magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Policajné správy za 15.03. 2021
@ Aktuálne -> Polícia      Mar 17 2021 - 08:54 GMT
Alkohol za volantom „asistoval“ aj pri tragickej nehode v michalovskom okrese 
 
Pri tragickej dopravnej nehode v michalovskom okrese, ku ktorej došlo pred týždňom (10.3.), a o ktorej sme verejnosť  prostredníctvom médií informovali dňa 11.03.2021 v tlačovej správe „Muž ostal zakliesnený v kabíne kamiónu. Živý sa z nej už nedostal.“, „asistoval“ alkohol. Podľa predbežných výsledkov z pitvy sa v organizme nebohého mladého vodiča z Ukrajiny nachádzal etylalkohol s hodnotou 1,10 promile.  Vyšetrovanie tejto dopravnej nehody, jej bližšie okolnosti a presná príčina, naďalej pokračuje.  
Minulý týždeň (10. týždeň) odhalili policajti na cestách Košického kraja ďalších 21 nezodpovedných vodičov, ktorí šoférovali pod vplyvom alkoholu. 9 z nich „nafúkali“ nad jedno promile. Pod vplyvom alkoholu sme zaznamenali 3 dopravné nehody. 
Obvineniu z prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky čelí 43-ročný muž z okresu Trebišov, ktorý v piatok (12.3.) popoludní viedol vozidlo zn. Škoda Octavia pod vplyvom alkoholu medzi obcami Veľké Ozorovce a Zemplínska Teplica v trebišovskom okrese. Vodič sa plne nevenoval vedeniu vozidla, zišiel mimo vozovku do priekopy, kde narazil do zvodidla a kovového  mostného zábradlia. Po náraze sa vozidlo prevrátilo cez strechu. Vodič sa pri nehode nezranil.  Po nehode bol podrobený dychovej skúške, ktorá potvrdila v dychu vodiča pozitívnu hodnotu 0,83 mg/l alkoholu, čo je v prepočte 1,73 promile. Opitý vodič narobil škody za cca 2500 eur. 
 
40-ročná vodička z michalovského okresu približne o hodinu neskôr šoférovala auto zn. Opel Corsa pod vplyvom alkoholu po Močarianskej ceste v Michalovciach, kde ju michalovskí dopravní policajti zastavili a podrobili kontrole. Vodička pri kontrole predložila všetky potrebné doklady na vedenie a prevádzku vozidla, aj platný covid test, avšak dychová skúška u nej bola pozitívna. Vodička „nafúkala“ 0,98 mg/l alkoholu v dychu, čo je v prepočte 2,04 promile.  Obvineniu za spáchanie prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky sa svojím nezodpovedným správaním nevyhla. 
V piatok v nočných hodinách viedol vozidlo zn. Suziki Vitara 60-ročný vodič v okresu Spišská Nová Ves, ktorý nie je držiteľom vodičského oprávnenia, a ktorý spôsobil dopravnú nehodu v obci Slovinky v okrese Spišská Nová ves. ¼avou častou vozidla  a spätným zrkadlom narazil do vozidla VW Golf zaparkovaného mimo cesty. Po nehode policajti vodiča podrobili dychovej skúške s výsledkom 2,18 promile (1,03 mg/l alkoholu v dychu). Na vozidle VW Golf bola škoda predbežne na mieste odhadnutá na 500 eur. V tomto prípade bolo začaté trestné stíhanie pre prečin ohrozenia pod vplyvom návykovej látky.  
Dňa 15.3. podvečer zastavili policajti v obci Ploské v okrese Košice okolie 25-ročného vodiča z okresu Košice okolie, ktorý  bez vodičského oprávnenia viedol motocykel zn. Aprilia bez evidenčného čísla. V dychu bola vodičovi nameraná hodnota 0,80 mg/l alkoholu (1,67 promile) a na „krku“ už má obvinenie za prečin ohrozenia pod vplyvom návykovej látky. 
     
Všetkým vyššie uvedeným vodičom bola ďalšia jazda zakázaná a na mieste im bol zadržaný vodičský preukaz (okrem tých, ktorí viedli vozidlá bez vodičského oprávnenia). Vodičov podozrivých z protiprávneho konania policajti obmedzili na osobnej slobode a následne umiestnili do cely policajného  zaistenia. Za trestný čin ohrozenia pod vplyvom návykovej látky hrozí obvineným osobám trest odňatia slobody až na jeden rok. 
 
 
ALKOHOL ZA VOLANT NEPATRÍ !
 Volant v rukách ktoréhokoľvek vodiča je zbraň, s ktorou treba narábať opatrne, s „čistou hlavou“, sústredene. Život je to najcennejšie, čo každý z nás má. Len maximálna sústredenosť, opatrnosť a ostražitosť môže predísť zbytočným tragédiám, škodám na zdraví či majetku.
Polícia opäť a dôrazne upozorňuje vodičov, že alkohol za volant nepatrí! Svojou jazdou pod vplyvom alkoholu ohrozujú nie len seba, ale aj ostatných účastníkov cestnej premávky.  Aby sme ochránili čo najviac životov a zdravie, a eliminovali z premávky opitých vodičov, v kontrolách na cestách budeme pokračovať i naďalej. Svoju pozornosť upriamime a kontrolám sa nevyhnú aj vodiči nákladných motorových vodičov. 
 
Apelujeme na všetkých účastníkov cestnej premávky, aby sa na cestách správali zodpovedne, dodržiavali dopravné predpisy, dávali na seba pozor a vrátili sa k svojim blízkym živí a zdraví. 
 
  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]