magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Policajné správy za 19. až 21.02.2020
@ Aktuálne -> Polícia      Feb 24 2020 - 16:32 GMT

Rušný podvečer zažili včera obyvatelia jednej z trebišovských ulíc.

Po tom, čo pracovníci RZP v jednom z bytov v Trebišove boli privolaní matkou podozrivého  za účelom jeho ošetrenia, posúdenia jeho zdravotného stavu a usúdili, že je potrebný jeho prevoz do nemocnice, 25-ročný syn ju fyzicky v byte napadol. Keďže muž nožom ohrozoval aj tam prítomných záchranárov, tí okamžite zalarmovali policajtov a z obavy o život vyšli z bytu von. To muž využil a uzamkol vchodové dvere. Matku nechcel z bytu pustiť a vo vnútri ju rukami sotil tak, že poškodená žena spadla na zem, zranenia však neutrpela. Po chvíli sa žene podarilo presunúť do jednej z izieb, muž však držal kľučku na dverách, aby z nej nemohla vyjsť. Potom vošiel do izby k nej, dvere zabarikádoval skrinkou a po tom, čo zistil, že žene sa podarilo telefonicky kontaktovať políciu, jej mobilný telefón zobral a zamknutý s ňou zostal v izbe.

Policajti sa s touto osobou snažili cez dvere komunikovať, muž však na ich slová ani výzvy, aby dvere otvoril a upustil od svojho konania, nereagoval a odmlčal sa.

Vzhľadom na vyhrotenú situáciu a skutočnosť, že žena môže byť zranená a konanie muža môže byť pre ňu, ako aj pre neho samotného, nebezpečné, bolo rozhodnuté o vykonaní služobného zákroku pohotovostného policajného útvaru Košice s cieľom zabrániť ďalšiemu konaniu podozrivého muža. Počas celej doby sa policajný vyjednávač snažil s mužom komunikovať, ten však odmietal spolupracovať, a aj napriek opakovaným výzvam, aby dvere otvoril, s upozornením na možnosť použitia donucovacích prostriedkov, muž nereagoval. „Kukláči“ preto do bytu násilne vnikli, obe osoby našli, muža spacifikovali a obmedzili na osobnej slobode. Nože, ktorými muž ohrozoval záchranárov, policajti zaistili a zaslali na kriminalisticko-expertízne skúmanie.

Po vykonaní potrebných procesných úkonov bol 25-ročný Dominik vzhľadom na jeho zdravotný stav hospitalizovaný na jednom z oddelení trebišovskej nemocnice, kde je doposiaľ strážený políciou.

Vec prevzal vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Trebišove, ktorý v tejto súvislosti začal trestné stíhanie pre zločin obmedzovania osobnej slobody. Vo veci bude ďalej vykonávať potrebné procesné úkony, zhromažďovať a vyhodnocovať všetky potrebné dôkazové materiály.

20.02.

Nikdy nevieš, kto ťa vidí

Nebyť všímavého občana, ktorý 20.2. krátko po 23. hodine videl, ako sa do jednej z predajní potravín v obci Arnutovce (okr. Spišská Nová Ves) pokúša vniknúť neznáma osoba, mohli zamestnanci ráno zažiť nepríjemné prekvapenie.

Občan okamžite zalarmoval políciu. Spišskonovoveskí „obvoďáci“ po príchode na miesto zbadali osobu, vytrhávajúcu drevený obklad na exteriéri, v úmysle dostať sa dnu do predajne a odcudziť fľaše s alkoholom. Zároveň pritom vylomil petlicu so zámkom na vchodových dverách, vytrhol plech zo spodnej časti dverí a poškodil hliníkové opláštenie na stene.  Policajti osobu vyzvali, aby okamžite upustila od protiprávneho konania, inak budú voči nej v zmysle zákona použité donucovacie prostriedky, no osoba sa dala na útek smerom do blízkeho poľa. Ani na opätovné výzvy policajtov osoba nereagovala. Jeden zo zasahujúcich policajtov počas prenasledovania tejto podozrivej osoby na poli za obcou použil 2 varovné výstrely do vzduchu zo služobnej zbrane. Ani na tie však osoba nereagovala a ďalej pred policajnou hliadkou unikala. Po niekoľkých metroch ju policajti dobehli, osoba však kládla aktívny odpor, rozhadzovala rukami a kopala nohami, preto boli voči nej v zmysle zákona použité donucovacie prostriedky. Následne bola osoba eskortovaná na útvar Policajného zboru na vykonanie ďalších potrebných procesných úkonov. 24-ročný miestny obyvateľ Milan si týmto svojim konaním, ktorým majiteľke predajne spôsobil škodu predbežne vyčíslenú na 500 eur, poriadne zavaril. Navyše, pri dychovej skúške, ktorej ho policajti podrobili, zistili, že odvahu mu zrejme dodalo aj 0,71 mg/l alkoholu v dychu (1,48 promile). Zvyšok noci preto Milan strávil v policajnej cele a ako „pamiatku“ má na krku obvinenie z prečinu krádeže v štádiu pokusu v súbehu s prečinom poškodzovania cudzej veci, za čo mu v prípade dokázania viny hrozí trest odňatia slobody až na 2 roky. Zároveň bol spracovaný podnet na väzobné stíhanie obvineného.

Čierny štvrtok na železniciach

20.2. krátko pred 16.00 hodinou došlo na železničnej stanici Michalovce k zrážke vlaku a 53-ročnej Michalovčanky. Rušňovodič prichádzajúceho vlaku aj napriek použitiu rýchločinného brzdenia, ale i zvukového výstražného znamenia už  zrážke nedokázal zabrániť. Žena pri zrážke utrpela zranenia nezlučiteľné so životom. Rušňovodič bol podrobený dychovej skúške s negatívnym výsledkom. Kvôli dokumentovaniu udalosti bola v tomto úseku na niekoľko hodín zastavená vlaková doprava. Bližšie okolnosti polícia vyšetruje a v danej veci začala trestné stíhanie pre prečin usmrtenia.

K tragédii na železničnej trati došlo včera o 10 minút neskôr. Na železničnej stanici Markušovce vlak zrazil a usmrtil 82-ročnú ženu. Aj napriek snahe, použitiu rýchločinného brzdenia i zvukového výstražného znamenia už rušňovodič kvôli krátkej vzdialenosti zrážke nedokázal zabrániť. Zranenia, ktoré žena pri zrážke utrpela, boli natoľko vážne, že im na mieste podľahla. Dychová skúška, ktorej rušňovodiča policajti podrobili, nepreukázala prítomnosť alkoholu v jeho dychu. Niekoľkohodinové dokumentovanie tejto tragickej udalosti ochromilo železničnú dopravu v tomto úseku. Aj v tomto prípade polícia začala trestné stíhanie pre trestný čin usmrtenia.

19.02.

Viac ako 2 promile mu dodali poriadnu dávku odvahy

Rušné predpoludnie zažili včera 19.2. cestujúci v autobuse prímestskej linky, smerujúcom do obce Veľká Ida (okr. Košice okolie). 52-ročný muž, ktorý sa taktiež v autobuse viezol, odrazu vykríkol, že „v autobuse je bomba!“ Preľaknutý vodič autobus ihneď odstavil na zastávke v košickej mestskej časti Šaca a cestujúci z neho vystúpili. Muža hliadky okamžite obmedzili na osobnej slobode, veci, ktoré mal pri sebe, a to ruksak a igelitovú tašku, zaistili a zaslali na kriminalisticko-expertízne skúmanie. Autobus prekontroloval psovod so psom špeciálne vycvičeným na vyhľadávanie výbušnín. Našťastie, prítomnosť bomby ani iného nástražno-výbušného systému sa nepotvrdila. 

52-ročného Košičana Petra, ktorý bol podrobený dychovej skúške s výsledkom 1,02 mg/l alkoholu v dychu (2,13 promile) a po vykonaní potrebných procesných úkonov umiestnený do cely policajného zaistenia, a ktorý svojim konaním úmyselne spôsobil nebezpečenstvo vážneho znepokojenia nielen vodiča autobusu, ale aj cestujúcich v tomto autobuse, policajti obvinili z trestného činu šírenia poplašnej správy. V prípade dokázania viny mu za tento nemiestny žartík hrozí trest odňatia slobody až na 2 roky.

Nočná romantická jazda sa skončila obvinením

Začiatkom mesiaca február (6.2.) chcel mladý zaľúbený pár pravdepodobne vyskúšať kombináciu nočnej romantiky a adrenalínu. Po tom, ako sa na tom mladistvý Štefan (17) dohodol s mladistvou Nikolou (16), dievčina vzala z poličky jedného z rodinných domov v Michalovciach kľúče od auta zn. Citroen C5. Štefan okolo 2. hodiny v noci sadol za volant auta, Nikola vedľa neho, a vydali sa na romantickú jazdu ulicami Michaloviec, ale i okolia mesta Prešov a Humenného. Možno by táto jazda trvala dlhšie, ak by vozidlo, po ktorom už príslušníci Policajného zboru pátrali, popoludní nespozorovali policajti oddelenia hraničnej a cudzineckej polície na jednej z michalovských ulíc.

Po vykonaní všetkých potrebných procesných úkonov poverený policajt Obvodného oddelenia Policajného zboru v Michalovciach 17-ročného Štefana z okresu Sobrance obvinil z trestného činu neoprávneného používania cudzieho motorového vozidla. Za tento skutok je stanovená trestná sadzba až na 2 roky, v prípade maloletých osôb sa trestná sadzba znižuje na polovicu.


 


 

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]