magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Naivné divadlo Liberec sa pýši nielen tradíciou, ale i kvalitou
@ Kultúra -> Divadlo      Apr 09 2002 - 16:32 GMT
Pokračujú České dni, príde Divadelný spolok Kašpar

V rámci Českých dní sa včera - 18. októbra - v Centre voľného času Domino na Popradskej ulici predstavilo Naivní divadlo Liberec /NDL/. Hudobnou tragikomédiou pre veľmi veľa "maňáskú" s názvom "Alibaba a štyridsať zbojníkov" potešilo hlavne najmenších divákov. Jemný český humor ale ocenilo aj niekoľko dospelých učiteliek, ktoré prišli so školáčikmi a škôlkármi ako doprovod. Musím povedať, že mne učarovala nápaditá a čarovná scéna i rozkošné bábky Ivana Nesvedu - /ako vidíte na fotografiách, dostal perfektný nápad vytvoriť zo štyridsiatich zbojníkov spevácky zbor/.

Nebudem to ďalej rozoberať, milé bolo celé predstavenie, povedali by ste asi - také jednoduché. Ale práve v tom je tá krása. Naivné divadlo Liberec vie, čím upútať. Veď má už päťdesiatročnú tradíciu. Bolo založené v roku 1949 ako profesionálny bábkoherecký súbor. Počet rokov samozrejme ešte nemusí byť zárukou kvality. Ale o tomto súbore sa jedno snúbi s druhým. To, čo sme videli, možno nazvať umením. Prispieva k tomu samozrejme práca skúsených bábkarov, ktorí sú v súbore už od jeho počiatku, ale vraj aj príchodom nových pracovníkov sa skvalitňujú predstavenia. "Nováčkovia si ctia tradíciu divadla, v mnohom si nechajú poradiť, ale prinášajú aj inú esenciu a myslím, že sa tu vzájomne prelína staršia s mladšou generáciou. U nás to nie je tak, ako v ostatných divadlách, že "starí" naraz odídu a vymenia ich noví. V takom prípade totiž hrozí, že kým si všetci noví nájdu spoločnú a vlastnú reč...", priblížila nám spolunažívanie osadenstva divadla Zuzana Schmidová, jedna z jeho "najstarších" členov. Jiøí Švec, rovnako dlhoročný bábkoherec nám prezradil, že úspech totho telesa spočíva vo všetkom: "Je to tak otázka vedenia, ako aj súboru. Na vedení závisí, akých kvalitných režisérov, hercov, dramaturgov, autorov vyberie... Napríklad Iva Peøinová, naša dvorná autorka, ktorá napísala aj týchto "lúpežníkov", vlani získala cenu za najlepší text roka. A mať kvalitného autora je ohromné zázemie, pretože dnes je otázka textu veľký problém."

Dalo by sa povedať, že v tomto divadle funguje všetko tak, ako má - starší dávajú šance mladším, tí prinášajú novú vôňu, vedenie vie, čo je potrebné, a tak všetci dohromady, ako hovorieval pán Werich, urobia veľa. Teda aj to, že NDL dnes patrí medzi tie najlepšie bábkové divadlá. Svedčí o tom fakt, že v roku 1998 vydal Divadelný ústav v Prahe v spolupráci s divadelnými fakultami pražskej AMU a brnenskej JAMU významnú publikáciu o súčasnom svetovom divadle - Slovník svetového divadla 1945 - 90. Ide o preklad práce poľských autoriek Magorzaty Semil a ElŸbiety Wysinœkej, ktorý prešiel rozsiahlou českou redakciou a do ktorého boli zaradené aj novospracované heslá venované českým divadelným súborom a umelcom. Popri bábkovému súboru Divadlo Spejbla a Hurvínka, hradeckému Drakovi aj Naivnému divadlu Liberec. V závere stručného, ale vecného hesla o tomto divadle je uvedené, že výsledkami svojej činnosti sa toto divadlo podieľalo na ohromnom povznesení umeleckej úrovne českého bábkarstva a radí sa medzi popredné české divadelné scény. Čas zrejme odhalil pravdu.

Predstavenie, ktoré sme videli v CVČ, vyberal vraj pre Košice generálny konzul Českej republiky Josef Byrtus. No aj samotní herci tvrdia: "Toto predstavenie je, dá sa povedať medzinárodné. Chodievame s ním po svete najčastejšie, pretože je pre deti najviac zrozumiteľné. Je v ňom veľa mimiky a hlavne rozprávka o Alibabovi je známa." Všetci sme sa zhodli na radostnom poznatku, že slovenské deti /škôlkári síce menej/ rozumejú aj českým hovoreným vtipom. "Je to milé zistenie, pretože po rozdelení republiky máme pocit, že v Čechách stále menej detí rozumie slovenčine. Ešte musím dodať, že tieto košické deti boli zrejme veľmi bystré... Sedeli veľmi pokojne, boli ústretové, zabávali sa na slovných vtipoch, čo nás teda milo prekvapilo. Samozrejme ich najviac zaujalo vzájomné mlátenie "maňáskú", ako to už u detí býva. Ale tým bábkam to neuškodilo, sú vyrábané práve na akčné situácie, pútajú hlavne pohybom. " Nakoniec som sa dozvedela, že NDL majú v širokom repertoári aj hry pre dospievajúcu mládež. A hrávajú dokonca aj pre dospelých. "Síce menej, ale hráme. Postupne sme si získali okruh divákov, ktorí k nám chodia pravidelne. Samozrejme hrávame s bábkami, ale tituly si vyberáme skôr vážne, klasické, ako úsmevné. Ale snažíme sa to robiť s nadhľadom", dodala na záver Helena Fantlová.

No a my dodáme, že najbližšie podujatie Českých dní je pripravené na zajtrajšiu /piatok 19. októbra/ 19. hodinu. V Jumbo centre vystúpi už takmer tradične Divadelný spolok Kašpar s vynikajúcim Jánom Potměšilom, ktorý bude hrať hlavnú rolu v ešte vynikajúcejšom Shakespearovom Richardovi III. Ïalej tam uvidíte: B. Navrátila, L. Vondráčkovú, M. Steinmaslovú. Milovníkom divadla by som radila nenechať si ujsť tento zážitok.

¼udmila Paňáková
Foto: Karol Hatala   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]