magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Dejiny St. Peterburgu v kostýmoch
@ Kultúra -> Výstavy      Sep 10 2003 - 09:38 GMT
4. 9. – 14. 9. 2003

Východoslovenské múzeum

Výstava bábik v ruských ľudových a svetských kostýmoch 17. – 19. storočia je venovaná 300-tému výročiu založenia St. Peterburgu.

Bábiky v štýlových kostýmoch rozličných období sú ručne vyrobené z textilu a z porcelánu umelcami zo St. Peterburgu. Na základe historických a literárnych prameňov umelci vytvorili postavy dám zo spoločnosti a roľníčok, panovníkov a remeselníkov. Výstava výrazne rozpráva o štýle života a ľudových zvykoch Ruska tých čias.

Ruský ľudový kroj sa v priebehu storočí takmer nemenil. Prírodnú krásu vysokých žien podčiarkovali presnou kontúrou ozdobná čelenka a dlhé šaty. Dvorania v 16. a 17. storočí nosili bohaté kožušinové kabáty a dlhé brady. Roľníci si zachovávali, šetrili a odovzdávali svoje kroje ako dedičstvo. Založenie St. Peterburgu a reformy Petra I. začiatkom 18. storočia zmenili vzhľad obyvateľov miest.

„Mesto St. Peterburg sa nachádza na brehoch rieky Nevy, viacero kanálov pripomína Benátky. Z nádhernej štvrte s veľkými palácmi a prekrásnymi záhradami sa nečakane dostanete do vlhkého a divého lesa. Zdá sa, že na tomto kúsku zeme sa zmestili rozličné obdobia kultúry mnohých storočí. Pestré odevy súperili s pestrými odevmi ľudí, ktorí sa pohybovali po širokých uliciach. Nad všetkými týmito budovami a ľuďmi, plnými kontrastov od prepychu po najjednoduchšiu chudobu, vztyčovali sa vysoké a štíhle zvonice s pozlatenými kopulami“ – takto opísal Peterburg nemecký cestovateľ začiatkom 18. storočia.

Podľa nariadenia Petra I. od roku 1701 museli mestskí obyvatelia všetkých vrstiev nosiť západoeurópske kostýmy. Cárova manželka Katarína, dcéry a sestra Natália sa ako prvé prezliekli do šiat so širokými sukňami a odkrytými ramenami. Cárski dvorania začali nosiť parochne a topánky na vysokom podpätku. Kostýmy šili na mieru, móda sa rýchlo menila. Látky dovážali z Anglicka, Francúzska a Holandska. Doplnkami k dámskym šatám boli šáliky, vejáre, dáždniky a rukavičky. Špeciálne sa nechávali ušiť kostýmy pri príležitosti plesov a maškarných plesov v rezidenciách Peterfogu a Oranienbaumu.

Reforma Petra I. dovoľovala duchovenstvu a roľníkom obliekať sa do starých šiat a vďaka tomu sa až do začiatku 20. storočia zachovali tradičné formy ruského ľudového kroja.

Bábiky v ľudových a historických kostýmoch zo St. Peterburgu sú známe vo viacerých krajinách sveta. Nachádzajú sa aj v múzeu bábik v Dilí, v súkromných zbierkach vo Francúzsku, Nemecku a Dánsku.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]