magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

VEDA PRE ¼UDÍ - 50 rokov Slovenskej akadémie vied
@ Kultúra -> Výstavy      Mar 22 2004 - 08:42 GMT
9. marca 2004 – 30. marca 2004

Slovenské technické múzeum

Zrod modernej vedy v 16. a 17. storočí si vynútil vznik nových inštitúcií, ktoré vytvárali vhodnejšie podmienky pre vedeckú činnosť ako tomu bolo na klasických univerzitách, ktoré boli dovtedy jedinými vedeckými inštitúciami.

Na území Slovenska sa o to pokúsil Matej Bel v roku 1735, keď navrhol založiť v Bratislave Societas literaria. Tento projekt sa nerealizoval. V roku 1792 bolo na podnet vlasteneckých filológov založené Slovenské učené tovarišstvo a v roku 1844 na podnet ¼udovíta Štúra vznikol celonárodný kultúrny spolok Tatrín. O niekoľko rokov neskôr vyzval Andrej Kmeť v Národných novinách založiť Slovenský vedecký spolok, ktorý sa stal predchodcom Slovenskej akadémie vied.

Slovenská akadémia vied a umení vznikla 2. júla 1942 uznesením Snemu Slovenskej republiky. Od svojho vzniku sa formovala ako reprezentatívna a súčasne výkonná vedecká inštitúcia. V povojnovom období sa SAVU pretransformovala na Slovenskú akadémiu vied.

Proces skvalitňovania výskumnej základne a výsledkov výskumu sústavne pokračuje a SAV sa prezentuje doma i vo svete výsledkami v základnom a aplikovanom výskume, ktoré jej získavajú uznanie a ocenenia.

Výstava prezentuje niekoľko vybraných výsledkov výskumnej činnosti Slovenskej akadémie vied od jej založenia roku 1953 s dôrazom na posledné roky. Stretneme sa tu napríklad s výskumnou činnosťou astronómov, geológov i psychológov – ktorí sledujú vplyv životného prostredia na výsledky žiakov v škole, zastúpené sú lekárske vedy – onkológia, endokrinológia. Atraktívne sú exponáty ekológov, ktorí predstavujú ako by mala vyzerať krajina 21. storočia. Mnohých školákov, ale aj dospelých iste poteší hra s kvapalným „magnetickým ježkom“. Súčasťou výstavy okrem panelov a trojrozmerných predmetov, najmä publikácií je aj virtuálna prezentácia vybraných činností SAV.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]