magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

¼ubica Kremeňová: SPOMA¼ME ČAS
@ Kultúra -> Výstavy      Sep 24 2003 - 09:42 GMT
9. 9. – 10. 10. 2003

Verejná knižnica Jána Bocatia

Výber z tvorby debutujúcej košickej autorky


¼ubica Kremeňová sa narodila 12.12.1961 v Piešťanoch. Vyrastala v Košiciach, kde absolvovala gymnázium a následne Vysokú školu veterinársku, dnešnú UVL. V súčasnosti pracuje v spoločnosti RYBA Košice.

¼ubiciné prvé kontakty s fotografiou siahajú do študenských rokov, keď sa jej dostal do rúk otcov mechový fotoaparát zn.Welta. No až po kúpe vlastnej Praktiky sa fotografovaniu začala venovať intenzívnejšie.Počas študijných rokov využívala všetky školské, ale aj mimoškolské akcie, aby mohla fotografovať a zdokumentovať tak pre seba a priateľov spoločne prežité zážitky. Spočiatku to boli čiernobiele fotografie, ktoré sama spracovávala v improvizovanej “fotokomore” v kúpeľni.

Počas vysokoškolských štúdií navštívila ¼ubica Mongolsko Alžírsko a iné zahraničné krajiny, kde vytvorila množstvo farebných diapozitívov. Okrem bežných spomienkových fotografií sa pokúšala aj o makrosnímky a tvorivú fotografiu.

Keď sa ¼ubica vydala a prišli na svet jej dvaja chlapci, zamerala fotografovanie hlavne na nich. Až postupom času, pri štúdiu odbornej literatúry a fotografických časopisov ju fotografi a začala vážnejšie zaujímať. V roku 2000 sa stala členkou Fotoklubu NOVA Košice. V tomto období po 18 rokoch opustila svoju Prakticu a presedlala na značku Pentax.
Záľuba ”písať svetlom“ sa u ¼ubici Kremeňovej postupne prerástla v skutočnú fotografickú vášeň. Dnes patrí medzi najaktívnejších košických tvorcov neprofesionálnej fotografie. S jej prácami sa pravideľne stretávame na rôznych súťažných podujatiach okresného, krajského,celoslovenského i medzinárodného významu (Amfo a Diafoto, Slovensko moje, Fotofórum, Strom, Doprava...), na ktorých už získala viaceré ocenenia. Jej snímky nachádzame aj na národných prehliadkach Zväzu slovenských fotografov, ktorého je členkou od roku 2002.

Významným úspechom bolo aj uverejnenie jej fotografie v nástennom kalendári U.S.Steelu na rok 2002, ktorá bola vybratá popri ďalších dvanástich z veľkého množstva súťažných fotografií. V súťaži “Košice moje mesto” sa predstavila netradičným pohľadom na architektúru, čo jej prinieslo ocenenie.
¼ubica sa pravideľne zúčastňuje fotosúťaží v odborných časopisoch ako sú Fototip, Watt foto-video, Fotografie Magazín či Photo Life, v ktorých získala už nejedno ocenení.

Čo ¼ubica fotí ?

Všetko čo je pekné, čo povznáša a prináša pohľadenie duši a oku. Hlavne je to krajina, príroda stromy, voda, ale aj ľudová i mestská architektúra a rôzne detaily a štruktúry.
Na súčasnej výstave nám >predstavuje to najlepšie zo svojej tvorby za posledné tri roky. Väčšina vznikla v okolí Košíc, ale aj Turne, Jasova, Medzeva, Spišského hradu, Slovenského raja, Ružína, Vysokých Tatier, Vyšných Ružbách...

¼ubica Kremeňová hľadá a často aj nachádza a hoci ani ju neobchádzajú prehry, nevzdáva sa a odvážne smeruje k čoraz kvalitnejšej fotografickej tvorbe.

Prečo práve “SPOMA¼ME ČAS”

V dnešnej uponáhľanej hektickej dobe nám mnohokrát ani nezostáva čas na chvíľu sa zastaviť, zamyslieť, uvedomiť si a vnímať skutočnosť okolo seba. Áno, tam stojí strom, stále okolo neho chodíme, ale pozreli ste sa, aký je ten strom, že už je jeseň a ten strom je nádherne vyfarbený zlatavým listím, alebo je jar a všetko okolo vás kvitne ? Alebo táto budova, vždy tu stála, poznáte ju dobre. Ale všimnite si niekedy, že ľudské ruky, ktoré ju postavili, tu zanechali plno maličkostí, detailov.

Málokedy máme čas zaoberať sa týmito nepodstatnými (?) drobnosťami. Ale práve tie robia náš život krajším, bohatším a plnším. Preto spomaľme čas, aby sme mali možnosť sa aj zastaviť, pozrieť okolo seba.

Aj pri vzniku mojich fotografií som sa takto snažila spomaliť čas a pokúsila som sa týmito fotografiami ukázať, čo všetko krásne, tajúplné a nevidené je okolo nás. Nevidené a predsa každému známe. Mnohí si ani neuvedomujeme tú inú stránku týchto obyčajných, jednoduchých vecí.

Iný pohľad, štúdia, precítenie nálady. To zobrazujú moje fotografie a verím, že zároveň hovoria o tom, že spomaliť čas by naozaj stálo za to.
  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]