magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

JÚLIA BARTUSZOVÁ: OBRAZY
@ Kultúra -> Výstavy      Dec 16 2003 - 13:41 GMT
Východoslovenská galéria, Hlavná 27, Košice

11.12.2003-1.2.2004

Originálny výtvarný prejav Júlie Bartuszovej (1904 Okoč na Žitnom ostrove - 1990 Štúrovo) sa začal rozvíjať v roku 1974. Odlúčenie od každodennej práce v rodine, ktorej sa venovala po celý život, v nej prebudilo naliehavú potrebu odkrývania tajomstiev života i uvoľnenie tvorivých síl. K procesu tvorby viedol autorku inštinkt a hravé gesto.

Obrazy sa začali vynárať z pamäti ako bezprostredný výtvor srdca. Spontánna a slobodne, bez vedomej nadväznosti na výtvarné tradície, bez profesionálneho školenia. Autorkine umelecké diela hneď zaujali bohatou imagináciou, prekvapivou zrelosťou a špecifickou formovou a obsahovou rečou.

Svet obrazov J. Bartuszovej je svetom uvitým zo spomienok. Z návratov. Zo zastavení v čase a priestore. Víziami spomienok si sprítomňovala citovo dôverné a blízke miesta, späté s jej životom a existenciou ro-diny. Dotýka sa vecí a vzťahov a dáva im podoby, ktorými chce zvečniť prežité okamžiky, všedné i sviatočné chvíle. Spomienkami usporadúva svoju minulosť. Selektuje ich a prenáša do nových snových a významo-vých rovín. Prostredníctvom nich sa vracia do domova, ktorý je miestom istoty, materinskej lásky a harmónie. Domov, kde má zabývané spomien-ky, znamená pre Júliu Bartuszovú samotné vnútro bytia. Preto tie ná-vraty archetypálnych hodnôt do interiérov starých izieb a kuchýň v najrozmanitejších podobách a symbolických významoch.

Výstavu pripravila Východoslovenská galéria v Košiciach v spolupráci so Slovenskou národnou galériou v Bratislave zo súkromných zbierok.

Kurátorka výstavy: PhDr. Katarína Čierna, SNG Bratislava   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]