magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Policajné správy za 26,-29.11.2021
@ Aktuálne -> Polícia      Nov 30 2021 - 09:22 GMT
   Alkohol opäť asistoval na víkendových cestách. Mladíka na Spiši povzbudil natoľko, že vzal cudzie auto 
 
 V  piatok (26.11.) krátko po 22.40 hod. svoje schopnosti dostatočne neodhadol 23-ročný vodič, ktorý s vozidlom zn. VW Passat, na ceste medzi Plešivcom a obcou Pašková (okr. Rožňava), dostal na mokrej vozovke šmyk, prešiel do protismeru, s autom zišiel z cesty, potom ho vyhodilo naspäť na cestu a potom zas na trávnatý svah, avšak svoje vozidlo už nedokázal ovládať a po tom, čo narazil do strmého svahu, sa vozidlo prevrátilo na strechu. Vodič ani jeho tehotná spolujazdkyňa sa, našťastie, nezranili. Alkohol u vodiča vykonanou dychovou skúškou zistený nebol. 
Krátko po 22.45 hodine šoféroval v Košiciach po Štefánikovej ulici osobné motorové vozidlo zn. Nissan Almera 38-ročný vodič, ktorý si za volant sadol aj napriek tomu, že do júna 2022 má uložený zákaz činnosti viesť motorové vozidlá.
Pár minút pred polnocou viedol 20-ročný Košičan osobné motorové vozidlo zn. Kia Ceed, avšak počas jazdy po Kavečanskej ceste v Košiciach smerom k vyhliadkovej veži zišiel s vozidlom z cesty a narazil do svahu, od ktorého sa auto odrazilo a prevrátilo na strechu. Spolu s vodičom sa vo vozidle nachádzali ešte dve osoby, jeden z nich utrpel podľa predbežnej lekárskej správy ľahké zranenia, iné osoby sa nezranili. Policajti vodiča podrobili dychovej skúške, ktorej výsledok bol pozitívny, a to 0,59 mg/l alkoholu v dychu (1,23 promile), opakovaná dychová skúška mala stúpajúcu tendenciu. 
V sobotu (27.11.) okolo 23.30 hodiny vzal 18-ročný Daniel kľúče od osobného motorového vozidla zn. Škoda Fabia bez vedomia konateľa spoločnosti, na ktorú je vozidlo evidované, i bez dovolenia otca, ktorý mal toto auto zverené, naštartoval ho a odišiel s ním spred obytného domu v obci Vítkovce (okr. Spišská Nová Ves). Jazdil s autom ako s vlastným, až takmer do 01.30 hodiny, keď rýchlosť jazdy neprispôsobil svojim schopnostiam, stavu a povahe vozovky, dostal s autom šmyk a narazil do oplotenia futbalového ihriska. V obci Chrasť nad Hornádom jeho spanilú jazdu prekazili policajti, ktorí ho zastavili a podrobili aj dychovej skúške, ktorá mala pozitívny výsledok, a to 0,60 mg/l alkoholu v dychu (1,25 promile), pričom opakovaná dychová skúška mala stúpajúcu tendenciu. Po vykonaní potrebných procesných úkonov policajti začali trestné stíhanie pre trestný čin neoprávneného používania cudzieho motorového vozidla v súbehu s trestným činom ohrozenia pod vplyvom návykovej látky. 
Ani v 47. týždni roku 2021 cesty Košického kraja „neopustil“ alkohol za volantom. 32 dychových skúšok vodičov áut bolo pozitívnych, 11 z nich v hodnote viac ako 1 promile. Alkohol sa minulý týždeň podpísal aj pod 4 dopravné nehody. 
     
Zaujímavý pohľad sa dnes (29.11.) ráno naskytol ľuďom prechádzajúcim okolo ulice Prof. Kňazovického v Košiciach. Krátko pred 1. hodinou ráno vodič osobného motorového vozidla zn. VW Passat, smerujúci z Timonovej ulice na ulicu Prof. Kňazovického, sa po prejdení križovatky s Moyzesovou ulicou pravdepodobne dostatočne nevenoval vedeniu vozidla a sledovaniu situácie v cestnej premávke, a pravou prednou časťou vozidla narazil do dopravnej značky cestička pre cyklistov, potom však ďalej pokračoval v jazde, prešiel na ľavú stranu cesty, tam narazil do dopravnej značky vyhradené parkovisko, až nakoniec „zaparkoval“ v kovovom zábradlí, osadenom vedľa chodníka pri budove KR PZ Košice. Tam ostalo vozidlo zakliesnené stáť. Vodič bol podrobený dychovej skúške s výsledkom 0,77 mg/l alkoholu v dychu (1,60 promile). Vodič bol po vykonaní potrebných procesných úkonov umiestnený do cely policajného zaistenia a obvinený z trestného činu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky. 
 
 Polícia varuje účastníkov cestnej premávky!
Dodržiavať pravidlá cestnej premávky je nutné po celý rok. Polícia dôrazne apeluje na všetkých účastníkov cestnej premávky, aby dodržiavali dopravné predpisy,  sledovali situáciu v cestnej premávke a správali sa na cestách zodpovedne, najmä v tomto jesennom období, kedy sa vplyvom počasia situácia na cestách zhoršuje, čo prináša zvýšené riziká.  Časté hmly, dážď,  kratšie dni, skoršie stmievanie, popadané lístie na cestách prináša na naše cesty jeseň. Nadránom a podvečer je aktívna aj lesná zver. Je potrebné myslieť na to, keď prechádzate úsekmi, v ktorom sa pohybujú. Motoristi by mali dodržiavať väčšie rozstupy medzi vozidlami a ubrať nohu z plynu.
Vodičov znovu upozorňujeme, že alkohol za volant nepatrí! Jazdou pod vplyvom alkoholu vodiči ohrozujú nie len seba, ale i ostatných účastníkov cestnej premávky. Bezpečná jazda si vyžaduje maximálnu sústredenosť.
 
Ak  budeme všetci vzájomne dodržiavať pravidlá cestnej premávky a správať sa k sebe navzájom ohľaduplne, bude náš pohyb po ceste či chodníku bezpečný.                                                                                                                                                                                                                        
 
  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]