magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

INŠPIRÁCIE V KOVE
@ Kultúra -> Výstavy      Oct 08 2003 - 08:50 GMT
2. október - 31. október 2003

Slovenské technické múzeum

Usporiadatelia: Fakulta umení Technickej univerzity Košice, Stredné odborné učilište hutnícke a Gymnázium Košice - Šaca, Múzeum moderného umenia A. Warhola Medzilaborce a STM

Výstava prezentuje práce vytvorené účastníkmi druhého ročníka medzinárodného workshopu "Metal inspiration", organizovaného v dňoch 25. augusta až 2. septembra pri príležitosti nedožitého 75-teho výročia narodenia Andyho Warhola, svetoznámeho umelca popartu so slovenskými koreňmi.


Druhý ročník medzinárodnej tvorivej dielne "Inšpirácie v kove" významne prispel k rozvoju tvorivej spolupráce 18 pedagógov a študentov katedier dizajnu zo Slovenska, Nemecka a Požska. Vyše šesťdesiat umeleckých objektov z hutníckeho materiálu, ktoré boli vytvorené účastníkmi, v podobe úžitkových a upomienkových predmetov, komorných i rozmernejších plastík, svedčia o nevšednej invencii ich tvorcov. Zároveň dokumentujú veľmi dobrú realizačnú spoluprácu s majstrami odborného výcviku SOU Hutníckeho a Gymnázia Košice - Šaca, Odboru vonkajších vzťahov U. S. Steel Košice a Katedry dizajnu TU v Košiciach, ktorí vytvorili vynikajúce podmienky pre realizáciu spoločného projektu.

Tvorivé stretnutia v dielňach učilišťa, v priestoroch U. S. Steel Košice i v Múzeu moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach obohatili účastníkov o umelecký rozvoj a umožnili im nadviazať nové priateľstvá. Zároveň prispeli k dôstojnému pripomenutiu nedožitého 75-teho výročia narodenia Andyho Warhola, svetoznámeho umelca popartu so slovenskými koreňmi, ktorého tvorba je spojená aj s americkým Pittsburgom, materským sídlom spoločnosti U. S. Steel.

Želáme si spoločne, aby vytvorené umelecké objekty potešili zraky všetkých, ktorí sa s nimi stretnú na výstavách. Zároveň si želáme, aby im pripomenuli dôležitosť umenia a dizajnu v našom každodennom živote, ktorých tvorcovia spoločne dokážu z chladného kovu vytvárať predmety pre náš úžitok a krásu života.

Doc. Ing. Jaroslav Jarema, CSc.
Dekan Fakulty umení TU v Košiciach   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]