magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Škôlkari z Lunika IX venovali primátorovi vlastnoručne maľovaný obraz
@ Aktuálne -> Školstvo      Dec 11 2003 - 09:18 GMT
(Magistrát mesta Košice – tlačová správa) -- Prvými tohtoročnými predvianočnými vinšovníkmi u primátora mesta Košice Zdenka Trebuľu boli deti z Materskej školy na Hrebendovej ulici na sídlisku Lunik IX. Pod rozžiareným stromčekom pred pracovňou primátora zaspievalo, zarecitovalo a zavinšovalo dvanásť zo 129 detí, ktoré navštevujú toto predškolské zariadenie. Vo vlastnoručne vyrobených kostýmoch vianočného stromčeka, mrázika, meluzíny, psíka, vlka a snehových vločiek dokonca zahrali aj malé divadielko „Ja som malý vinšovník, zavinšujem ako nik. Šťastia, zdravia rodine, nech všetko zlé pominie!“ zaželali dievčatá a chlapci primátorovi i niektorým pracovníkom magistrátu.

„Tieto deti chcú byť novou generáciou Lunika IX,“ povedala riaditeľka materskej školy Anna Klepáčová a v predvianočnom čase odovzdala primátorovi dar od škôlkarov - vlastnoručne namaľovaný obraz na plátne s veselými deťmi na rozkvitnutej lúke.
Zdenko Trebuľa pochválil deti za to, čo ukázali, ale aj za to, čo sa doteraz naučili. „Musíte sa veľa učiť, aby ste boli múdre deti, lebo vtedy to budete mať v živote ľahšie,“ povedal primátor a na oplátku odovzdal každému vinšovníkovi rozprávkovú knižku a mikulášsku čokoládu. Prostredníctvom magistrátu získajú deti do škôlky aj vianočný stromček.

Po malej slávnosti primátor hovoril s riaditeľkou a ďalšími pracovníčkami materskej školy o ďalšom rozvoji tohoto výchovno-vzdelávacieho zariadenia a o príprave dlhodobej koncepcie predškolského vzdelávania na Luniku IX, ktorou by sa mesto dôkladne zaoberalo. „Považujem za veľmi dôležité, že deti na Luniku IX majú šancu ešte pred základnou školou získať základné návyky a vedomosti. Na školu sú potom pripravené a dokážu ju zvládnuť. Práve v predškolskej výchove od najmenších detí vidím budúcnosť Lunika IX. Len vzdelávanie môže tejto komunite pomôcť postupne vyrovnať veľmi veľké rozdiely v životnej úrovni. Je to veľmi náročný a dlhodobý proces, ale nadšenie a odhodlanie pedagógov z materskej školy dáva nádej, že sa to môže podariť. Veľmi si cením, že spolu s deťmi sa aj ich rodičia snažia o svoj osobnostný rast. Vidím v tom zaujímavé možnosti pre budúcnosť tejto mestskej časti, pretože zlepšiť život v nej môžu len vzdelaní ľudia,“ povedal primátor Zdenko Trebuľa.

Riaditeľka MŠ Anna Klepáčová chce spolu s rodičmi vytvoriť pri škôlke dielňu, v ktorej by vyrábali z odpadového dreva hračky i učebné pomôcky. S primátorom sa dohodli, že spoločne oslovia drevospracujúce podniky a firmy a požiadajú ich o pomoc pri zariaďovaní dielničky i pri dodávkach odpadového dreva. Okrem práce s drevom, ktorej sa chcú venovať hlavne otcovia detí, navrhol primátor aj hľadanie možností pre vytvorenie ženského projektu, napríklad v spolupráci s textilnými fabrikami. Poukázal na výborné skúsenosti svidníckeho odevného podniku s projektom zaškoľovania mladých rómskych žien.

Zuzana Bobriková, hovorkyňa MMK   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]