magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

KREHKÁ KRÁSA SVIEČOK - zo súkromnej zbierky pani Alžbety Sopkovej
@ Kultúra -> Výstavy      Dec 16 2003 - 10:59 GMT
2. - 31. december 2003

Slovenské technické múzeum

Sviečka vyvoláva pocit pokoja, je symbolom začínajúceho adventu. V prvú adventnú nedeľu sa v rodinách, kostoloch, v domácnostiach zažína prvá adventná sviečka.

Nie je tomu inak ani na našej výstave, na ktorej chceme predstaviť unikátnu zbierku sviečok pani Alžbety Sopkovej z Košíc. Počiatky jej zberateľskej vášne siahajú do detstva, keď otca odvelili na vojnu a mama sa pri sviečke modlila za jeho šťastný návrat. Tejto zberateľskej vášni sa venuje vyše 35 rokov a v jej zbierke sa nachádza približne 3000 sviečok.

Návštevníka prekvapí a očarí rôznorodosť až bizarnosť tvarov, farieb a motívov. Rozdelené sú podľa žánrov - vianočné, veľkonočné, sakrálne, svadobné, gratulačné a pod. V zbierke sa nachádzajú aj sviečky z rôznych krajín sveta - Francúzska, Holandska, Rakúska, Ruska, Belgicka, USA, Kanady i Honkongu.

Niekoľko zaujímavých faktov spojených s históriou výroby sviečok:

Ich používanie sa po prvýkrát uvádza v Ríme v roku 160 p. n. l. a to len na náboženské účely. Používali sa textilné vlákna impregnované voskom alebo lojom a máčané sviečky s papyrusovým knôtom, z čistého vosku, či zmesi vosku, loja a smoly.

Slovenské kniežatá a šľachta používali v 3. až 10. storočí prevažne voskové sviečky.

¼udové vrstvy svietili štiepkami, fakľami, alebo na osvetlenie používali žiar z ohniska. V stredoveku sviečky okrem sviečkárov zhotovovali v domácnosti aj mäsiari, mydlári a voskári (odborníci na bielenie vosku a výrobu pečatných voskov).

Používanie voskových sviec sa obmedzovalo väčšinou na cirkev a šľachtické kruhy. V 17. storočí bol zaznamenaný vznik sviečkárskych cechov v Bratislave (1646), Trnave a Skalici. V roku 1783 bol objavený dutý knôt, ktorý sa začal uplatňovať pri výrobe sviečok. Tie sa z voskových zmenili v 10. storočí na lojové, z lojových v roku 1820 na stearínové, stearínové v roku 1860 na parafínové. Na Slovensku v roku 1828 vyrábalo sviečky 63 majstrov na 32 miestach - najviac v Bratislave, Košiciach, Prešove, Trenčíne a Banskej Bystrici. V súvislosti s používaním petrolejových lámp a zdrojom elektrifikácie v roku 1950, prestáva byť sviečka praktickým zdrojom svetla.

Jedniným výrobcom sviečok na Slovensku bola v roku 1995 firma Ignis Hlohovec a v roku 1996 sa sviečky vyrábali aj vo Vrbovciach.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]