magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Divadlo Romathan po ôsmich rokoch v Bratislave
@ Kultúra -> Divadlo      Apr 12 2002 - 15:42 GMT
"Chceme poukázať na to, že aj u nás je veľa talentovaných, múdrych a pracovitých ľudí medzi Rómami. Že nielen tí sú umelci, ktorí na Slovensko prídu spoza hraníc. Že existuje profesionálne zoskupenie hodné videnia a poopravenia mienky o nich...

Chceme poukázať na to, že divadlo Romathan /DR/ nie je iba folklórnym zoskupením - hoci vychádza z autentických tradícií rómskeho umenia - ale vo svojej podstate je polyfónne: spája v dramatický tvar hudbu, spev, tanec a hovorené slovo. Rómsky jazyk povyšuje na javiskovú reč. Je nositeľom nielen úcty k národu Rómov, ale aj duchovným mostom medzi národmi a národnosťami na Slovensku i vo svete. A tí, čo nás uvidia, uvidia excelentnú prehliadku toho najlepšieho, čo Divadlo Romathan vo svojom repertoári má. " Takto dnes oboznámila novinárov Daniela Hivešová-Šilanová, autorka niektorých diel DR a zástupkyňa združenia Jekhetane-Spolu, s podujatím, ktoré bude mať nielen pre Romathan veľký význam: Rómske profesionálne divadlo Romathan Košice prichádza vo svojej desiatej jubilejnej sezóne do Bratislavy, kde sa na Novej Scéne predstaví 19. a 20. apríla 2002.

V piatok o 19. hodine uvedú umelci tohto divadla v réžii Jána Šilana koncertný večer - prierez desaťročnou tvorbou divadla pod názvom "Povieš Róm - a ozvú sa ti husle..." Bude to zmesrómskych ľudových piesní zo všetkých regiónov Slovenska - typických pre usadlých Rómov /Rumungrov/ i Vlachiko Rómov - ruské rómske romance, autorské piesne členov divadla /aj iných rómskych autorov/ v štýle pop-rom, najkrajšie melódie z muzikálu Cigáni idú do neba i z pôvodného hudobno-dramatického diela Plameň lásky, tance slovenských, maďarských i ruských Rómov.

V sobotu o 19. hodine to bude pôvodný rómsky muzikál členov divadla Soni Samkovej a Ondreja Ferka zo života dvoch rómskych táborov "Plameň lásky", ku ktorému hudbu napísal riaditeľ divadla a šéf orchestra Karol Adam.

Určite je sa na čo pozerať - rómsky temperament i cítenie nemajú obdobu.

Medzinárodný deň Rómov

Vystúpenie sa uskutoční pod záštitou splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity PhDr. Kláry Orgovánovej ako súčasť mediálnej kampane: Čačipen /Pravda/ The oda hin čačipen /Aj toto je pravda/. Podujatie usporiadalo združenie Jekhetane - Spolu z Prešova vďaka finančnej podpore Ministerstva kultúry SR.

Podujatie je súčasťou aktivít rómskych organizácií venovaných Medzinárodnému dňu Rómov s cieľom upriamiť pozornosť verejnosti na viacrozmernosť života Rómov, ktorý je v mnohých smeroch hodnotnejší, ako je v súčasnosti všeobecne prezentovaný.

Divadlo Romathan je jediné rómske profesionálne divadlo na svete, ktoré podporuje štát. Divadlo, ktorého založenie iniciovali v roku 1991 rómski i nerómski intelektuáli a jeho zriadenie schválila v decembri vtedajšia Slovenská národná rada, pôsobí od mája roku 1992 v Košiciach. Romathan je kočovné divadlo: Vzhľadom na rozmiestnenie rómskeho obyvateľstva, ktoré žije na celom území Slovenskej republiky, bolo súčasťou zámerov divadla neuzatvoriť sa len vo svojom košickom sídle, ale stať sa pre Rómov - ako ich skutočne národné divadlo - súčasťou umeleckého a kultúrneho života Rómov v každom regióne. Zájazdy sú bežnou súčasťou tohto divadla, no v hlavnom meste - v Bratislave - naposledy vystúpili v roku 1993. Napriek tomu je divadlo úspešné nielen vo svojom regióne a jeho blízkom okolí. Vo svojej 10-ročnej histórii má za sebou 29 premiér a 1720 predstavení doma i v zahraničí - Francúzsko, Nemecko, rakúsko, Anglicko, Rusko, Slovinsko. V Čechách, Poľsku a Maďarsku vystupujú každoročne niekoľkokrát. Minulý rok účinkovalo v Belgicku priamo na pôde Európskeho parlamentu.

Zakladatelia divadla Romathan videli v jeho pôsobení jednu z ciest navrátenia ľudského sebavedomia a národnej hrdosti Rómom, ktorých kultúru, tradície, jazyk a sebaúctu predchádzajúce režimy nedocenili a zdevastovali. DR prezentuje rómske ľudové umenie, ale aj repertoár klasikov - Rabíndranáth Thákur, Federico Lorca, maxim Gorkij - a domácih rómskych i norómskych autorov: Elena Lacková, Soňa Samková, Štefan Rajko, Ondrej Ferko, Danilea hivešová-Šilanová, Anna Nemogová, Štefan Kasarda.

Predpredaj a predaj lístkov na spomínané predstavenie - na Novej Scéne. Informácie na tel. č: NS 02/52920580, 52967638.

spracovala ¼udmila Paňáková
Foto: Karol Hatala   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]