magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Oslavy Dňa mesta Košice 2003: DEŇ TRETÍ
@ Kultúra -> Podujatia      May 05 2003 - 11:30 GMT
Tretí deň Osláv dňa mesta Košice mal opäť viacero akcií hodných návštevy. Vybrali sme si Košickú svadbu. Takáto svadba nie je žiadne divadelné predstavenie, i keď obnáša jej prvky. Sobáš je však skutočný. Tradícia začala vlani de facto ako náhrada za voľbu hradnej dámy, ktorej funkcia sa časom ukázala iba ako reprezentačná, formálna a vlastne i zbytočná. Nehovoriac o tom, že vlastne doposiaľ medzi historikmi nie je názorová zhoda o tom, či Košice mali skutočne niekedy vlastný hrad. Časť historikov tvrdí, že hrad na Hradovej nebol nikdy dobudovaný, nikdy nebol funkčný.


Tento rok bola mestská svadba svadba rómska. Pred historickú mestskú radnicu sa pretancovali herci a tanečníci z Romathanu podporovaní sviežimi tónmi cigánskych piesní. Sobášiaci sa boli D83a Rusinkov8 a Roman Krok . Mimochodom, tento pár spolu žije už niekoľko rokov a majú tri deti. Dve dcéry a jedného syna, pričom najmladšia dcéra má jeden mesiac. Medzi prítomnými novinármi zaznela poznámka, že nevesta sa pravdepodobne stotožnila so zásadou tri krát a dosť a po treťom dieťati sa rozhodla, že si ju jej druh musí vziať. To však nebolo isté do poslednej chvíle.

Situácia sa totiž dosť zdramatizovala, keď nastali formality pred svadobným obradom. Oddávajúci poslanec Starého mesta ¼ubo Grega, primátor i celé zhromaždenie totiž už čakali na slávnostný obrad, keď ženích zistil, že nemá so sebou občianske preukazy. Nastala takmer komická situácia, keď sa vytratil a nevesta sedela v predsieni čakajúc na budúceho manžela.

Nápad s rómskou svadbou bol údajne od primátora a o vybratie vhodného páru poveril starostu Luníka IX. Údajne záujem prejavilo až 50 párov. Prečo sa v historickej radnici brali práve títo?
„Starosta nám toto vymyslel, áno vybral nás,“ vysvetlila nevesta, držiac svadobnú kyticu a ešte stále čakajúc, kedy sa jej vyvolený vráti.

„Trému nemám. Chodila som tri roky na konzervatórium, som vyučená herečka. Učila som sa operný spev, klavír, tancovanie a herectvo. Hrala som aj v Romathane. Manžel tancovať vie, ale o umeleckom svete nemá ani šajnu,“ povedala čosi o sebe i manželovi. V jej umeleckých šľapajach údajne kráča aj jej najstaršia dcéra. Ïalšie deti vraj neplánujú.

Keď sme podotkli, či sa neobáva, že ženích sa vyhovorí, že nenašiel občianske preukazy, iba povedala: „Nájde. Musí!“

Ženích sa aj vrátil a obrad mohol začať. Vo všetkej dôstojnosti, s príhovorom primátora, so slzou, ktorá stiekla ženíchovi počas obradu po líci.

Primátor potom odviedol mladomanželský pán pred radnicu na Hlavnú ulicu, kde už stáli davy Košičanov, ale aj slávnostne ozdobený koč pre ženícha a nevestu. So spevom a tancom sa svadobný sprievod presunul na južnú časť Hlavnej, kde čakalo ďalšie prekvapenie. Prepadnutie svadobčanov skupinou historického šermu Via Cassa. Po krátkej divadelnej šarvátke medzi zbrojnošmi sa svadobčania vykúpili pálenkou. Sprievod odkráčal ďalej do kostola na cirkevný sobáš.

Slavomír Szabó   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]