magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Jozef Kornucik: Výber z tvorby
@ Kultúra -> Výstavy      Apr 16 2002 - 14:36 GMT
16. 4. – 2. 6. 2002
Múzeum Vojtecha Löfflera

Múzeum Vojtecha Löfflera pripravilo výstavu slovenského výtvarníka Jozefa Kornucika.

Jozef Kornucik sa narodil 20. januára 1938 v Snine a rok 1977 bol oficiálne stanovený za rok jeho smrti.

Po maturite na Strednej umeleckopriemyselnej škole v Bratislave bol prijatý na Vysokú školu výtvarných umení v Bratislave do ateliéru monumentálnej maľby profesora Petra Matejku, kde študoval do roku 1964.

Kornucik patril k našim najvýznamnejším autorom, ktorí sa už v druhej polovici šesťdesiatych rokov minulého storočia programovo venovali abstraktnej maľbe na platforme geometrického jazyka. V čase dominancie socialistického realizmu tvorivo pristupoval k osvojeniu obrazu cez princípy nového konštruktivizmu a už spomínanej geometrickej abstrakcie. Dokázal pretaviť vtedajšiu oficiálnu tematiku do polohy korešpondujúcej s aktuálnym svetovým výtvarným dianím.

Stále je tak trochu nedoceneným autorom a ostáva košickým solitérom v kontexte slovenského výtvarného umenia šesťdesiatych a sedemdesiatych rokov minulého storočia.

Venoval sa aj návrhom gobelínov a monumentálnej tvorbe. Reprezentoval Československo na svetovom Bienále v Benátkach v roku 1966. Individuálne vystavoval hlavne vo Východoslovenskej galérii v Košiciach.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]