magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Festival paličkovanej čipky ONLINE
@ Kultúra -> Podujatia      Aug 13 2021 - 07:48 GMT
Košický samosprávny kraj pozýva všetkých milovníkov tradičného remesla na  Festival paličkovanej čipky, ktorý sa tentokrát uskutoční v netradičnej podobe  v online priestore. Organizuje ho Gemerské osvetové stredisko (GOS) v Rožňave,  program festivalu bude vysielaný naživo 14. augusta 2021 od 10:00 hod. na Youtube  kanáli GOS Rožňava. 
„Gemerské osvetové stredisko pravidelne a výrazne podporuje prezentáciu paličkovanej čipky, poskytuje priestor zahraničným a domácim čipkárkam na  prezentáciu tvorby a výmenu skúseností,“ uvádza riaditeľka GOS Helena Novotná  a pokračuje: „Keďže súčasná situácia nedovoľuje plnohodnotne realizovať takéto  stretnutia osobne, sme radi, že sa nám podarilo pripravený program pretaviť do  online podoby, čím vlastne dosiahneme pozitívny efekt širšieho zapojenia  návštevníkov – divákov. Po zverejnení programu v online priestore si festival bude  môcť pozrieť opäť každý a to kedykoľvek.“ 
Pre divákov sú pripravené odborné prednášky o histórii kútnych plachiet na Gemeri a  tradičnom odeve nesúcom prvky paličkovanej čipky aj inštruktážne výukové video spletania gemerského vzoru. Súčasťou festivalu sú dve výstavy zamerané na odevné  doplnky z paličkovanej čipky od členiek Klubu paličkovanej čipky pri GOS, a tiež  medzinárodná výstava fotografií diel čipkárok a čipkárov zo Slovenska, Maďarska,  Poľska a Česka. V rámci sprievodných aktivít sa predstavia regionálne folklórne súbory z Gemera. 
Festival sa koná v rámci projektu Inšpirujúce kultúrne dedičstvo. Ako vedúci partner ho realizuje Gemerské osvetové stredisko, a to vďaka finančnej podpore  z Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Programu spolupráce INTERREG  V-A Slovenská republika-Maďarsko. Jedným z cieľov programu je podpora  cezhraničnej spolupráce orgánov verejnej správy a osôb žijúcich v pohraničnej  oblasti prostredníctvom vzdelávacích programov, školení a výmeny skúseností. Na  maďarskej strane hranice je partnerom projektu Palócföldi Népi Iparmûvészek  Egyesülete v Kozárde. Obaja partneri sa na svojom území venujú tradičnej kultúre,  vzdelávaniu a osvete v tejto oblasti. Odovzdaním skúseností medzi odborníkmi na  oboch stranách hraníc by sa malo zlepšiť poradenstvo v oblasti remeselnej výroby  miestnym remeselníkom, ako aj širokej verejnosti.
Celý program bude zverejnený 14. augusta 2021 od 10:00 hod. na Youtube kanáli  GOS Rožňava.           
 
  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]