magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

VÝSTAVA BAE SYSTEMS „PER ARDUA AD ASTRA:
PRÍBEH SLOVÁKOV V ROYAL AIR FORCE (1940 – 1945)“ PRE MÚZEUM LETECTVA STM V KOŠICIACH

@ Kultúra -> Výstavy      Dec 17 2003 - 09:32 GMT
Slovenské technické múzeum

Pri príležitosti 100 rokov motorového lietania, významná obranná a letecká spoločnosť BAE SYSTEMS v spolupráci s Múzeom letectva Slovenského technického múzea všetkých srdečne pozýva na unikátnu výstavu venovanú slovenským letcom, ktorí počas druhej svetovej vojny pôsobili v britskom Kráľovskom letectve (RAF). Záštitu nad projektom prevzal plk. Ján Prochyra, pridelenec obrany Slovenskej republiky v Londýne.

Výstava pod názvom „PER ARDUA AD ASTRA: Príbeh Slovákov v Royal Air Force (1940 – 1945)“ bola prvýkrát sprístupnená pre verejnosť počas októbra v Slovenskom národnom múzeu a pre veľký úspech predåžená do 7. novembra. V Bratislave bola inštalovaná aj v priestoroch Klubu Ministerstva obrany SR a koncom novembra sa expozícia dočasne presunula do Posádkového klubu vo Zvolene.

Výstava je opäť sprístupnená od 16. decembra v Košiciach. Predstavitelia spoločnosti BAE SYSTEMS ju pri príležitosti vernisáže slávnostne odovzdali ako dar pre Múzeum letectva STM. "Je veľkou cťou pre spoločnost BAE SYSTEMS, že mohla zorganizovať a podporiť túto jedinečnú výstavu. Domnievame sa, že je dôležité pripomínať si príbeh, ktorý rozpráva. Aj vďaka odhodlaniu slovenských letcov mohla moja generácia viesť plnohodnotný život. Sme radi, že sa výstava stane stálou súčasťou Múzea letectva v Košiciach," povedal John Barter, riaditeľ BAE SYSTEMS pre Slovensko.

Zámerom výstavy je pripomenúť si významné obdobie v dejinách letectva a vyjadriť uznanie odhodlaniu a statočnosti slovenských pilotov a pozemného personálu, ktorí spolu s českými, francúzskymi, poľskými a ďalšími letcami zahraničných armád bojovali po boku Britov proti nepriateľovi ľudských slobôd.

Ide o prvú samostatnú rozsiahlu bilinguálnu prezentáciu tejto témy na Slovensku, ktorá s ohľadom na rôzne objektívne, ale aj subjektívne okolnosti minulosti, nebola doteraz dostatočne spracovaná. Príbehy slovenských letcov dokumentuje unikátny fotografický, písomný a grafický materiál doplnený zbierkou trojrozmerných predmetov získaných na Slovensku, v Čechách a Veľkej Británii v spolupráci so zanietenými súkromnými zberateľmi a odbornými inštitúciami.

V rokoch 1940 – 1945 pôsobilo v RAF okolo 3 500 českých a slovenských letcov, ktorí sa zúčastnili slávnej bitky o Britániu, útočných sweepov nad okupovanou Európou, invázie do Normandie, výsadkových operácií, doprovodov bombardérov nad Nemeckom a nočných náletov.


Výstava ponúka jedinečnú kolekciu osobných údajov 321 príslušníkov RAF zo Slovenska, vrátane 230 fotografií pilotov, navigátorov, radistov, palubných strelcov, machanikov, zbrojárov, špecialistov a členov pozemného personálu. Autori výstavy sa sústredili na podrobnejšie spracovanie životných osudov niektorých jednotlivcov: stíhacích pilotov generálov Jána Ambruša a Ota Smika či palubných strelcov pplk. Pavla Pukančíka a Jána Šimka, ktorí sa spolu s ďalšími letcami natrvalo zapísali do histórie slovenského boja za slobodu.

Časť výstavy mapuje cestu dobrovoľníkov po rozbití Československa nacistickým Nemeckom do zahraničného odboja všetkými známymi trasami (Poľsko, ZSSR, Balkán) a ich príchod do Veľkej Británie. Ïalšia časť približuje zriadenie leteckých staníc a táborov, výcvikové a preškoľovacie kurzy, operačnú činnosť, ale aj obyčajný život v čase medzi psychicky i fyzicky náročnými povinnosťami. Je v nej zverejnených niekoľko doteraz nepublikovaných fotografií a dokumentov zo zbierok jednotlivých účastníkov západného odboja.

Výstava ukazuje aj letový výstroj, uniformy, hodnostné a rozlišovacie označenie príslušníkov RAF, technické prostriedky, znaky československých jednotiek v rámci RAF, organizáciu leteckej činnosti či fotografie hlavných predstaviteľov zainteresovaných štátov.

K dominujúcemu fotografickému materiálu je pripojených niekoľko trojrozmerných exponátov. Ide jednak o rozsiahlu galériu všetkých anglických kampaňových vyznamenaní a najviac udeľovaných rádov rozšírenú o kolekciu osobných československých a anglických vyznamenaní radarového operátora Rudolfa Husára. Ïalej sú to tri uniformy RAF – Ferdinanda Kopeckého (311. Československá bombardovacia peruť), Milana Miklaša (311. Československá bombardovacia peruť) a sako Rudolfa Husára (68. Nočná peruť), kožená prilba leteckých posádok s hovorovým zariadením a slúchadlami, modely lietadiel Supermarine Spitfire a Hawker Hurricane, poľná pošta, kópia osobného denníka pplk. Pavla Pukančíka (311. Československá bombardovacia peruť) a vojnového zápisníka (Wartime Log) Jozefa Zvolenského (311. Československá bombardovacia peruť).

Výstava je kaleidoskopom dokumentačného materiálu, prostredníctvom ktorého sa široká laická i odborná verejnosť môže komplexne oboznámiť s touto nevšednou a nanajvýš zaujímavou témou. Veď zásluhy všetkých zahraničných letcov, vrátane Slovákov, o záchranu Veľkej Británie ocenil i premiér W. Churchil svojím výrokom, ktorý vstúpil do dejín: „Never was so much owed by so many to so few” (vo voľnom preklade: „Nikdy nebolo tak veľké množstvo ľudí dlžných tak malému počtu jednotlivcov.”)

Československý prezident Edvard Beneš ocenil účasť príslušníkov letectva slovami: „VLAST VÁM TO NIKDY NEZAPOMENE! “ .... A nezabudla! Masové prenasledovanie, represálie, mučenie a fyzická likvidácia príslušníkov celého západného odboja a ich rodín po februári 1948 sú ironickou náplňou týchto slov. Výstava pripomína a dokumentuje aj túto smutnú epizódu našej histórie.

„NIE SÚ NEZNÁMI HRDINOVIA, SÚ LEN HRDINOVIA BEZ MIEN“. Vďaka výstave „PER ARDUA AD ASTRA: Príbeh Slovákov v Royal Air Force (1940 – 1945)“ je tých bezmenných hrdinov opäť o niečo menej.


Spoločnosť BAE SYSTEMS oceňuje podporu slovenských partnerov, Slovenského národného múzea a Múzea letectva v Košiciach na realizácii výstavy, ako aj všetkých, ktorí prispeli do prezentovanej kolekcie dokumentárnych materiálov.


O spoločnosti BAE SYSTEMS:
BAE SYSTEMS je medzinárodná spoločnosť zaoberajúca sa vývojom, dodávaním a podporou vyspelých obranných a leteckých systémov vo vzduchu, na zemi, na mori i v kozme. Spoločnosť navrhuje, vyrába a poskytuje podporu pre vojenské lietadlá, lode, ponorky, radary, avioniku, komunikačné a elektronické systémy a riadené zbraňové systémy. Je priekopníkom v technológiách a jej dedičstvo siaha viac ako sto rokov do histórie. Je na čele inovácií, pracuje na vývoji ďalšej generácie inteligentných obranných systémov. BAE SYSTEMS má významné zastúpenie na piatich kontinentoch a zákazníkov v asi 130 krajinách. Spoločnosť zamestnáva viac ako 90 000 ľudí a vyprodukuje ročné tržby na úrovni 12 miliárd GBP prostredníctvom vlastnených dcérskych spoločností a spoločných podnikov.
BAE SYSTEMS innovating for a safer world.

Doplňujúce informácie:

PER ARDUA AD ASTRA – CEZ PREKÁŽKY KU HVIEZDAM
Je to motto britského Kráľovského letectva (RAF) použité aj v jeho oficiálnom znaku. Bolo odsúhlasené Jeho Veličenstvom kráľom a 15. 3. 1915 bolo vyhlásené vojenským rozkazom č. 3. PER ADRUA AD ASTRA nemá dodnes žiaden oficiálny preklad. Je to motto írskej rodiny z Mulvany, citované v knihe sira Henryho Ridera Haggarda „The People of the Mist“. Navrhli a obhájili ho npor. J. S. YULE a npor. J. N. FLECHTNER v máji 1912.

Výstavu pre BAE SYSTEMS realizovali:

Július Lovecký: kurátor výstavy, ACES Bratislava Public Relations s.r.o.: organizácia, zber materiálov, PR aktivity; ARM 333: výroba a inštalácia; mgr. Pavel Habáň: scenár výstavy; Ing.arch. Karol Urbánek: projekt výstavy; Tomáš Písecký: grafický návrh; DTP: Jakub Meisner, Milan Procházka, Michal Písecký; Produkcia: Mária Siváčková, Zuzana Barysz

Výstava je prístupná v budove Slovenského technického múzea na Hlavnej ulici, na jar bude natrvalo premiestnená do Múzea letectva.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]