magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

H E N R Y P U R C E L L: DIDO A AENEAS
@ Kultúra -> Divadlo      Jun 03 2003 - 11:06 GMT
(Štátne divadlo - tlačová správa) -- V piatok 6.júna uvedieme na Malej scéne ŠD Košice operu Dido a Aeneas v koncertnom prevedení.

Anglická opera , ktorú považujú nielen Angličania za svoje národné operné dielo Dido a Aeneas je dielom skladateľa, speváka a organistu Henryho Purcella a libretistu Nahuma Tateho podľa 4.knihy Vergiliovho hrdinského eposu AENEIS z r.19 pred n.l. Ústredným motívom je láska kráľovnej Didony a Aeneovi, ktorý ušiel zo zničenej Tróje.

Trojdejstvová opera zaznela po prvýkrát na verejnosti okolo roku 1685-6. Pôsobil vo Westminsterkom opátstve, keď ho angažovali u tanečného majstra PRIESTA v Londýne, aby pre dievčenský penzión /škola pre mladé šľachtičné/ v Chelsea vytvoril anglickú spevohru. K premiére, ktorej uskutočnenie možno dokumentovať došlo až v r. 1689 . Hoci Purcell napísal neskôr hudbu k ešte okolo 40 hrám, DIDO a AENEAS je jeho jediným javiskovým dielom, o ktorom možno hovoriť ako o skutočnej opere. Purcell a jeho hudba si na stáročia zabezpečili popularitu svojím dramatizmom, majstrovstvom a bohatou melodickou invenciou. Ovplyvnila najmä skladateľov 20. storočia B. Brittena a M. Tippetta, hráva sa dodnes na európskych i svetových scénach.Na Slovensku jej venoval pozornosť významný operný režisér B.Kriška, keď ju v r. l982 naštudoval v SND, v r. 1999 ju uviedli s veľkým úspechom /scénicky/ v Plzni.

Koncertné naštudovanie Purcellovej opery odhalí nebývalú krásu jeho hudobného myslenia, ale aj zmysel s minimálnymi dramatickými prostriedkami dosiahnuť pôsobivý umelecký výraz.
Dej opery je založený výhradne na akcii troch hlavných postáv. Okrem kráľovny z Kartaga DIDO a trójskeho princa AENEASA tu zohráva podstatnú úlohu BELINDA, primyslená libretistom, Juno je podľa dobových zvyklostí nahradená čarodejníkom. Konflikt je spôsobený rozpormi medzi láskou a povinnosťou. Dôležitú úlohu má spevácky zbor,ktorý má úlohu komentátora,množstvom vstupov sa vyrovná sólistickým partom. Sólové miesta sú ovplyvnené benátskou da capo áriou, všetky majú v kontexte s orchestrom a zborom dobový pátos a patinu .

Hudobné naštudovanie - Karol Kevický
Dirigenti - Igor Dohovič
- Karol Kevický
Korepetície - Anna Halušková
- Karol Kevický
Zbormajster - Šimon Marinčák


OSOBY a obsadenie:
DIDO Paľovčíková Tatiana
AENEAS Berger Peter
BELINDA Várady Michaela
Žena z Didoninej družiny Tomová Svetlana
Prvá striga Knoteková Lucias
Druhá striga Kállayová Viera
Hlavná čarodejníčka Hubnerová Gabriela
Námorník Môcik Andrej
Duch Škvareninová Jana
dvorania, námorníci, čarodejnice

O B S A H :

1. dejstvo
V kráľovskom paláci v Kartágu radí Belinda Didone, aby prestala smútiť a vydala sa za princa Aeneasa, hrdinu zo zničeného mesta Troje. Práve tak zbor opakuje „Nechaj smútok, nechaj ston, žiaľ je krásy odporcom“. Dido sa po smrti svojho manžela Akteona darmo bráni láske k Aeneovi,ktorý sa teraz, po dobytí jeho mesta túla so svojím loďstvom po svete a hľadá pomoc pre svoju vlasť.Keď sa Dido a Aeneas stretnú, láska víťazí a podávajú si ruky. Všetci oslavujú ,ale na konci zábavy už prenikajú hromové tóny búrky.V skalnej jaskyni zatiaľ čarodejníčka zvoláva svoje družky a a pripravujú sa na skazu, zničenie šťastia mladých milencov a dosiahnuť pád Kartága. Dido a Aeneas, ktorí sú v lese na poľovačke by mohli počas búrky najsť úkryt v ich jaskyni.Ozýva sa ich príšerný smiech,rev, spievajú si, že „nešťastie ľudí je naša rozkoš, zloba, to je naše umenie!“ Prorkujú Didone, že zomrie skôr,než zapadne slnko. Čarodej pripraví na Aeneasa aj „ pascu“ ,keď jedného zo svojich škriatkov premení na Merkura, ktorý je poslom mocného Jupitera. Aeneovi oznamuje, aby odcestoval do Talianska,kde najde pomoc pre svoju Tróju. Medzitým znejú aj tóny blížiacich sa poľovníkov.

2. dejstvo
Lovecká scéna je malebná a krásna , obdivujú prírodu, les a stráne účastníčky Didoninej družiny . Kým Dido pri prameni spomína na Akteóna,ktorého tu roztrhol vlastný pes,zjaví sa Aeneovi Duch v podobe boha Herma a pripomína mu jeho povinnosť, pokračovať na ceste do Talianska. Načo on:“Príkaz Diov vykonám,dnes v noci kotvy zdvihnúť dám.“

3.dejstvo
nás privádza do prístavu,kde sa námorníci chystajú na vyplávanie Aeneovej lode. Čarodejnice jasajú nad svojím víťazstvom,veď loďstvo potopia a Kartágo potom podpália. Dido sa cíti podvedená, preto odmieta Aeneove ospravedlnenia. Umierajúca kráľovná sa lúči s Belindou , spieva „Až ma uložia do hrobu, spomínaj len a mier mi praj“,čo je slávne Lamento „When I am laid in earth“ . Všetci oplakávajú statočnú kráľovnú : „Láska je vzlet a náhly pád a berie viac, než vládze dať.““   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]