magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Erotika, „kyber-kurča“ a virtuálny Maukšmax medzinárodne
@ Kultúra -> Podujatia      Apr 23 2002 - 14:24 GMT
Fakulta výtvarných umení Technickej univerzity v Košiciach patrí medzi najmladšie. Pod termínom technika sa mnohým možno vybavia prevody ozubených kolies, pod termínom umenie Rembrandtove obrazy. Súčasné umenie rozptýlené aj do oblasti virtuálneho stvárnenia a inštalačných rovín si však vyžaduje nový prístup.

Jednou z akcií, ktoré umožňujú medzinárodnú prezentáciu začínajúcim i pokročilejším umelcom, pripravila Tatranská galéria v Poprade a zúčastnia sa jej aj traja študenti spomínanej fakulty.

„Tatranská galéria robí toto podujatie už sedem rokov. Je to rozsiahly medzinárodný projekt, ktorý sa nazýva Hryz umením. Tento ročník ho venujeme osobnosti výtvarného umenia Andy Warholovi. Aj pretože jeho korene siahajú na Slovensko.

I teraz sa spoločne pod jednou strechou našej rozsiahlej budovy elektrárne stretnú mladí umelci, študenti i profesionálni výtvarníci, aby tu spolu tvorili a vystavovali.

Klasickú výstavu zabezpečuje Múzeum moderného umenia Andyho Warhola z Medzilaboriec, kde budú jeho diela. Kurátor Vladimír Beskid zabezpečuje výstavy známeho českého výtvarníka Jiøího Surùvku z Českej republiky a slovenského autora Petra Meluzína. Štvrtú samostatnú výstavu budú tvoriť výstavy prác študentov zo šiestich vysokých škôl z Českej republiky, Poľska a Slovenska. Ide asi o dvadsať študentov. Tvorivý workshop, na ktorom diela študentov vzniknú, začne 10. mája,“
uviedla riaditeľka galérie Dr. Anna Ondrušeková.

Workshop vybočuje z tradičného chápania tvorivej dielne nielen tým, že ako ateliér poslúži elektráreň, ale i pretože na činnosť je okrem palety a farbieb potrebné kvalitné počítačové a softvérové vybavenie. Tieto prezentácie virtuálneho umenia bude možné sledovať aj z televíznych obrazoviek v určených výkladoch obchodov v meste Poprad.

Za Technickú univerzitu prehovoril pedagóg a kurátor Vladimír Beskid: „Pre nás to má dve roviny. Účasť na medzinárodnom projekte a etablovanie našich študentov na širšej medzinárodnej scéne, akoby uvedenie našej katedry na trh. Pre študentov je to aj prvá vážnejšia skúška v profesionálnom výstavnom prostredí.“

Za školu sa na podujatí predstavia traja študenti. Boris Sirka, študent 2. ročníka, ktorý študuje grafiku u Zbyněka Prokopa. Jeho ústredným motívom býva erotika a často pracuje s akrylom na plátne. Druhým študentom je Jaro Kyša, študujúci 2. rok sochárstvo u Juraja Bartusza a Dušana Zamoranského. Jeho prezentácia bude zameraná na „kyber kurča plastiky“, ktorými poukáže na problémy genetického mutovania a zneužitia genetiky všeobecne. Tretím vystavujúcim bude Peter Maukš Voda, známy aj svojim virtuálnym obchodom Maukšmax. Práve ním poukazuje na komercionalizáciu života, ponuka umenia virtuálnou formou parodizujúc letákové prezentácie spotrebného tovaru. Ním ponúkané výrobky pritom častokrát pred „deformačno-kreatívnym“ zásahom spotrebným tovarom aj boli.

„Nechcem tam mútiť vodu, ale pripraviť ďalšiu prezentáciu virtuálnej spoločnosti MaukšMax, ktorá uvedie svoj najnovší produkt. Organizujem autobus pre záujemcov, ktorí sa budú chcieť pozrieť, čo ten produkt vlastne je. Pripravujeme súťaž, jej výsledok sa dozvedia účastníci priamo na mieste. V podstate budú hádať, na čo má najnovší produkt Maukšmaxu slúžiť. „

Pre záujemcov o výstavy a „maukšmaxácky happening“ je potrebné dodať, že autobus pôjde 16. mája o 9,00 spred budovy Fakulty výtvarných umení TU z Watsonovej 4. Lístok bude mať symbolickú cenu, k dispozícii bude aj občerstvenie a návšteva vernisáží.

„Všetko sa deje pod pláštikom Andyho Warhola, na platforme medzi vysokým umením, gýčom, komerciou, popovou kultúrou, pop-cornovou kultúrou a cocacolanizáciou spoločnosti. Poslaním našej fakulty je pozdvihnúť úroveň výtvarnej kultúry na východe Slovenska. Všetky workshopy, dielne, výstavy, prezentácie sú len prostriedky, aby sme dosiahli prostredie pre oveľa zdravšie, živšie, aktuálne umenie a vyrástli nové výrazné osobnosti,“ dodal Vladimír Beskid.

23. 4. 2002
sivo   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]