magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Policajné správy za 28. až 30. 1. 2022
@ Aktuálne -> Polícia      Jan 31 2022 - 19:37 GMT

Na Zemplíne stopli drogový biznis s kokaínom, po prstoch „klepli“ policajti aj dílerom drog v okolí Košíc

Ešte 21. januára tohto roku kriminálny úrad Finančnej správy Košice vykonával v meste Strážske domové prehliadky zamerané na nelegálnu distribúciu a predaj cigariet. Počas vykonávania úkonov  však našli aj veci pochádzajúce z drogovej trestnej činnosti, a to neznámu zelenú sušinu, vykazujúcu znaky rastliny Canabis a kryštalický materiál s obsahom kokaínu, i ampulky s neznámou tekutinou. Všetky nájdené veci boli kriminalistickým technikom zaistené a zaslané na kriminalisticko-expertízne skúmanie. 
Získaná dôkazná situácia umožnila vyšetrovateľovi odboru kriminálnej polície Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Michalovciach po vykonaní potrebných procesných úkonov, zo zločinu nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držania a obchodovania s nimi, obviniť 2 osoby, muža a ženu z okresu Michalovce. V prípade dokázania viny im hrozí trest odňatia slobody na tri až 10 rokov.
Už dlhšiu dobu disponovala polícia informáciami, že v obci Jasov (okr. Košice okolie) a jej okolí prekvitá drogový biznis. V piatok (28.1.) policajti útvarov v pôsobnosti Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach okolie v súčinnosti s košickými kukláčmi urobili domové prehliadky v obci Jasov a Rudník. Počas nich bola nájdená neznáma zelená sušina vykazujúcu znaky rastliny Canabis a iné veci pochádzajúce z drogovej trestnej činnosti, ktoré boli zaistené a zaslané na kriminalisticko-expertízne skúmanie . Len z časti zaisteného materiálu, ktorú doposiaľ kriminalisticko-expertízny ústav preskúmal, by bolo možné vyrobiť viac ako 800 bežných dávok drogy. 
Vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach okolie po zhromaždení a vyhodnotení všetkých dôkazových materiálov, zo zločinu nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držania a obchodovania s nimi, obvinil 24-ročného muža z okresu Košice okolie, a zároveň spracoval podnet na väzobné stíhanie obvineného muža, ktorý sudca akceptoval. V prípade dokázania viny mu hrozí tri až 10 rokov za mrežami.

Na cesty Košického kraja sa vyšli počas víkendu prevetrať „mariči“ aj odvážlivci s alkoholom v dychu

Nedisciplinovaných vodičov je na cestách stále viac než dosť. Dôkazom toho je aj uplynulý týždeň (4. týždeň 2022), keď na cestách Košického kraja policajti odhalili 24 vodičov, ktorým po tom, ako sa „posilnili“ alkoholom, nechýbala odvaha sadnúť si za volant. Hodnota alkoholu v dychu bola u 8 z nich viac ako 1 promile.

Pravdepodobne únava bola dôvodom, že 54-ročný Slavomír z okresu Detva v piatok (28.1.) krátko po 10.30 hodine, počas jazdy autom zn. Kia Ceed v smere od Košíc do Rožňavy v blízkosti horského prechodu Soroška, zišiel s autom do trávnatého porastu, kde prešiel viac ako 70 metrov cez náletové dreviny, a potom narazil do mierneho svahu v priekope, v dôsledku čoho auto vymrštilo a ostalo stáť na pravom boku. Vodič sa, našťastie, nezranil, ani u neho vykonanou dychovou skúškou nebola zistená prítomnosť alkoholu v dychu. Vodič si na svojom vozidle spôsobil škodu viac ako 6.400 eur.
Krátko pred 19.30 hodinou šoféroval vozidlo zn. Volvo 43-ročný Ladislav z okresu Sobrance. Nebolo by na tom nič neobvyklé, keby asi 500 metrov za obcou Pavlovce and Uhom v smere na Veľké Kapušany nedostal s vozidlom šmyk a neskončil v priekope. Policajti ho počas dokumentovania dopravnej nehody podrobili dychovej skúške, ktorej výsledok ukázal dôvod Ladislavovej jazdy. Muž mal v dychu 0,87 mg/l alkoholu (1,81 promile), opakovaná dychová skúška mala však stúpajúcu tendenciu – 1,03 mg/l alkoholu v dychu (2,15 promile). Pre vodiča sa tak večer skončil „nocľahom“ v cele policajného zaistenia a obvinením z trestného činu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky. 
V sobotu (29.1.) okolo 20. 30 hodiny viedol 42-ročný Ján z okresu Michalovce osobné motorové vozidlo zn. Renault Thalia po trebišovských uliciach. Trebišovskí policajti vozidlo zastavili a vodiča podrobili dychovej skúške, ktorej výsledok bol 0,39 mg/l alkoholu v dychu (0,84 promile). Ján si však nielenže sadol za volant „posilnený“ alkoholom, ale navyše v čase, keď mu bol uložený zákaz činnosti viesť motorové vozidlá na apríla 2023. Policajti ho preto eskortovali na policajné oddelenie, kde po vykonaní potrebných procesných úkonov bol Ján obvinený z trestného činu marenia výkonu úradného rozhodnutia. 
V nedeľu (30.1.) krátko pred 13. hodinou si 20-ročný Sebastián z okresu Košice okolie asi myslel, že ešte všetci obedujú a na cestách nebude ani živej duše, dokonca ani policajtov. S vozidlom zn. Škoda Fabia však ďaleko nestihol dôjsť, pretože v obci Jasov ho zastavili policajti. Tí zistili, že okrem toho, že Sebastián nie je držiteľom vodičského oprávnenia, má uložený zákaz činnosti viesť motorové vozidlá do septembra 2023, navyše šoféruje pod vplyvom alkoholu, pretože dychová skúška potvrdila prítomnosť alkoholu v jeho dychu v množstve 0,47 mg/l (0,98 promile). Mladík už ďalej nedošiel, policajti mu ďalšiu jazdu zakázali, a tak skončil v cele policajného zaistenia a obvineniu z trestného činu marenia výkonu úradného rozhodnutia sa nevyhol.

Polícia preto v kontrolách  na cestách nepoľaví, práve naopak, zvýši ich intenzitu. Každého z nás doma niekto čaká. Nezmyselný hazard so životom nielen svojim, ale aj nevinných účastníkov cestnej premávky, sa nevypláca. Alkohol vyprchá, bolesť ostane. Myslite na to vždy, keď si sadáte za volant vozidla. Život a zdravie máte iba jedno, jazdite bezpečne! 
 

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]