magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

28. výstava umeleckej fotografie Zväzu slovenských fotografov (2003 - 2004)
@ Kultúra -> Výstavy      Jan 21 2004 - 08:55 GMT
14. 1. – 12. 2. 2004

Verejná knižnica Jána Bocatia

(Fotoklub NOVA – tlačová správa) -- Fenomén obrazu vyjadrený fotografiou sa opätovne pripomína na 28. výstave umeleckej fotografie členov Zväzu slovenských fotografov(ZSF). Súťaživosť a tvorivosť slovenských fotografov sa prezentuje na ďaľšom ročníku výstavy, ktorá sa nesie v znamení 35.výročia založenia ZSF (december 2003). Môžeme s radosťou konštatovať, že počet autorov sa neznížil a rôznorodosť žánrov sa rozšírila o nové pohľady.Odbornej porote bolo predlože- ných na posúdenie 365 fotografií, z ktorých odporučila vystaviť celkove 211 prác od 52 tvorcov fotografického obrazu, ktorí reprezentujú 23 miest a obcí Slovenska. Okrem cien udelila aj ďalšie čestné uznania, ktorými ocenila technickú a obsahovu zručnosť autorov.

Každoročná prehliadka prác členov ZSF je bilanciou výsledkov fotografov za určité obdo- bie. Reprezentuje širokú paletu tvorivých žánrov, počnúc výtvarným stvárnením krajiny, dokumentom, cez reportáže, detail, montáže, akty, architektúru, až po výtvarný experi- ment s tvarom a svetlom. Vo výstavnej kolekcii nájdeme letecké fotografie, ale aj digitálne snímky ako ukážku využitia modernej techniky vo fotografickej tvorbe. Prekvapujúci je návrat k čiernobielej fotografií, ako aj tematika v sociálnej, športovej a scénickej fotografií. Je potešiteľné, že na zväzovej výstave majú každoročne zastúpenie aj ženy, ktoré svojou fotografickou prácou veľmi úspešne konkurujú skúseným kolegom.

Tohto roku sa výrazne presadili mladí tvorcovia. Juraj Gavura z Martina zaujal už pred časom fotografiou jesenného lesa na súťaži Petzvalov mapový okruh. V ostatných troch rokoch sa pravideľne zapájal do súťaže ZSF a darilo sa mu aj na celoštátnej prehliadke AMFO, kde v roku 2001 získal Čestné uznanie. Téme prírody a krajiny zostáva verný a svojími prácami potvrdzuje kvalitatívny rast. Bronzovú medailu ZSF mu priniesol súbor fotografií v jesenných farbách, mäkko sa rozplývajúcich v nostalgickej nálade, ktorý evo- kuje jemné akvarelové obrázky a vťahuje diváka do snivej rozprávkovej krajiny. Stanislav Surový z Ružomberka tiež nepatrí k úplným nováčikom. V predchádzajúcich rokoch patril k vystavujúcim autorom tohto roku sa rezentuje výrazným autorským súborom snímok, čo mu prinieslo striebornú medailu ZSF. Miroslav Kukučka z Lučenca je prekvapeným súťaže.Objavil sa a vyhral. Zoltán Varga patrí ku skúseným autorom s vyhraneným ume- leckým prejavom. Pozornosť si určite zaslúžia jeho vynikajúce krajinárske snímky, hoci cenu tentokrát získal za architektúru. K nastupujúcej generácii patrí Alena Takáčová z Nižnej Myšle, ktorá začína žať prvé úspechy svojho fotografického snaženia, rovnako ako Dana Haviarová a Jozef Orávik (obaja z Považskej Bystrice). Zostáva si len želať, aby spolu s ostatnými mladými fotografmi zostali svojmu ušľachtilému „koníčku“ verní čo najdlhšie.

Podobne ako celá spoločnosť aj ZSF prechádza zmenami. Autori, ktorí sa v minulosti pravidelne zúčastňovali súťaže zväzu do nej postupne prestávajú zasielať svoje práce. Nahrádzajú ich však noví s kvalitnou fotografickou tvorbou a hlavne s novými nápadmi a myšlienkami. Do budúcnosti je táto skutočnosť veľkým prínosom pre neprofesionálnu fotografickú tvorbu na Slovensku. Niektori členovia sa po skončení fotografickej činnosti venujú organizačno - výchovnej, lektorskej, porotcovskej, publikačnej a inej teoretickej činnosti v prospech ZSF a Slovenského centra FIAP.

Zväz slovenských fotografov bol založený 14. decembra 1968 v Ružomberku. Je dobrovoľnou spoločenskou organizáciou združujúcou aktívnych fotografov - profesionálov i amatérov, teoreti- kov, lektorov a organizátorov fotografického života na Slovensku. Je samostatnou právnickou osobou, jeho hlavnou úlohou je napomáhať rozvoju fotografie, osobitne umeleckej a tak prispievať k obohacovaniu kultúrneho života na Slovensku. V súčasnosti ZSF eviduje vyše 260 členov.


POROTA

Predseda: Ing.Miroslav PFLIEGEL, CSc., AZSF
Členovia: Vlado Medzihradský, MZSF, ¼ubomír Schmída, AZSF

O C E N E N I A

1. cena: Miroslav Kukučka, Lučenec
za súbor fotografií
2. cena: Mgr.Stanislav Surový, Ružomberok
za súbor fotografií
3. cena: Juraj Gavura, Martin
za súbor fotografií

Čestné uznania:
Ing. Stano Klajban, Banská Bystrica
za fotografie so sociálnou tématikou

Ing.Alena Takáčová (Fotoklub NOVA), Nižná Myšľa
za reportážnu fotografiu

Ing. Zoltán Varga, Bystrička
za fotografiu architektúry

Cena primátora mesta Ružomberok:
Jozef Orávik, Považská Bystrica
za experimentálnu fotografiu


Cena predsedu ZSF:
Dana Haviarová, Považská Bystrica
za čiernobielu fotografiu „Zátišie“


201. expozíciu FotoGalérie NOVA pripravil Fotoklub NOVA Košice v spolupráci s Verejnou knižnicou Jána Bocatia a Zväzom slovenských fotografov v Ružomberku.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]