magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Ohliadnutie za Festivalom Európskych nezávislých divadiel / Festivalový štvrtok
@ Kultúra -> Divadlo      Dec 05 2003 - 10:20 GMT
Mimoriadne dramatický pripravený V. Festival Európskych nezávislých divadiel vo štvrtok ponúkol dve rozličné predstavenia nie len preto, že jedno bolo z Bratislavy a druhé z Moskvy, ale aj preto, že to boli dve rozličné poetiky. Prešporské divadlo Bratislava uviedlo veselohru s pesničkami pod názvom „Malé zemiakové blues“. Atmosféra hudobného klubu z dvadsiatich rokov minulého storočia je základnou líniou príbehu o láske a zrade, kompromisoch s patričnou dávkou humoru. Herci nielenže s chuťou hrali svoje „party“, ale vytvárajú aj hudobné teleso, ktoré v predstavení hrá blues a swing naživo. Vzniklo zaujímavé predstavenie s prvkami Kabaretu, v ktorom účinkujúci herci dokázali s ľahkosťou rozohrať príbehy, ktoré rámcovali slušnými speváckymi a hudobnými výkonmi. Réžia Jozefa Krasulu, ktorý je aj spoluautorom textu, staval na hercoch, bola nápaditá a vyvarovala sa pseudoexperimentom. Treba oceniť profesionalitu, hereckú techniku tohto mladého divadla. Aj keď, možno to bolo spôsobené pocitom zodpovednosti , z účasti na tomto festivale, ako sami pred divákmi povedali, občas herecký prejav skåzol do realistického patetizmu. A to by mal režisér ustrážiť. Videli sme predstavenie, ktoré je v slovenských divadelných reáliách ojedinelým, zato úspešným projektom.

Večerné predstavenie Kless Teatra z Moskvy „ Echaj – Choď“ bolo skutočnou lahôdkou nielen pre milovníkov divadla, ale aj pre odborníkov. Videli sme predstavenie podľa metód velikána svetového divadla Konstantina Stanislavského. Absurdný príbeh: Chlap si ľahne na koľajnice, aby zastavil vlak, pretože potrebuje 5 rubľov na červené víno. Rozvinie sa dialóg medzi ním a rušňovodičom z vlaku, do ktorého vstúpi ešte aj stará babka, hľadajúca capa. Tá nakoniec vezme bezdomovca k seba, napriek tomu, že bol v base. Herci zahrali všetko. Presne vytvorili psychológiu postáv, absolútne pomenovali vzťahy, vytvorili atmosféru zapadákova najjednoduchšími scénickými prostriedkami. Hralo všetko aj pauza a pomlčky. A svoj význam mal aj vydýchnutý cigaretový dym. Réžia Vjačeslava Bukatova spolu s vynikajúcimi výkonmi hercov – Alena Brodjagina, Oleg Žirickij, Jevgenij Nedelin- vytvorila predstavenie, ktoré rozvíja tvorivú metódu Stanislavského v duchu najlepších tradícií ruského divadla. Máme sa čo učiť.

Emil Spišák

Stránky V. ročníka Festivalu Európskych nezávislých divadiel   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]