magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

České dni otvorila výstava Bohumila Hrabala
@ Kultúra -> Výstavy      Apr 09 2002 - 16:12 GMT
Vo Východoslovenskej galérii sa vo štvrtok 5. októbra zišli predstavitelia mesta, kultúrnych a vedeckých inštitúcií, aby slávnostne otvorili 6. ročník Českých dní. Prítomná bola i česká delegácia vedená námestníkom ministra kultúry Českej republiky Iljom Racekom. V úvodných slovách generálny konzul Českej republiky Josef Byrtus vysoko vyzdvihol, že na rozdiel od vlaňajška, keď sa České dni konali v troch okresoch, budú tentokrát prebiehať až v štrnástich okresoch východoslovenského regiónu a že o českú kultúru je na Slovensku stále väčší záujem.

Z rúk primátora mesta Košice Zdenka Trebuľu prijal symbolický kľúč od mesta s presvedčením, že ho Český spolok na Slovensku bude vzorne opatrovať počas trvania Českých dní 2000 a potom ho štafetne odovzdá predstaviteľom národnostných menšín žijúcich v našom meste. Na České dni nadviažu Dni maďarské a poľské. Tento kľúč vraj neotvára iba brány mesta, ale i srdcia nás, Košičanov. Generálny konzul označil 6. ročník "dní" za provokujúci. "Bol by som rád, keby podnietil ostatné štáty Višegrádu k intenzívnejšej spolupráci a presvedčil Európu o tom, že Košice sú centrom regionálnej cezhraničnej spolupráce." A ďalej sa s prosbou o podporu v úsilí, aby sa Košice stali Štrasburgom Východu, obrátil priamo na genreálneho konzula maďarskej republiky.

Po úvodných slovách spomínaných predstaviteľov sa títo i ďalší hostia Českých dní presunuli z historickej sály do kinosály, kde už mal slovo významný český spisovateľ Bohumil Hrabal. Okrem filmu "Nežný barbar" nakrúteného podľa rovnopisu tohto velikána, si mali návštevníci možnosť prezrieť panelovú výstavu o jeho živote i diele. Škoda len, že niektoré Hrabalove životopisné údaje, ktoré k nahliadnutiu pripravil Památník národního českého ministerstva zahraničia, sú bez prekladu v angličtine. Ale určite stojí za to každému Hrabalovému milovníkovi, keď si bude mať možnosť prečítať aj taký originálny rukopis: "Mám nějaké nápady, ale ty nezmění nijak podstatně pøíběh, spíše se budeme snažit ho dovést do... konce". Výstava potrvá až do záverečného hrabalovského cyklu - do 8. novembra. Dovtedy môžete v kinosále VSG zhliadnuť ešte sedem hrabalovských filmov ako Ostro sledované vlaky, Postøižiny, Anjelské oči a ďalšie.

¼udmila Paňáková

Foto: Karol Hatala   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]