magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Košickí psychológovia skúmajú emocionálne reakcie na koronavírus
@ Aktuálne -> Zdravie      Mar 25 2020 - 14:06 GMT

Do výskumu Katedry psychológie FF UPJŠ sa zapojilo 700 účastníkov z celého Slovenska

Výskyt a šírenie nového koronavírusu a infekčného ochorenia COVID-19 je aktuálne hlavným problémov verejného zdravia na celom svete. Predstavuje výzvu pre celú spoločnosť, osobitne však pre lekárov, ale aj pre psychológov. Výrazný nárast negatívnych správ, z toho vyplývajúca neistota a karanténne oparenia môžu viesť k prežívaniu viacerých negatívnych emócií a dokonca zhoršiť aktuálne psychické zdravie obyvateľstva. Aj preto Katedra psychológie Filozofickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach realizuje v týchto dňoch výskum s názvom Psychologické aspekty vnímania hrozby koronavírusu, ktorý je zameraný na porozumie psychologických aspektov tohto vážneho ochorenia.

Konkrétne nás zaujíma, ako ľudia emocionálne reagujú na aktuálnu hrozbu koronavírusu, ako vnímajú riziko tohto vírusu a aké preventívne opatrenia v tejto súvislosti dodržujú. Skúmame aj možný súvis emocionálnych reakcií a preventívneho správania sa s vybranými faktormi ľudského rozhodovania, vnímania neistoty a pohľadu do budúcnosti či optimizmu,“ informujú výskumníci doc. Ing. Mgr. Jozef Bavoľár, PhD., a doc. Mgr. Monika Hricová, PhD.

Do výskumu sa doposiaľ zapojilo 700 účastníkov z celého Slovenska – výskumný tím Katedry psychológie FF UPJŠ v Košiciach (jeho súčasťou sú aj Mgr. Pavol Kačmár, PhD., a Mgr. Jana Nezkusilová, PhD.) ho plánuje doplniť minimálne ešte o jeden zber údajov.

Opakovaným oslovením účastníkov chceme sledovať zmeny vo vnímaní hrozby koronavírusu, zmeny v správaní a spôsoby zvládania stresu v súvislosti s týmto ochorením. Ukončenie výskumu závisí od vývoja situácie na Slovensku.

Prvotné výsledky plánujú zverejniť v najbližších dňoch – najmä tie, ktoré by boli zaujímavé pre širokú laickú verejnosť. Odborné analýzy budú publikovať v domácich aj zahraničných vedeckých časopisoch.

PhDr. Marián Gladiš, PhD.


 

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]