magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Ohliadnutie za Festivalom Európskych nezávislých divadiel / Tanečné divadlo a klasická činohra dominovali v piatok.
@ Kultúra -> Divadlo      Dec 08 2003 - 09:39 GMT
Aina pre 5 singlov je tanečné predstavenie o piatich mladých ľuďoch, ktorí žijú v centre mesta. Sú sami, nezávislí. Majú rôzne vzťahy, ale neprekročia istú hranicu. Štúdio tanca z Banskej Bystrice bolo druhým „tanečným predstavením“ na V. Festivale Európskych nezávislých divadiel. Videli veľmi nápadité naštudovanie rozličných bežných situácií. Jednotlivé choreografie či už sólových častí, alebo duetov začínali v pomalých rytmoch až postupne exponovali, aby v zápätí akoby zhasli - neprekročili istú hranicu vzťahu, alebo charakteru, či nálady. Tanečníci dokázali svojou vysokú profesionalitu a tanečnú vyspelosť. Výhrady možno vyjadriť k výberu hudby, ktorá najmä v prvej polovici vyznievala popisne. Šťastné riešenie nie je ani improvizácia počas „prestávky“, keď jeden z tanečníkov začne viesť verbálny dialóg s publikom. Tento módny trend jednoducho do tohto predstavenia nepatrí, lebo je nefunkčný v tejto podobe a obsahom. Napriek výhradám sme však videli predstavenie veľmi talentovaného súboru, so schopnosťou vyjadrovať sa prostriedkami moderného tanca a vyjadriť svoj jedinečný umelecký názor.

Večerné predstavenie Divadla Napsinház z Budapešti bolo divadelnou lahôdkou. Jednoduchý príbeh boja medzi mužským a ženským svetom a videním, túžbou po láske, stvárnilo divadlo Slnko /voľný preklad/ mimoriadne tvorivo. Hra z 18. storočia napísaná na pôdoryse starého gréckeho verša Mihályom Vitézom Csokonaiom bola stvárnená modernými výrazovými prostriedkami s nádychom postmodernizmu. Združenie pozostávajúce z dvoch profesionálnych hercov- jeden člen Maďarského národného divadla- jedného profesionálneho tanečníka a speváčky doplnené ochotníckymi hercami vytvorilo herecký súbor, aký sa len málokedy podarí. Prekvapujúce je, že je to iba druhá profesionálna réžia mladej absolventky , Emese Szakácsovej. Svojím výkonom sa zaskveli všetci, ale najmä Zsolt Banki, ktorý dokázal štylizovanými hereckými výrazovými prostriedkami, najmä pohybom, vytvoriť rozličné mužské prototypy. Vrcholom predstavenia „Dorotya“ bol výkon róberta Csontosa v hlavnej úlohe. Muž hrajúci ženu mal logické opodstatnenie v texte hry a výberom výrazových prostriedkov Csontos dokázal vytvoriť plnokrvnú postavu- charkter a neskåzol do popisnosti ani šarže. Skvelé kostými, hýriace divadelnými nápadmi, umožňovali dotvárať charaktery na scéne plnej vankúšov, ktorá bola nielen metaforou, ale aj akčnou scénografiou, keď tam vstúpil herec. Maďarskí kolegovia doniesli do Košíc divadlo moderné, ktoré nadchlo festivalové publikum. Gratulujeme.


Emil Spišák   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]