magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Festival Matrioshka oslavuje výročie Nežnej revolúcie
@ Kultúra -> Podujatia      Nov 12 2019 - 17:11 GMT

Koncerty Korben Dallas a B-Complex, literárny večer , alebo úplne nová filmová prednáška Petra Konečného - to všetko, a ešte niečo navyše, ponúka festival Matrioshka. V termíne od 15. do 17. novembra 2019, predstaví v Košiciach tri rôzne podujatia na troch rôznych miestach, ktoré spája rovnaká myšlienka: Prostredníctvom umenia a kultúry oboznámiť mladých ľudí s absurdnými reáliami totalitného režimu, šíriť posolstvo nutnosti ochrany demokratického zriadenia a vyzdvihnúť hodnoty Novembra 1989.

Každý ročník festivalu sme organizovali s nadšením a radosťou, ale tento ročník je vďaka 30. Výročiu Nežnej revolúcie špeciálny“ hovorí manažérka a riaditeľka festivalu Miroslava Rybárová. „Keď sme tento festival v roku 2014 zakladali, veľmi sme dúfali, že sa tohto výročia „dožije“, a tak sme šťastní, že sa nám to podarilo. Na počesť všetkým, ktorí  v 89-tom stáli na námestiach sme upravili tohtoročný vizuál festivalu do farieb trikolóry. Taktiež veríme, že návštevníci ocenia pestrosť programu, v ktorom prednášky a diskusie striedajú literatúra a koncerty. Je pre nás veľmi dôležité, aby sme nenásilným a inovatívnym spôsobom vyzdvihli dôležitosť kritického myslenia a potrebu zachovania občianskej spoločnosti“.

Festival začína v piatok  15. novembra v Kníhkupectve Artforum v Košiciach  o 18.00 hod. literárnym večerom so spisovateľom, karikaturistom a literárnym vedcom Michalem Jarešem z Prahy a básnikom, veľkým fanúšikom Bohumila Hrabala a vydavateľom samizdatov Jiøím Trávníčkom z Košíc. Večer s názvom „Na výsluchu“ bude venovaný knihám Český literární samizdat: 1949-1989 a Dějiny československého komiksu 20. století. Okrem rozprávania o knihách sa návštevníci dozvedia ako samizdaty vznikali, ako sa šírili, kto za ich tvorbou stál a prečo to robil. Moderuje Peter Béreš.

V  sobotu 16. Novembra o 19.00 hod. predstaví  Peter Konečný svoju úplne novú prednášku pripravenú exkluzívne pre tohtoročný festival. Témou Večera filmovej cenzúry a propagandy s Petrom Konečným je fenomén filmovej a televíznej cenzúry pred rokom 1989. Prednáška priblíži  zakázané slovenské a zahraničné filmy, ale aj hollywoodske tituly ktoré sa do našich kín nakoniec dostali.  Po prvýkrát si ju bude možné vychutnať v sále Kina Úsmev v Košiciach.

Festival MATRIOSHKA vyvrcholí  v nedeľu 17. novembra v Tabačke Kulturfabrik od 17.00 hod. oslavou Medzinárodného dňa študentstva a 30. výročia Nežnej revolúcie podujatím s názvom MATRIOSHKA MECHECHE.  Koncertom kapiel Korben Dallas a B-Complex bude predchádzať diskusia na tému „Deti rozdelenej Európy“, ktorej sa zúčastnia samotní interpréti , Alžbeta Œnie¿ko z  Filozofickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach a moderátor Braňo Sobinkovič. 

Počas večera bude tiež prebiehať neformálny trh neziskoviek, občianskych združení a nadácií, na ktorom sa bude možné dozvedieť niečo o ich súčasných aktivitách a plánoch do budúcna, nadviazať nové kontakty alebo sa len tak voľne porozprávať.  Zároveň si budú môcť návštevníci pozrieť aj projekciu fotografií zachytávajúcich atmosféru Nežnej revolúcie v Košiciach autorov Juraja Janča a Daniela Lišku.

Projekt podporila nadácia ERSTE Foundation. Projekt je spolufinancovaný mestom Košice. Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Viac informácií o programe a priebehu festivalu nájdete na internetovej stránke:  

www.matrioshka.sk

alebo na Facebooku:  https://www.facebook.com/matrioshka.festival


Zdroj:RO SSN

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]