magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Ohliadnutie za Festivalom Európskych nezávislých divadiel / predposledný deň
@ Kultúra -> Divadlo      Dec 08 2003 - 10:05 GMT
V sobotu 29.novembra mal premiéru detský muzikál z dielne Vladimíra Puchalu a Mariána Čekovského „Anjel Diminik a čerti“. Vzniklá detská tanečná revue, ktorú choreograficky pripravila Katarína Slolárová-Sninská a réžiu mal Peter Rašev. Na jednoduchej scéne Dany Hanákovej vznikla veľmi pôvabná adaptácia rozhlasového muzikálu, boli použité profesionálne nahrávky dialógov, ktoré predstavitelia hlavných postáv imitovali na javisku. Veľmi dynamická a pritom nie zložitá choreografia bola základom divácky úspešného predstavenia s vianočnou tematikou a poučným záverom , ktoré deti veľmi zaujalo.

O 17.00 hod sa na Malej scéne Štátneho divadla predstavilo Divadlo z Pasáže Banská Bystrica – „Príbeh hráča“. Účinkujúci sú ľudia mentálne postihnutý. Jadrom predstavenia sú osobné výpovede hercov. Sedem príbehov, ktoré sú veľmi silným ľudským zážitkom, pre každého diváka. Jednoduchými slovami a pomocou jednoduchých scénických prostriedkov hovoria o zlomových situáciách svojho života. Poetický záver predstavenia vtláčal do očí slzy dojatia a vyvolával očisťujúci pocit v každom. Veľký kus práce dokazuje aj nesmierne zaujatie a koncentráciu účinkujúcich počas celého predstavenia a ich úprimnú radosť pri klaňačke. Je to veľmi silný zážitok.

Večerné predstavenie Starometského divadla s komédiou „Rómeo a Júlia po tridsiatich rokoch“ bolo síce „náhradou“ za neúčasť divadelníkov z Macedónska, ale mali sme možnosť vidieť skvele napínavú komédiu a výborné predstavenie. Hlavní predstavitelia Peter Rašev (Rómeo), ¼uba Blaškovičová (Júlia), Kveta Stražanová (Dojka), Jozef Stražan (Brat Vavrinec), Jozef Fila (Shakespeare) a Katarína Raševová (Dcéra) predviedli to najlepšie zo svojho komediálneho hereckého potenciálu. Komédia srší hereckým vtipom, je kultivovaná vo vybraných prostriedkoch, neskåzavá do popisnosti a vulgarizmu. Herci si vytvorili slušný priestor pre improvizáciu a komunikáciu s divákom. Dokázali vytvoriť vtipné komediálne postavy, plné irónie, sarkazmu nad prežitým životom. Režisér Peter Rašev svojim prístupom rozvíja herecké danosti svojich kolegov, zbytočne nenahradzuje réžiu nad hereckú tvorbu a preto sa podarilo vytvoriť predstavenie , na ktorom sa divák baví nielen na texte autora Kishon/ , ale rovnako na hereckých výkonoch, ktoré sú tvorené s nevídanou ľahkosťou a šarmom. To divák aj oceňoval, smiechom a aplauzom na otvorenej scéne.

Emil Spišák

Stránky V. ročníka Festivalu Európskych nezávislých divadiel   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]