magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Policajné správy za 15.02.2022
@ Aktuálne -> Polícia      Feb 15 2022 - 18:43 GMT

Spolupráca štátnych a mestských policajtov v Košiciach má viesť k väčšej bezpečnosti chodcov na priechodoch

Polícia v poslednom období eviduje zvýšený počet dopravných nehôd, a to aj s účasťou chodcov. Na nepriaznivej nehodovosti sa v značnej miere odzrkadľuje aj situácia spôsobená pandémiou Covid-19, čo sa prejavuje nesústredenosťou a nervozitou šoférov. Nedisciplinovaní sú aj chodci, ktorí ponorení do vlastných myšlienok, prechádzajú cez cestu častokrát mimo vyznačených priechodov pre chodcov, na miestach, ktoré na to nie sú určené ani prispôsobené.  
Na vzniknutú situáciu reaguje Policajný zbor zvýšeným výkonom služby. Aj policajti v Košickom kraji vo zvýšenej miere vykonávajú dohľad nad bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky. V mesiaci január došlo k 12 dopravným nehodám s účasťou chodca, pričom pri 5 dopravných nehodách bol vinníkom práve chodec. Na cestách Košického kraja od začiatku roka vyhasol život 1 chodca, 4 sa zranili ťažko a 3 utrpeli ľahké zranenia. Pri dopravných nehodách chodcov neraz asistuje alkohol. Pod jeho vplyvom 2 chodci zavinili dopravnú nehodu.
Počas uplynulého, 6. týždňa, došlo na cestách Košického kraja k 4 dopravným nehodám s účasťou chodca, z toho 3 boli v okrese Košice, 1 v spišskonovoveskom okrese. Aj z tohto dôvodu sa uskutočnilo pracovné stretnutie primátora mesta Košice Jaroslavom Polačekom s riaditeľom Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach plk. JUDr. Radoslavom Fedorom, ktorého výsledkom je vzájomná spolupráca a súčinnosť príslušníkov Policajného zboru v policajtov Mestskej polície v Košiciach. Obe zložky budú vzájomne spolupracovať a dohliadať na bezpečnosť chodcov, najmä v okolí tzv. „inteligentných priechodov pre chodcov“. Ide o priechody, ktorá sa rozsvietia po vstupe chodca. Policajti sa zamerajú na dodržiavanie povinností vodiča vo vzťahu k chodcom, ale aj na disciplinovanosť, ohľaduplnosť a vzájomný rešpekt vodičov a chodcov. V prípade potreby budú policajti postupovať v zmysle a intenciách zákona.

„Dlhodobým cieľom mesta je zabezpečiť čo najvyššiu bezpečnosť cestnej premávky a chodcov. Lokality pre umiestnenie tohto druhu inteligentného dopravného značenia sme vyberali v spolupráci s mestskými časťami a krajským dopravným inšpektorátom. Napriek tomu, že nové, inteligentné priechody sú dokončené, sekundárnym cieľom je aj prevencia a osveta, preto sme sa s vedením mestskej a štátnej polície dohodli na spoločnej akcii, pri ktorej budeme monitorovať práve dodržiavanie predpisov na týchto kritických miestach,“ konštatoval primátor mesta Košice Jaroslav Polaček.
Inteligentné priechody pre chodcov sa nachádzajú pri Gymnáziu Alejová, pri kostole a obchodnom centre na Americkej triede, na Bajzovej ulici, na Myslavskej ceste pri odbočke na Hrebendovu, pri Spojenej škole na Odborárskej, na Ružovej ulici, Ondavskej a Rovníkovej ulici.
V tomto roku má mesto pripravené projektové dokumentácie na inteligentné priechody v hodnote 250 tisíc Eur. Pôjde celkovo o 13 lokalít, v ktorých budú vybudované.

Dohľad nad bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky budú policajti  vykonávať v dňoch a v časoch, kedy dochádza najčastejšie k dopravným nehodám s následkami na živote a zdraví, teda najmä v skorších ranných hodinách a za súmraku, a tiež v nočných hodinách cez víkendy. 
„Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Košiciach víta akýkoľvek krok správcu komunikácie , v tomto prípade mesta Košice, smerujúci k zvýšeniu bezpečnosti ma cestách. Vďaka spolupráci s mestom Košice je možné zvýšiť bezpečnosť chodcov – najzraniteľnejších účastníkov cestnej premávky. Pevne verím, že vzájomnou spoluprácou oboch zložiek bude pohyb po cestách bezpečnejší“, uviedol riaditeľ Krajského riaditeľstva Policajného zboru plk. JUDr. Radoslav Fedor..
 

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]