magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Týždeň slovenských knižníc v akciách Verejnej knižnice Jána Bocatia
@ Kultúra -> Literatúra      Apr 10 2002 - 12:51 GMT
"Povinné čítanie je istý druh katastrofy"

Slovenská asociácia knižníc vyhlásila 21. až 27. marec za Týždeň slovenských knižníc. V tomto roku ide už o jeho 3. ročník. Pri tejto príležitosti Verejná knižnica Jána Bocatia (VKJB) pripravila rad akcií. Ich program nájdete v závere tohto materiálu.

Okrem dole uvedených akcií každý deň spomínaného termínu od 10,00 do 16,00 pred budovou knižnice na Hlavnej 48 nájdete burzu kníh, ktoré knižnica vyradila z evidencie a ponúknuté budú za symbolické ceny.

Počas týchto dní vedenie knižnice taktiež vyhlásilo "amnestiu pre zábudlivých". Teda všetci, čo majú resty a nevrátili načas vypožičané knihy, tak budú môcť urobiť bez pokuty.

Ako uviedla riaditeľka VKJB Dr. Klára Kernerová, poslanie knižníc sa v posledných rokoch významne mení. Okrem klasickej ponuky čítania na voľné chvíle predovšetkým slúži na prístup k informáciam aj prostredníctvom internetu, multimediálnych CD a knižničných fondov regionálnej študovne.

Práve 22. marca sa verejnosť bude môcť zoznámiť s ponukou VKJB na jej prezentácii databáz aj v rámci slovenskej národnej bibliografie, alebo právnej databázy JURIX.

Za nemalú pozornosť stojí aj publikačná činnosť knižnice. Len nedávno vydali Literárny miestopis okolia Košíc, ktorý je súpisom beletristických diel o obciach a mestečkách Košického kraja. Jeho autorkou je odborná pracovníčka VKJB Elena Kolivošková.

Štvrtok 21. 3. bude knižnica "krstiť" ďalšie svoje dielo. Tentoraz ide o Slovník židovských osobností Košíc a okolia. Zahàňa mnohé, často neprávom zabudnuté autority s vplyvom na verejný život, činné od polovice 19. storočia do roku 1944.

Starou bolesťou knižníc je nedostatok financií na nákup nových titulov. VKJB so všetkými pobočkami má na tento účel vyčlenených 400 tisíc Sk ročne, čo zďaleka nepokrýva možnosť akvizície ani u najžiadanejších titulov. V rámci jednotlivých mestských častí preto nákup kníh podporujú starostovia, je to však veľmi rozdielne. Najvyššími čiastkami v hodnote 30 tisíc prispievajú hlavne miestne úrady v Šaci a na Sídlisku KVP.

Z najžiadanejších titulov ako Harry Porter, alebo Pán prsteňov mohla VKJB pre centrálnu knižnicu na Hviezdoslavovej ulici zakúpiť len po 2 kusy na 7 tisíc čitateľov. Celkový počet čitateľov všetkých pobočiek VKJB je presne 17 857.

Určitý obraz o čitateľských záujmoch zákazníkov knižnice podáva tzv. hitparáda najžiadanejších titulov. Tú už tri roky vedie Daniell Steelová, potom nasledujú štyria autori detektívok. Zo slovenských autorov najviac boduje Hana Zelinová na 26. mieste. Knižnica však chápe svoje spoločenské poslanie a preto pri nákupe kníh rozhodujú tri kritéria: regionálna literatúra, ktorá sa stane aj súčasťou regionálnej študovne, študijná literatúra a najžiadanejšia beletria.

V súvislosti s hitparádou autorov je zaujímavé, že na 10 miesto sa dostal William Shakespeare. Ako uviedol zástupca riaditeľky Mgr. Štefan Kolivoško, je to dané predovšetkým tým, že Shakespeare patrí medzi povinné školské čítanie, pričom si ho často požičiavajú deti, pre ktoré je na ich vek ťažký a tak sa začínajú ku klasike stavať skôr negatívne. Každé dielo má svoj čas. Mgr. Kolivoško doslova uviedol: "Povinné čítanie je istý druh katastrofy."

Vďaka nepriaznivej finančnej situácii na dopåňanie fondov knižničných jednotiek podľa Dr. Kláry Kernerovej má VKJB "menšie prírastky ako úbytok". Slovami Mgr. Štefana Kolivoška: "Nedopåňame riadne, ale riadne vyraďujeme." Spomínaná burza bude obsahovať tituly, ktoré po sťahovaní knižnice z budovy historickej radnice nie je kam umiestniť. Možno by ich bolo viac, keby sa dali nahradiť novými titulmi. VKJB ponúka vyradené tituly aj pre domovy dôchodcov, školské knižnice a podobe.

Klasickým problémom zariadení tohto druhu sú zlodeji. Dosť rozpačito zapôsobil príbeh, ktorý uviedol Mgr. Kolivoško. Na Blšáku videl študenta obchodnej akadémie, ako predával asi 50 ukradnutých kníh z VKJB. Privolal políciu a mládenec sa dostal pred súd. Verdikt sudkyne však znel: "Samotné pojednávanie na súde je dostatočným trestom." Nuž, aj takto sa prejavuje vzťah spoločnosti k týmto inštitúciám.

Od 1. apríla prechádza VKJB pod Úrad Košického samosprávneho kraja. Čas preverí, či bude táto zmena svitaním na lepšie časy...

19. 3. 2001
Slavomír Szabó


Týždeň slovenských knižníc
Podujatia Verejnej knižnice Jána Bocatia
21. marec - 27. marec 2002
21. marec o 14,30, Zborovská 9
Beseda s Petrom Juščákom
- stretnutie s autorom knihy Odvlečení, ktorá pojednáva o osudoch ľudí na nútených prácach v Rusku
21. marec o 16,00, Hviezdoslavova 5
Slovník židovských osobností Košíc a okolia
- prezentácia knihy pracovníkov knižnice

21. marec o 9,00 a 14,30, Hviezdoslavova 5
Malá encyklopédia hudby
- prezentácia CD ROM-u

21. - 27. marec, Hviezdoslavova 5
Nositelia Nobelovej ceny za literatúru
- výstava

21. - 27. marec, Hviezdoslavova 5
Košickí autori
- výstava kníh

21. marec o 17,00; Tr. SNP 48 (Biely dom), knižnica
Literárno-umelecký klub DIVA
- klubové stretnutie

22. marec od 10,00 do 18,00; Hviezdoslavova 5
Databázy vo Verejnej knižnici Jána Bocatia
- prezentácia

22. marec o 17,00; Tr. SNP 48 (Biely dom), knižnica
Literárny večer


25. marec o 16,00; Hlavná 48, II. posch
Sprístupnenie výstavy FOTOKLUB-u NOVA
- fotovýstava Pavla Breiera

25. marec o 16,00; Hlavná 48, II. posch.
Svätá Alžbeta Durinská a jej charitatívna činnosť
- prednáška

26. marec o 9,00; Košice-Šaca, knižnica
O tvorbe spisovateľky Eleny Lackovej
- beseda   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]