magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Bábkové divadlo krstilo nové priestory
@ Kultúra -> Divadlo      Apr 09 2002 - 16:55 GMT
Členovia, ale i všetci príbuzní a známi Bábkového divada Košice mali včera, t. j. 2. novembra ten najlepší dôvod na veľkolepú oslavu. Nielenže BDK oslávilo štyridsať rokov svojho vzniku, ale krstilo nové /popravde vynovené/ priestory na Alžbetinej ulici číslo 38., v ktorých bude pokračovať vo svojej doterajšej úspešnej činnosti.

Ako si iste Košičania počas uplynulého roku všimli, pôvodné priestory na Rooseveltovej ulici, v ktorých donedávna (jún 1999) BDK účinkovalo, sú z prevádzkových dôvodov neobyvateľné. BDK sa odtiaľ muselo vysťahovať, lebo, aspoň v skratke - koncom osemdesiatych rokov mala ísť budova do takzv. asanačnej rekonštrukcie. Do toho prišla revolúcia v ´89, upustilo sa od rekonštrukcie a budova bola navrátená pôvodnému vlastníkovi - Židovskej náboženskej obci (okrem technických záležitostí, stavba prešla vlnobytím ja na poli kultúry - reorganizáciami a politickými zmenami). Takže BDK sa nemohlo "pustiť" do rekonštrukcie, lebo majetkoprávne im nepatrila, boli iba podnájomníci. Keďže budovu už nebolo možné ďalej obývať z príčiny zlého technického stavu budovy, BD sa presťahovalo na ulicu Thajovského, kde v priestoroch scény Jorik pokračovalo v činnosti. Tieto priestory samozrejme nezodpovedali požiadavkám scény vhodnej pre deti, a tak sa vedenie BD rozhodlo požiadať Ministerstvo kultúry o grant na rekonštrukciu dvoch budov (roh Alžbetinej a Vrátna ulica), ktoré mesto mezitým pridelilo k budove na Thajovského ulici. MK poskytlo BD finančnú čiastku a rekonštrukcia nového BD stála 42 miliónov slovenských korún. A tak terajšia, včera čerstvo pokrstená trojpodlažná budova na Alžbetinej 38., do ktorej sa nevmestili akurát dielne, a ktorá má za sebou úspešnú kolaudáciu, už patrí BDK. A samozrejme všetkým "malým" divákom, ktorých sa do hľadiska naraz vmestí 130, teda omnoho menej, ako do bývalej budovy. Samozrejme aj javisko je menšie. Ale ako nás uistila riaditeľka divadla Katarína Procházková, niet sa čoho obávať, pretože vraj vo svete dnes dávajú prednosť menším priestorom.

Ale vráťme sa ku včerajšej oslave. Priznám sa, že som podujatia podobného ranku nikdy nerada popisovala. Ale včerajšia slávnostná show, pod ktorej réžiu sa podpísal nádejný režisér, momentálne absolvent VŠMU, odbor réžia Róbert Šuchta, určite vo všetkých prítomných rozdúchala plamienok túžby po - možno naivnom - ale prekrásnom rozprávkovom svete, ktorý v sebe stále nosíme. Kiež sa im - členom divadla - darí prinášať na "nové" javisko toľko, samozrejme aj viac, krásneho umenia, ako sme videli včera. Pre tých, ktorí tam s nami neboli, prezradím, že oslava začala už popoludní o 14. hodine, kedy si najmenší diváci prišli do nových priestorov pozrieť rozprávku Piatko a Pustaj. Potom sa milí herci roztrúsili do ulíc mesta, aby sa "šaškovaním" podelili so všetkými Košičanmi o radostnú zvesť - "nové" divadlo. Medzitým vo Východoslovenskej galérii na Alžbetinej ulici otvorila Katarína Procházková utešenú výstavu bábok, resp. fragmentov niekoľkých ostatných inscenácií, ktoré uviedlo BDK na svojej scéne. Tento - síce nehybný, ale predsa plný života - rozprávkový svet si môžete pozrieť do konca decembra v spomínanej galérii. No a pokračujeme v oslavách: Po výstave následovalo prvé oficiálne stlačenie kľučky na zbrusu nových rozkošných šašovských /určite neprehliadnete/ dverách "nového" Bábkového divadla. Na malom javištiatku - ktoré, verme, bude schopné nájsť taký veľký čarovný plášť, čo prikryje všetky rozprávkové postavičky - nás privítali noví i "starí" herci BDK. A samozrejme opäť aj riaditeľka Katarína Procházková, ktorá sa zázračne zjavila na javisku v sprievode dvoch dôležitých osôb - vedúceho odboru kultúry Milana Biata a zástupcu prednostu Krajského úradu, pána Nistora, privítala prítomných. Na záver sme boli svedkami veľkolepého ohňostroja, ktorý si zaslúžili všetci, ktorí pripravili včerajší úžasný podvečer. My sa pripájame k blahoželaniu, aby sa "bábkarom" v nových priestoroch krásne hralo a všetkým deťom ešte krajšie pozeralo.

¼udmila Paňáková
Foto: Karol Hatala   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]