magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

České dni do 3. tisícročia
@ Kultúra -> Výstavy      Apr 09 2002 - 16:17 GMT
Výstava výtvarníkov rôznych národností košického regiónu poteší oko i dušu

Výstava, ktorá bola nedávno v rámci Českých dní slávnostne otvorená v Maďarskom spoločenskom dome na Mäsiarskej 59, môžete obdivovať do konca októbra. Je naozaj utešená, veselá, rôznorodá a pútavá. Nielen preto, že autormi diel sú výtvarníci rôznych národností košického regiónu. Ide o prácu profesionálov, ktorí tvoria pre radosť. Samotné mená ako Helmut Bistika, Milena Ostrolucká, Ján Terifaj, Miroslav Mojžíš, Milena Ostrolucká, Ladislav Staňo, Djuro Njemoga, Andrej Gore, Tibor Galgóczy, Vlastimil Tichý, ¼ubomír Kolinovský,Vladimír Dovičák, Ladislav Tverďák, Stanislav Nišponský, Milan Bandurčin, Soňa Kotánová, Dušan Solčány, Petr Timeš, Júlia Zelená, Andrej Antony, Jana Šlosárová a ďalšie, okrem iného napovedajú, že ide tak o rozmanitosť žánrov - od sochárstva, cez umelecké remeslo po maľbu, ako aj o pestrosť smerov - od realizmu, cez ilustrátorstvo, surrealizmus, až po abstrakciu.

Motto výstavy - "Spolu do 3. tisícročia" - vyzdvihol na vernisáži generálny konzul Českej republiky Josef Byrtus slovami: "Košice sú multinárodnostný región. Nažívajú tu v pokoji rôzne národnosti a ani umelci nemajú tendenciu vyvyšovať sa jeden nad druhého. Košice ukazujú Európe, ako má súžitie Róma s Maďarom, Ukrajincom... vyzerať. Všetko sa to odráža nakoniec v kultúre. Takže aj táto výstava je dokladom, že vieme žiť, ako ľudia tretieho tisícročia..."

Organizátormi tohto projektu sú: Občianske združenie Dizajn fórum, Fórum inštitút a Košický spoločenský dom. Dizajn fórum spomínanú výstavu spracovalo do mesačníka Revue vizuálnej komunikácie, v ktorom sa dočítate čo-to o tom-ktorom výtvarníkovi.

Pripomíname, že najbližším podujatím Českých dní je rozprávka pre najmenších "Alibaba a 40 lúpežníkov. Hrať budú herci profesionálneho súboru Naivní divadlo Liberec H. Fantlová, Z. Schmidová, Z. Peøina, M. Sýkora a J. Švec. Predstavenie je pripravené na 18. októbra, 9. a 11. hodinu v CVČ Domino.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]