magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Policajné správy za 17.05.2022
@ Aktuálne -> Polícia      May 18 2022 - 11:54 GMT

Na cestách opäť „úradoval“ alkohol za volantom. Problémy si narobila aj mladá vodička e-kolobežky, ktorá svoju jazdu nezvládla a „nafúkala“ 2 promile.

V pondelok (16.05.) popoludní viedol 58-ročný vodič z okresu Košice okolie osobné motorové vozidlo zn. Opel po parkovisku na Staničnom námestí v Košiciach, kde narazil do zaparkovaného vozidla zn. Škoda Octavia. Počas kontroly dopravní policajti vodiča podrobili dychovej skúške na zistenie požitia alkoholu, pričom mu bola nameraná hodnota 1,39 mg/l alkoholu v dychu, čo je v prepočte  2,90 promile.

V pondelok (16.5.) krátko pred 22,00 h viedol 31-ročný vodič z Košíc osobné motorové vozidlo zn. VW Passat po Mäsiarskej ulici v Košiciach v protismere, kde ho zastavila hliadka Mestskej polície, ktorá pre podozrenie na požitie alkoholu u vodiča, privolala príslušníkov PZ. Počas kontroly sa vodič podrobil dychovej skúške s pozitívnym výsledkom 0,80 mg/l alkoholu v dychu, čo je v prepočte 1,67 promile.  

Včera (17.05.) v skorých ranných hodinách viedol 34-ročný vodič z okresu Michalovce osobné motorové vozidlo zn. Fiat po Sobraneckej ceste v Michalovciach, pričom pri odbočovaní nerešpektoval dopravné značenie na svetelnom signalizačnom zariadení. Porušenie pravidiel cestnej premávky neuniklo michalovským policajtom, ktorí vodiča zastavili. Počas kontroly bol vodič podrobený dychovej skúške s pozitívnym výsledkom 0,94 mg/l alkoholu v dychu, čo je v prepočte 1,96 promile. 

Všetkým trom vodičom bola ďalšia jazda zakázaná a zadržaný vodičský preukaz.  Policajti ich obmedzili na osobnej slobode a následne „putovali“ do cely policajného zaistenia. Po vykonaní potrebných úkonov im bolo vznesené obvinenie pre trestný čin ohrozenia pod vplyvom návykovej látky, za ktorý im hrozí trest odňatia slobody až na jeden rok.   

Polícia apeluje na vodičov, buďte zodpovední, jazdite bezpečne a s „čistou“ hlavou !
Deň čo deň policajti počas výkonu služby a pri dohľade nad bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky odhalia na cestách Košického kraja nezodpovedných vodičov, ktorí si bez  problémov sadnú za volant pod vplyvom alkoholu. Len za minulý (19.) týždeň policajti odhalili na cestách ďalších 42  nezodpovedných vodičov, ktorí si sadli za volant „posilnení“ alkoholom. 14-ti  z nich „nafúkali“ viac ako 1 promile.

Alkohol za volant nepatrí!!!
Dookola opakujúce sa výzvy a upozornenia polície sa míňajú účinku. Polícia preto v kontrolách nepoľaví a v maximálnej možnej miere bude v kontrolách na cestách pokračovať i naďalej, aby ochránila čo najviac životov a zdravie, a eliminovala z  premávky opitých vodičov, ktorí ohrozujú nevinných a disciplinovaných účastníkov cestnej premávky.  Nebudeme tolerovať alkohol za volantom a budeme postupovať nekompromisne !
Nezmyselný hazard so životom nielen svojim, ale aj nevinných účastníkov cestnej premávky, sa nevypláca. Vodiči, myslite na to vždy, keď si sadáte za volant vozidla. Život a zdravie máte iba jedno, jazdite bezpečne!

Jazda na e-kolobežke pod vplyvom alkoholu skončila s ľahkými zraneniami

Elektrické kolobežky sa aj v Košiciach stali obľúbeným dopravným prostriedkom, ktorý výrazne dokáže ušetriť čas pri preprave v preplnenom meste, aj v tomto prípade je však potrebné dodržiavať všetky pravidlá cestnej premávky. 
Dopravní policajti zadokumentovali v pondelok (16.5.) o 20,00 h dopravnú nehodu na rohu ulíc Žriedlová  a Škultétyho v Košiciach, kedy svoju jazdu na kolobežke s pomocným motorčekom (e-kolobežka) nezvládla 20-ročná mladá žena z okresu Snina. Podľa doterajších zistení e-kolobežku viedla po Žriedlovej ulici, pričom po prejdení križovatky Žriedlová – Škultétyho prešla na priechod pre chodcov a chcela pokračovať ďalej po chodníku na Vojenskú ulicu. Riadenie však nezvládla a spadla na vozovku spolu s prepravovanou spolujazdkyňou (20), ktorá stála na e-kolobežke za vodičkou. Vodička e-kolobežky „nafúkala“ 0,96 mg/l alkoholu v dychu, čo je v prepočte 2 promile. Pozitívnu dychovú skúšku mala aj jej spolujazdkyňa, ktorá na kolobežke nemala čo robiť. Podľa predbežnej lekárskej správy sa obidve dievčatá pri dopravnej nehode zranili ľahko.  Presná príčina dopravnej nehody je predmetom objasňovania.

Vodiči e-kolobežiek, dodržiavajte dopravné predpisy !
Netreba zabúdať na to, že s jazdou na e-kolobežke sa spájajú isté pravidlá, ktoré by mal každý vodič dodržiavať. Medzi tieto pravidlá patrí aj to, že osoba, ktorá jazdí na elektrickej kolobežke nesmie byť pod vplyvom alkoholu. Neplatí to iba v prípade jazdy v obci/meste alebo na cestičke pre cyklistov, aj v tomto prípade však hodnota alkoholu v krvi nesmie presiahnuť 0,5 promile. Osoba jazdiaca na elektrickej kolobežke je považovaná za vodiča nemotorového vozidla, ktorá smie jazdiť po pravej strane chodníka, cestičky pre chodcov alebo priechodu pre chodcov, len ak neohrozí a neobmedzí chodcov, pričom nesmie prekročiť rýchlosť chôdze. Na jednomiestnej kolobežke s pomocným motorčekom nie je dovolená jazda viacerým osobám. 
Predovšetkým v záujme bezpečnosti je potrebné jazdiť s rozumom a rešpektom k svojmu okoliu, a samozrejme dodržiavať pravidlá cestnej premávky. 
 

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]