magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Policajné správy za 30.09. 2021
@ Aktuálne -> Polícia      Oct 01 2021 - 13:58 GMT
Vydával sa za policajta, žena takmer prišla o svoje úspory
 
 Košickí policajti pred pár dňami zaznamenali prípad, kedy doposiaľ neznámy páchateľ zatelefonoval 57-ročnej žene z Košíc a predstavil sa ako „Marián Belanský“. Ïalej uviedol, že je policajt a má podozrenie, že sa do jej bankového účtu „nabúralli“ hackeri s tým, že je potrebné, aby urýchlene previedla 4.700 eur na iný účet. Nadiktoval jej číslo účtu a ďalej ju inštruoval ako vykonať prevod peňazí. Poškodená žena tak aj urobila. O svoje úspory „našťastie“ neprišla správnym vyhodnotením bankovej inštitúcie a včasnou komunikáciou s orgánmi činným v trestnom konaní.  
O tomto podvodnom konaní poškodená žena podala trestné oznámenie a polícia už vo veci koná. 
Vyšetrovateľ odboru kriminálnej  polície Okresného riaditeľstva PZ v Košiciach v tejto súvislosti začal trestné stíhanie pre prečin podvodu. Hrozba neoprávneného prístupu do účtu poškodenej ženy sa nepotvrdila. Po páchateľovi, ktorý takýmto spôsobom poškodenú ženu uviedol do omylu, polícia pátra. Za tento trestný čin hrozí páchateľovi trest odňatia slobody jeden až päť rokov. 
 Polícia upozorňuje na nekalé praktiky podvodníkov! Vždy volajte políciu na čísle 158!
    
Polícia opakovane zaznamenáva trestnú činnosť páchanú aj na senioroch. Osoby vyššieho veku sa pre svoju dôverčivosť a dobrosrdečnosť stávajú najčastejšie obeťami podvodov a krádeží. Páchatelia sa pod rôznymi zámienkami dostávajú do ich blízkosti, uvedú ich do omylu, a podvodom, či obyčajnou krádežou ich pripravia o cenné predmety alebo peniaze. Páchatelia vopred premysleným spôsobom okrádajú dôverčivých seniorov pod zámienkami rôznych emotívnych príbehov /legiend/. 
 
Páchatelia trestnej činnosti si tieto obete vyberajú náhodne bez vekového rozdielu v rôznych hodinových intervaloch. Obete páchateľov sú väčšinou osoby vyššieho veku, pričom predmetom záujmu je vylákanie finančných prostriedkov pod rôznymi legendami, ako napr.: kontaktujú poškodené osoby telefonicky na pevné linky, pričom sa predstavia ako ich rodinní príslušníci /vnuk, vnučka/, lekár /prehryznutý jazyk, dopravná nehoda ich príbuzných/ alebo pracovník banky, ktorý požiada o prístupové kódy k účtu formou SMS správy, ďalej potreba finančných prostriedkov  na kúpu motorového vozidla, darček pre rodičov, či na iné účely. Páchatelia si väčšinou žiadajú zaslať finančné prostriedky cez rôzne bankové služby.
     
  Polícia upozorňuje občanov na nekalé praktiky „podvodníkov“ a radí
 
POZOR NA VOLAJÚCICH PODVODNÍKOV, NA TELEFONÁTY, V KTORÝCH VÁS NIEKTO ŽIADA O PENIAZE
 
Nekomunikujte s osobou, ktorá sa v telefóne vydáva za vášho príbuzného, lekára, či inú osobu a žiada od vás peniaze na rôzne účely!
 
Nikomu nehovorte do telefónu koľko peňazí máte doma lebo v banke!
 
Pri podozrivých telefonátoch, v ktorých od vás niekto žiada peniaze, ihneď ukončite hovor!
 
Neriaďte sa pokynmi volajúceho podvodníka a neverte príbehu, ktorý vám do telefónu rozpráva!
 
Nikdy nevyberajte pre volajúceho podvodníka svoje finančné úspory z osobných účtov, z vkladných knižiek alebo bankomatov!
 
Nikdy nevkladajte peniaze na cudzie účty v bankách ani neposielajte peniaze cez finančnú službu do zahraničia!
 
Nikdy neodovzdávajte peniaze cudzej osobe!
 
Ak sa volajúci vydáva za vášho príbuzného alebo volá v jeho mene obratom si u príbuzných overte informácie, ktoré vám uviedol v telefóne!
 
Ihneď si overte v bankovej inštitúcii informácie volajúceho !
 
Ak sa volajúci vydáva za policajta, ihneď si túto informáciu overte na polícii na čísle „158“ Polícia nikdy takýmto spôsobom neoslovuje občanov, preto vyzývame k ostražitosti.
 
Ihneď volajte svojim príbuzným alebo známym, ktorým dôverujete a povedzte im, aký ste mali telefonát, poraďte sa s nimi!
 
 
BUÏTE OSTRAŽITÍ
Občanov  vyzývame, aby v prípade akéhokoľvek podozrivého správania osoby, ktorá sa snaží pod rôznymi zámienkami neodbytne dostať do ich obydlia a pod rôznymi zámienkami žiada peniaze, ihneď kontaktovali políciu na známom bezplatnom čísle 158. Pri objasňovaní týchto prípadov Policajný zbor uvíta, aby občania kontaktovali políciu už pri prvých náznakoch, že ich chce niekto uviesť do omylu a pripraviť o peniaze. A to aj vtedy, ak by sa podvodné konanie nepreukázalo.    
 
 
  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]