magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Slovenský ornament L. Kostelníčka v knižnici Jána Bocatia
@ Kultúra -> Výstavy      Jan 22 2020 - 13:27 GMT

Slovenský ornament majstra Kostelníčka sa zaskvie na výstave v centrálnej požičovni Verejnej knižnice Jána Bocatia v Košiciach na Hviezdoslavovej 5. Knižnica ju pripravila v spolupráci so Súkromným etnografickým múzeum HUMNO a Záujmovým odborom regionalistiky Matice slovenskej. Výstavu otvoria v stredu 22. januára 2020.

Ornamentálna tvorba je typickým prejavom ľudovej kultúry, no vďaka umelcovi, maliarovi Štefanovi Leonardovi Kostelníčkovi, bol slovenský ornament povýšený na umenie. Majster Kostelníček bol zberateľ, zakladateľ a propagátor slovenskej ornamentiky. Narodil sa 14. februára 1900 v Spišskej Starej Vsi v chudobnej roľníckej rodine ako najmladšie, siedme dieťa. Na výtvarné štúdiá nastúpil v prvej grafickej a kresliarskej škole na Slovensku u Eugena Króna v Košiciach. Po ročnom štúdiu si v Košiciach otvoril ateliér, ktorý bol zameraný na slovenský ornament. Ornament zbieral a študoval nielen na Slovensku, ale aj na Morave a Podkarpatskej Rusi. V Bratislave mal veľký ateliér aj s výstavnými priestormi. Bol mimoriadne nadaným a zručným kresliarom. Okrem ornamentov sa venoval aj kresbe, portrétovej a figurálnej tvorbe. Zomrel náhle,  počas návštevy Košíc, v roku 1949. 

Výstava v knižnici Jána Bocatia predstaví autorské ornamenty majstra Kostelníčka na veľkoplošných tabuliach.  Diela dokumentujú bohaté možnosti využitia motívu slovenského ornamentu.   

Výstava, ktorej zostavovateľkou a kurátorkou je Gabriela Čiasnohová – Barlová, potrvá do 9. marca. 


 

 

PhDr. Soňa Kostrábová


 

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]