magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Policajné správy za 10.11.2021
@ Aktuálne -> Polícia      Nov 11 2021 - 16:02 GMT
Polícia objasnila ďalšie prípady nahlásenej bomby na košických súdoch. 
 
Obvineniu čelia dvaja muži.
Vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície Okresného riaditeľstva PZ v Košiciach po vykonaní potrebných procesných úkonov a na základe dôkaznej situácie obvinil z pokračovacieho zločinu šírenia poplašnej správy 43-ročného muža z okresu Košice-okolie spáchaného formou účastníctva a 47-ročného muža z Košíc za spáchanie tohto skutku. Oboch podozrivých mužov zdržali košickí policajti ešte v utorok, 9.11., vo večerných hodinách. 
Podľa doterajšieho vyšetrovania obvinený 43-ročný muž požiadal staršieho obvineného koncom septembra, aby zavolal dňa 28. 09. 2021 na tiesňovú linku  integrovaného záchranného systému „112“ a povedal, že na košickom súde je bomba. Starší obvinený s tým súhlasil a podľa inštrukcií tak aj urobil. Zavolal na tiesňovú linku 112, povedal: „na košickom súde je bomba“ a hovor ukončil. 
 
Rovnaký scenár sa zopakoval aj v utorok, 9.11., v ranných hodinách,  kedy obvinený 47-ročný muž na požiadanie mladšieho z obvinených, telefonicky oznámil  na tiesňovú linku 112, že bomba vybuchne na súde v Košiciach. 
 
Polícia v oboch  prípadoch po prijatí oznámenia vykonala všetky potrebné opatrenia za účelom ochrany života, zdravia a majetku osôb smerujúce k evakuácii osôb z objektov súdov sídliacich v meste Košice. Existencia nástražného výbušného systému „našťastie nebola potvrdená. V oboch prípadoch boli pyrotechnické prehliadky objektov súdov ukončené s negatívnym výsledkom. 
 
Obvinené osoby svojím konaním úmyselne spôsobili vážne znepokojenie obyvateľstva daného miesta a vážnu poruchu v činnosti štátneho orgánu so spôsobenom škodou (v oboch prípadoch) v celkovej predbežnej výške takmer 31.000 eur, pričom utorkovým zásahom záchranných zložiek na mieste vznikla Ministerstvu vnútra SR škoda, ktorá doposiaľ nebola presne vyčíslená.
 
Obvinený 43-ročný muž bol umiestnený do cely policajného zaistenia s podnetom na jeho vzatie do väzby. Starší, 47-ročný muž, je stíhaný na slobode. Za uvedený skutok hrozí obom obvineným po dokázaní viny trest odňatia slobody na tri až osem rokov.
 
Bližšie okolnosti, motív konania i celkový rozsah spôsobených škôd, sú predmetom ďalšieho vyšetrovania. 
 
Úmyselné zavádzanie zasahujúcich záchranných zložiek
 
Páchateľ, ktorý oznámil takúto poplašnú správu na číslo tiesňového volania, hoci vedel, že nie je pravdivá, a ktorá vyvolala opatrenia vedúce k nebezpečenstvu znepokojenia aspoň časti obyvateľstva, by si mal uvedomiť, že sa dopúšťa protiprávneho konania. Navyše svojím úmyselným konaním zavádza záchranné zložky vyslané na miesto, pričom možno práve v tom čase iní ľudia skutočne potrebujú pomoc, ich zdravie či život je ohrozené a doslova môže ísť o každú minútu.  
 
  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]