magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

DEDIČSTVO INŠPIRUJE
@ Aktuálne -> Rôzne      Sep 13 2021 - 20:57 GMT
Obdivovatelia tradičného ľudového remesla sa môžu tešiť na Malý jarmok tradičných remesiel  ľudovo-umeleckých výrobcov z Košického kraja. Uskutoční sa od 16. do 17. septembra 2021  pod hlavičkou Remeselníckeho inkubátora (RINK). Ten založil Košický samosprávny kraj a  Gemerské osvetové stredisko v roku 2019. Po vlaňajšom úspechu sa bude malý jarmok konať  opäť v Obchodnom centre Optima v Košiciach. 
„Tak ako každé odvetvie, pandémia ochromila aj remeselníkov, preto ma veľmi teší, že  opäť dostanú príležitosť prezentovať svoje produkty a ukázať, ako sa vďaka RINK-u zdokonalili. Široká verejnosť tak na jednom mieste spozná šikovných východniarov   z celého Košického kraja, ktorých združuje prvý župný remeselnícky inkubátor. Verím, že  epidemiologická situácia dovolí realizovať podobné prehliadky umeleckej tvorby a hlavne  umožní usporadúvať pre nich ďalšie vzdelávacie workshopy,“ informoval predseda  Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.  
Okrem remeselníckych výrobkov z dreva, kože, hliny a kovu si návštevníci budú môcť zakúpiť aj chutné produkty z medu, či ovocia domácej výroby. Čipkárky a šperkári sa postarajú  o pohladenie duše jemnou krásou prepracovaných detailov. Výrobcovia, z ktorých mnohí pokračujú v remeselnej tradícii svojich predkov, budú svoje zručnosti, ako napríklad točenie  na hrnčiarskom kruhu, drevorezbu i tepanie kovu aj predvádzať. Návštevníci si niektoré z  remesiel budú môcť vyskúšať aj sami. 
„Úspech minuloročného Malého jarmoku tradičných remesiel nám ukázal, že aj v moderných  priestoroch obchodného centra je možné navodiť jarmočnú atmosféru. Potvrdilo sa, že ľudia  o remeslo majú záujem a navyše si uvedomujú nevyhnutnosť pomoci tradičným ľudovým  tvorcom v týchto neľahkých časoch. V pretrvávajúcej situácii v súvislosti s pandémiou sa  Remeselnícky inkubátor snaží podporovať svojich klientov, remeselníkov z Košického kraja,“  uviedla Helena Novotná, riaditeľka Gemerského osvetového strediska v Rožňave. 
Ak bude vývoj pandemickej situácie priaznivý, už v zimných mesiacoch by sa mal uskutočniť aj  Vianočný remeselnícky jarmok, rovnako v priestoroch OC Optima v Košiciach, a to v termíne  od 16. do 17. decembra 2021. 
Zdroj: RO SSN
  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]