magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Teodor Jozef Mousson (1887 – 1946): Maliar zemplínskeho slnka a ľudu
@ Kultúra -> Výstavy      Oct 13 2003 - 09:55 GMT
2. 10. – 30. 11. 2003

Východoslovenská galéria, expozícia na Hlavnej ulici č. 27

Vystavené diela predstavujú výber z tvorby maliara, ktorý takmer tri desaťročia zaznamenával krásu a etnografické zvláštnosti Zemplína – kraja, ktorý mu natrvalo učaril a ktorému venoval podstatnú časť svojej tvorby.

Vďaka Moussonovmu vrodenému senzualizmu vznikajú diela s charakteristickou nezvyčajnou svetelnou a farebnou intenzitou, prechádzajúce až do polohy skicovitých záznamov krajiny, či žánrových výjavov – figurálnych kompozícií predovšetkým s motívmi jarných a jesenných trhov, ktoré mu poskytovali množstvo námetov. Predmetom jeho intenzívneho záujmu prejavujúcom sa v celej jeho tvorbe bola problematiky farby a svetla. Sám o svojom diele povedal: „Pátral som po zákonitostiach svetla a mám z toho veľkú radosť, že som ich našiel. Mám pocit, že ich dokonale poznám a ovládam.“

Vystavených takmer 80 olejomalieb z 10. – 30. rokov predstavujú výber z bohatej kolekcie diel zo zbierok Zemplínskeho múzea v Michalovciach, ktoré vlastní najucelenejší súbor autorových diel na Slovensku a zo zbierok Východoslovenskej galérie v Košiciach. Predstavujú len nepatrnú časť tvorby T. J. Moussona, ktorému sa v posledných rokoch dostáva náležitej pozornosti a uznania.

Výstava je doplnená o zaujímavý dokumentačný materiál približujúci autorove dielo a život.

Teodor Jozef Mousson sa narodil 15.12.1887 v Hogyészi (Maďarsko) v rodine učiteľa. V rokoch 1905-1909 študoval na Akadémii výtvarných umení v Budapešti (prof. Eduard Ballo). Od roku 1911 pôsobil v Michalovciach, do roku 1919 ako učiteľ, potom ako slobodný výtvarník. Do roku 1931 býval v centre Michaloviec, potom sa presťahoval s rodinou a ateliérom na neďaleký Hrádok do vilky, ktorú mu dal k dispozícii obdivovateľ jeho tvorby gróf Sztáray. Roku 1942 sa jeho intenzívna maliarska práca prerušila pre mozgovú príhodu, po ktorej ľavostranne ochrnul. Roku 1944 evakuoval s rodinou do Bratislavy. Po oslobodení žil u syna v Trenčíne, kde zomrel 6.11.1946.

Mgr. Helena Němcová   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]