magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Tomáš Plaszky
@ Kto je kto      Apr 09 2002 - 15:23 GMT
sólo bábkar

nar: 21.04.1946 / Banská Bystrica


stručný životopis: V oblasti bábkového umenia pracuje od roku 1974. Vtedy nastúpil do Bábkového divadla Košice ako umelecký rezbár a technológ bábok. Neskoršie tam pôsobil ako vedúci umeleckých dielní a zároveň ako bábkoherec. V tom čase už spolupracoval ako poradce, režisér a výtvarník s rôznymi bábkohernými spoločnosťami na celom Slovensku. Bol zkaladateľom ochotníckeho bábkarského súboru "Štúdio X" pri DK Košice. V roku 1982 založil ochotnícky bábkový súbor "Naivná bábková scéna" pri ObKS Košice I., kde do roku 1991 pôsobil ako umelecký vedúci, režisér, výtvarník a herec. Sólovému bábkárstvu vo svojom Divadle v Kufri sa venuje od roku 1987.


dôležité informácie: Tomáš Plaszky založil prvé súkromné divadlo na Slovensku - "Divadlo v kufri", pričom sám sa stal jeho jediným hercom. Ním vytvorené bábky boli okrem rôznych slovenských výstav prezentované aj v Japonsku. Na svojich sólovystúpeniach sa prezetoval v Juhoslávii, Švédsku, Maďarsku, Poľsku, Nemecku, Francúzsko, Rakúsku, Dánsku, Českej republike, ako aj v ďalších krajinách.


obľúbené jedlo: "Všetko, som gurmán ako hrom."
obľúbený nápoj: minerálne vody
obľúbený spisovateľ: Jules Verne, J. Ch. Andersen
obľúbený film: seriál Navaro
obľúbená hudba: Beatles a country
obľúbený maliar: "Konkrétneho nemám - majstri starého Talianska."
obľúbená osobnosť: "Nemám."

slabosť: bábkoherecký fanatizmus

životné krédo: "Byť poctivým."

najväčší zážitok: "Každá chvíľa s mojimi vnukmi."

poznávacie znamenie: "Stále som schopný hrať sa s hračkami."

kontakt: [email protected]   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]