magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Košické školy budú musieť pokračovať v racionalizačných opatreniach
@ Aktuálne -> Školstvo      Feb 12 2004 - 08:54 GMT
(Magistrát mesta Košice – tlačová správa) -- Tesne po zverejnení výšky normatívov pre školy a školské zariadenia v pôsobnosti Mesta Košice nedokáže oddelenie školstva ešte povedať, či stanovené sumy budú stačiť na prevádzku škôl, pretože presný rozpis pre jednotlivé školy bude známy až v pondelok.

Na základe zverejnených údajov o rozpätí pre jednotlivé typy škôl však možno konštatovať, že „mesto bude musieť naďalej šetriť a pokračovať v racionalizácii siete škôl a školských zariadení,“ povedal v reakcii na zverejnené informácie vedúci oddelenia školstva Magistrátu mesta Košice Štefan Kandráč. „Treba však povedať, že šetrenie sa nebude týkať všetkých škôl, pretože tie, ktoré majú viac ako stopercentnú vyťaženosť, dokážu pri rozumnom hospodárení vyjsť so stanoveným normatívom.“

Horšia situácia bude v školách, ktoré majú málo žiakov a neprimerane veľké priestory. V nich sa bude mesto snažiť získať ďalšie finančné zdroje napríklad prostredníctvom nájomcov, ktorí by sa spolupodieľali na krytí prevádzkových nákladov.

„Očakávali sme takúto výšku normatívov, aj keď sme dúfali, že bude predsa len vyššia,“ dodal Štefan Kandráč. V prípade kapitálových výdavkov dostanú školy na každého žiaka 750 korún. Tieto prostriedky sú určené na rekonštrukciu budov a modernizáciu vybavenia škôl. V prípade Košíc by pri 23 850 žiakoch mala suma dosiahnuť necelých 18 miliónov korún. Ani táto suma nedovolí rozsiahlejšie systémové investície, ktoré by mesto chcelo urobiť napríklad v oblasti zatepľovania a regulačných energetických systémov. V rámci týchto finančných prostriedkov sa budeme snažiť odstrániť najvážnejšie nedostatky, poruchy a havarijné stavy.

Zuzana Bobriková, hovorkyňa MMK   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]