magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Policajné správy za 19. a 20. 04. 2021
@ Aktuálne -> Polícia      Apr 21 2021 - 10:37 GMT
Policajti denne odhalia opitých vodičov za volantom
 
Minulý týždeň (15. týždeň) odhalili policajti na cestách Košického kraja ďalších 32             nezodpovedných vodičov, ktorí šoférovali pod vplyvom alkoholu. 13 z nich „nafúkali“ nad jedno promile a skončili v policajnej cele s obvinením „na krku“. Minulý týždeň sme zaznamenali 24 dopravných nehôd, pri ktorých sa ťažko  zranila jedna osoba a 6 ľudí utrpelo ľahké zranenia. Pod vplyvom alkoholu sme zaznamenali 2 dopravné nehody. 
Za tri mesiace 2021 bolo v Košickom kraji zistených 210 prípadov požitia alkoholu u vodičov motorových vozidiel. 112 vodičov „nafúkalo“ viac ako 1 promile a traja odmietli vyšetrenie na zistenie požitia alkoholu, čím sa trestnému stíhaniu za trestný čin ohrozenia pod vplyvom návykovej látky nevyhli. 
 
Na cestách michalovského okresu policajtom neunikol štýl jazdy dvoch vodičov, ktorí jazdili zo strany na stranu, resp. po celej šírke vozovky, v sobotu (17.4.) vo večerných  hodinách. Oboch vodičov policajti zastavili a počas kontroly sa obaja podrobili dychovej skúške na zistenie prítomnosti alkoholu v dychu. Vodičovi (36) z okresu Michalovce, ktorý viedol vozidlo zn. VW Passat v obci Trhovište krátko po 21-tej hodine, bola nameraná hodnota 0,96 mg/l alkoholu v dychu (v prepočte 2,00 promile).  A ešte k tomu šoféroval počas uloženého trestu zákazu viesť motorové vozidlá do septembra 2023. Druhý vodič (48) z Michaloviec, ktorý o necelú polhodinku neskôr viedol vozidlo zn. Renault na Zemplínskej Šírave v smere na Michalovce, „nafúkal“ 0,82 mg/l alkoholu v dychu (1,71 promile).  
Obaja vodiči skončili v cele policajného zaistenia a čelia obvineniu za spáchanie trestného činu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky. Jeden z vodičov, ktorý šoféroval v zákaze, bol obvinený aj z trestného činu marenia výkonu úradného rozhodnutia (trestná sadzba až na dva roky.
 
V nedeľu (18.4.)  dopoludnia 56-ročný Košičan viedol vozidlo zn. Fiat  s takmer 3 promile (1,36 mg /l alkoholu v dychu). Tohto nezodpovedného vodiča policajti zastavili a podrobili kontrole v košickej mestskej časti Myslava. V noci o 22-tej hodine 33-ročný vodič z okresu Trebišov pod vplyvom alkoholu svoju jazdu nezvládol v obci Čerhov v trebišovskom okrese. Narazil do dopravnej značky koniec obce a s vozidlom skončil v kríkoch.  Policajti bezprostredne po nehode vodiča podrobili dychovej skúške s pozitívnym výsledkom 1,33 mg/l alkoholu v dychu, čo je v prepočte 2,77 promile. Škoda, ktorá pri dopravnej nehode vznikla, bola predbežne vyčíslená na 450 eur.
Dňa 19.4. krátko po 20-tej hodine policajti zastavili vozidlo zn. Mitsubishi Lancer na Hlavnej ulici v meste Kráľovský Chlmec v okrese Trebišov. Vodiča (42), štátneho príslušníka Ukrajiny, následne podrobili dychovej skúške na zistenie alkoholu v dychu s pozitívnym výsledkom 1,40 mg/l, čo je v prepočte 2,92 promile.   
Aj týchto troch vodičov, podozrivých z protiprávneho konania, policajti obmedzili na osobnej slobode a následne umiestnili do cely policajného  zaistenia. Bolo im vznesené obvinenie za trestný čin ohrozenia pod vplyvom návykovej látky, za ktorý im hrozí trest odňatia slobody až na jeden rok. 
 
ALKOHOL ZA VOLANT NEPATRÍ !
Volant v rukách ktoréhokoľvek vodiča je zbraň, s ktorou treba narábať opatrne, s „čistou hlavou“, sústredene. Život je to najcennejšie, čo každý z nás má. Len maximálna sústredenosť, opatrnosť a ostražitosť môže predísť zbytočným tragédiám, škodám na zdraví či majetku.
Polícia opäť upozorňuje vodičov, že alkohol za volant nepatrí! Svojou jazdou pod vplyvom alkoholu ohrozujú nie len seba, ale aj ostatných účastníkov cestnej premávky. 
Aby sme ochránili čo najviac životov a zdravie, a eliminovali z premávky opitých vodičov, v kontrolách na cestách budeme pokračovať i naďalej. Apelujeme na všetkých účastníkov cestnej premávky, aby sa na cestách správali zodpovedne, dodržiavali dopravné predpisy, dávali na seba pozor a vrátili sa k svojim blízkym živí a zdraví. 
20.04.
Cigaretka na dva ťahy sa im málila. Chceli viac.
V predposledný marcový deň kráčal po chodníku v košickej mestskej časti Juh muž so ženou, keď k ním pristúpila trojica mladíkov. Jeden z nich, 29-ročný Peter, si opýtal cigaretu, na čo mu muž dal svoju nedofajčenú cigaretu, lenže mladíkom to nestačilo a  pýtali si ďalšiu. Keď im povedal, že viac nemá, fyzicky ho napadli a on spadol na zem. Keď sa zdvihol, Peter ho opäť fyzicky napadol a muž opäť skončil na zemi. Žena ich prosila, aby ho nechali na pokoji, Peter však fyzicky napadol aj ju a po tom, čo spadla na zem, začali zápasiť o jej kabelku, nakoniec sa jej však páchatelia zmocnili a všetci ušli z miesta činu. Zranenia, ktoré by si vyžiadali lekárske ošetrenie, našťastie, dvojici nespôsobili, spôsobili im iba majetkovú ujmu vo výške 10 eur. 
Krátko po skutku skončil trojlístok mladíkov v rukách mužov zákona. Vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach zo zločinu lúpeže spáchaného formou spolupáchateľstva po zhromaždení  vyhodnotení všetkých dôkazových materiálov obvinil 29-ročného Petra a 2 mladistvé osoby. Za tento skutok im v prípade dokázania viny hrozí trest odňatia slobody na sedem až 12 rokov.
 
Zabudli, že na cestách nemajú čo robiť. 
27-ročný Maroš bol v pondelok (19.4.) vo večerných hodinách zastavený michalovskými dopravnými policajtmi v čase, keď viedol osobné motorové vozidlo zn. Mitsubishi Lancer po uliciach mesta Michalovce. Vodiča policajti vyzvali, aby sa na zistenie požitia alkoholických nápojov podrobil dychovej skúške, ktorej výsledok bol 0,74 mg/l alkoholu v dychu, čo je v prepočte 1,54 promile. Okrem alkoholu v dychu Maroš „ukrýval“ ešte jedno tajomstvo. A to, že do septembra roku 2025 má uložený zákaz činnosti viesť motorové vozidlá. Jeho večerná jazda ulicami Michaloviec sa tak skončila predčasne v cele policajného zaistenia. Po vykonaní potrebných procesných úkonov 27-ročný Maroš skončil s obvinením z trestného činu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky a trestného činu marenia výkonu úradného rozhodnutia. V prípade dokázania viny si za mrežami posedí až 2 roky.
 
Do nočných ulíc mesta Krompachy sa v rovnakom čase (19.4. večer) vybral aj 38-ročný Július. Odvahu si „dolial“ alkoholom v množstve 1,64 mg/l alkoholu v dychu (v prepočte 3,42 promile) a sadol za volant Škody Octavia. Spanilú jazdu mestom mu prekazili krompašskí policajti, ktorí navyše počas kontroly dokladov zistili, že do augusta 2021 mal Július radšej chodiť pešo. Rozmýšľať mal tak možnosť v cele policajného zaistenia, z ktorej vyšiel s obvinením z trestného činu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky a trestného činu marenia výkonu úradného rozhodnutia.
 
29-ročný Tomáš si pravdepodobne myslel, že pár minút po 3. hodine ráno (20.4.) už všetci spia. S volvom V40 sa vozil po košických uliciach, kým mu cestu neskrížili policajti. Tí lustráciou zistili, že do augusta 2023 Tomáš nemá za volantom čo robiť. A tak strávil zvyšok noci v cele policajného zaistenia s obvinením z trestného činu marenia výkonu úradného rozhodnutia
  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]