magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Policajné správy za 05.02.2022
@ Aktuálne -> Polícia      Feb 07 2022 - 12:54 GMT

Pri strete chodca bez reflexných prvkov s autom ťahal za kratší koniec chodec
Zákon o cestnej premávke jasne hovorí, že za zníženej viditeľnosti mimo obce musí mať chodec idúci po krajnici alebo po okraji vozovky na sebe viditeľne umiestnené reflexné prvky alebo oblečený reflexný bezpečnostný odev. Reflexné prvky na oblečení niekoľkonásobne predlžujú vzdialenosť, na ktorú dokáže vodič chodca spozorovať a predlžujú čas, za ktorý môže vodič na chodca zareagovať a zabrániť nebezpečnej situácii.  
Túto povinnosť včera 05.02. krátko po 17.30 hodine podcenil doposiaľ nestotožnený chodec mužského pohlavia, ktorý v tmavom oblečení,  bez akéhokoľvek reflexného prvku či osvetlenia kráčal po ceste I/16 medzi obcami Turňa nad Bodvou a Drienovec, a náhle vstúpil do jazdného pruhu osobnému motorovému vozidlu zn. Ford Focus, ktoré viedla 36-ročná vodička.
Po náraze chodca odhodilo do vedľajšieho jazdného pruhu a zraneniam, ktoré pri zrážke utrpel, na mieste podľahol. Vodička bola na mieste podrobená dychovej skúške s negatívnym výsledkom, na zistenie prítomnosti omamných a psychotropných látok jej bol odobratý biologický materiál. To, či bol pod vplyvom alkoholu alebo iných omamných látok nebohý chodec, bude zisťované pri nariadenej pitve. 
Počas dokumentovania dopravnej nehody bol na nevyhnutne potrebný čas uzatvorený úsek cesty medzi obcami Turňa nad Bodvou a Drienovec.
Vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach okolie začal v súvislosti s dopravnou nehodou trestné stíhanie pre trestný čin usmrtenia. Akou mierou k tejto tragédii prispeli jej účastníci a čo bolo jej presnou príčinou je predmetom ďalšieho vyšetrovania aj za účasti znalca z odboru cestná doprava.
Polícia dôrazne vyzýva všetkých účastníkov cestnej premávky k zvýšenej opatrnosti na cestách, aby si zodpovedným správaním v cestnej premávke chránili to najcennejšie, svoje životy.

Opitý vodič na snežnom skútri takmer spôsobil tragédiu
K tragédii skoro došlo včera na pravé poludnie na lyžiarskom svahu v obci Mlynky, časti Biele Vody. 
Vodič snežného skútra, ktorý na svahu s 0,52 mg/l alkoholu v dychu (1,10 promile) nemal čo hľadať, nezvládol jeho riadenie, zo skútra spadol na zem a neriadený skúter tak smeroval priamo na jednu zo žien, nachádzajúcu sa na lyžiarskom svahu. 
Aj napriek tomu, že 42-ročná žena sa v obave o svoj život a zdravie snažila zrážke so skútrom vyhnúť, po tom, čo skúter narazil do turniketu, slúžiaceho na prechod ľudí a napínacích sietí, došlo po napnutí k uvoľneniu laminátovej tyče, zabezpečujúcej napnutie ochrannej siete, a tyč udrela poškodenú ženu do oblasti hlavy. Žena bola prevezená do rožňavskej nemocnice so zraneniami s doposiaľ nešpecifikovanou dobou liečenia a práceneschopnosti. 
Snežný skúter policajti zaistili a jeho vodiča po vykonaní potrebných procesných úkonov umiestnili do cely policajného zaistenia.

Poverený príslušník Obvodného oddelenia Policajného zboru v Nálepkove začal nateraz v tejto súvislosti trestné stíhanie pre trestný čin ohrozenia pod vplyvom návykovej látky. Nie je však vylúčené, že po stanovení doby liečenia i vykonaní ďalších procesných úkonov bude trestné stíhanie, i prípadné obvinenie, rozšírené o ďalšie skutky.

Ak ste na svahu vypili viac rumu ako čaju, zvážte, či je rozumné postaviť sa na lyže alebo sadnúť na skúter. Okrem zranení, ktoré môžete spôsobiť sami sebe, môžete lyžovačku predčasne ukončiť iným – nič netušiacim návštevníkom. Nezabúdajte, že tak, ako za volant, alkohol nepatrí ani k zimným športom!

S viac ako 4 promile alkoholu v dychu prevrátil auto na strechu
Dňa 5.2. okolo 18.30 hodiny dokumentovali spišskonovoveskí dopravní policajti dopravnú nehodu neďaleko obce Nálepkovo.

39-ročný miestny vodič, ktorý viedol osobné motorové vozidlo zn. Dacia Logan, sa pravdepodobne dostatočne nevenoval vedeniu vozidla a sledovaniu situácie v cestnej premávke, a počas jazdy po miestnej ceste v obci Nálepkovo, časť Hámor, vyšiel na drevený kôľ vedľa cesty, v dôsledku čoho sa auto prevrátilo na strechu. 
Vodič po dopravnej nehode vyšiel z auta „po svojich“ a odišiel do miesta trvalého bydliska, kde ho našli policajti. Po ich príchode sa dobrovoľne k dopravnej nehode priznal, policajti ho podrobili dychovej skúške, ktorej výsledok ukázal, prečo pravdepodobne na mieste nezotrval. Výsledok dychovej skúšky bol 1,95 mg/l alkoholu v dychu (4,06 promile). Našťastie, k zraneniam vodiča alebo iných osôb nedošlo a spôsobená škoda bola predbežne vyčíslená na 3.000 eur. 
Po zadokumentovaní dopravnej nehody policajti spišskonovoveskí dopravní policajti začali trestné stíhanie pre trestný čin ohrozenia pod vplyvom návykovej látky.

V zhorenom aute bolo nájdené telo neznámej osoby

V Sobotu (5.2.) okolo 18.30 hodiny bolo na tiesňovej linke 158 prijaté oznámenie o požiari vozidla v košickej mestskej časti Juh.

Na miesto boli ihneď vyslané aj policajné hliadky, ktoré hodnovernosť tohto oznámenia preverili. Počas likvidácie požiaru bolo príslušníkmi Hasičského a záchranného zboru v obhorenom skelete vozidla zn. Ford Fiesta nájdené telo osoby, neznámeho pohlavia a totožnosti, bez známok života. 
   
Policajti miesto zabezpečili, zisťovateľ príčin požiarov HaZZ sa na mieste nevedel vyjadriť k príčine vzniku požiaru. Telo nebohej osoby bolo prevezené a bolo nariadené vykonanie pitvy. 
Poverený príslušník Obvodného oddelenia Policajného zboru v Košiciach Juh začal v tejto súvislosti trestné stíhanie pre trestný čin usmrtenia. To, ako presne a prečo k požiaru vozidla došlo, bude predmetom ďalšieho vyšetrovania.
 

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]