magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

ZDENÌK BURIAN: Stezkou odvahy a dobrodružství
@ Kultúra -> Výstavy      Jun 16 2003 - 13:08 GMT
11. – 26. jún 2003
Slovenské technické múzeum v spolupráci s: Generálny konzulár ČR v Košiciach


Zdeněk Burian - meno, ktoré s láskou vyslovujú tisíce vyznávačov romantiky už viac ako 70 rokov. Vynikajúci maliar praveku a nezabudnuteľný ilustrátor dobrodružstva, tramp, verný kamarát nášho detstva, tichý spoločník na cestách dospievania, úprimný priateľ v dospelosti. Kto ho raz našiel, toho nikdy nezradil.

Jeho tvorba pripomína nekonečné volanie po prapôvodnej čistote života, ušľachtilosti ľudskej duše a rešpektu k dokonalému zákonu života. Napriek tomu, že nás opustil už pred rokmi, svojimi názormi a životnými postojmi predbehol mnohých z nás.

Jeho dielom sa ako dlhá niť vinie posolstvo mnohých národov. Technika mu bola cudzia, automobilom sa vyhýbal. Silu a inšpiráciu hľadal v prírode, o našich dlhoch voči nej rozprával ešte skôr, ako sa to stalo módnym. Zúfalo hľadal pravú cestu poznania. Aj keď vedecky erudovaný, hlboko ho oslovil duchovný odkaz starej Indie. Svojimi názormi pripomínal R. W. Emersona či H. D. Thoreaua. Mnohí by možno povedali, ža sa do dnešných dní vežmi nehodil, a možno by mali pravdu. Zdeněk Burian totiž patril do niektorého z budúcich svetov.

Vytvoril neobyčajne rozsiahle dielo. Tisíce kresieb, olejov, akvarelov, pastelov, tempier, viac než 500 knižných titulov, stovky samostatných knižných obálok a časopiseckých ilustrácií - neuveriteľný rozsah tém, zahrňujúcich umelecké práce z oblasti etnografie, geografie, paleontológie, paleoantropológie a ďalších, popri ilustráciách kníh pre deti a mládež a v neposlednom rade aj pozoruhodné súbory portrétov či obrazov z voľnou tematikou, ktorá je dodnes takmer neznáma (podobne ako ilustrácie k doposiaľ nevydaným knihám). Vynikal v množstve výtvarných techník. K úplnej dokonalosti dospel v lavírovaných kvašových ilustráciách a kresbách bielym tušom na čierny papier.

Okrem Českej republiky boli jeho diela vystavené v Berlíne, Salzburgu, Solutré, Tokiu (expozícia trvala rekordných 10 rokov), Stockohlme, Utrechte, Los Angeles, Novom Kapskom meste a inde. V 70. rokoch 20. storočia bolo jeho dielo vysielané do celého sveta v rámci experimentálneho satelitného prenosu americkej televízie. V rokoch 1979 - 1980 bol zaradený do prestížnej The Marquis Who is Who in the World.

Výstava prezentovaná v Slovenskom technickom múzeu obsahuje takmer 50 ilustrátorských prác a diel voľnej tvorby Zdeňka Buriana z rokov 1932 až 1971. Zastúpené sú rôzne techniky od kvašu, tempery, perokresby cez kriedu až po olej na lepenke. Okrem Burianových ilustrácií kníh Posledný Mohykán,
Vinnetou, Tarzan z rodu opíc, Dlhá puška, Stratení lovci ai., výstava prináša aj pohľad na, pre čitateľov dobrodružnej literatúry, menej známe diela tohto umelca.

výber z textu publikácie: ZDENÌK BURIAN: Stezkou odvahy a dobrodružství,
...A JEHO SVÌT...   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]