magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

U Löfflera: ¼udovít Feld
@ Kultúra -> Výstavy      Apr 08 2004 - 12:01 GMT
6. 4. – 16. 5. 2004

Múzeum Vojtecha Löfflera

¼udovít Feld sa narodil 19. marca 1904 v Košiciach, kde aj zomrel 18. mája 1991. Bol výrazným maliarom a grafikom košickej výtvarnej scény minulého storočia. Jeho výtvarné začiatky siahajú k známej Krónovej škole, kde v rokoch 1925 – 27, ešte ako gymnazista, študoval. Stretával sa tu s významnými predstaviteľmi košickej medzivojnovej avantgardy. V tomto umelecky progresívnom prostredí sa mal možnosť zoznámiť s tendenciami európskej avantgardy prostredníctvom emigrantov z Nemecka (S. Bortnyik), z Rakúska (G. Schiller) a hlavne z Maďarska (K. Kernstok, K. Kmetty).

Feld sa po kvalitnej príprave prihlásil na Akadémiu výtvarných umení v Budapešti do ateliéru G. Rudnayho, kde získal hodnotné akademické vzdelanie.

Do jeho života tragicky zasiahla druhá svetová vojna. Jej posledný rok strávil v neľudských podmienkach koncentračného tábora v Osviečime. Sám neskôr tvrdil, že táto skutočnosť ho hlboko zasiahla, vzhľadom aj na stratu celej svojej rodiny, ktorá sa konca vojny v tábore smrti nedožila.

V povojnových rokoch veľa pracoval ako grafik, kde sa prejavoval jeho popisný, ale zároveň veľmi expresívne uvoľnený rukopis. Stal sa kronikárom starého mesta Košice, ktoré neúnavne zachytával, či už z jeho ulíc, alebo pôvabných dvorových zákutí.

Feld sám tvrdil, že nemal nikdy ambíciu vytvoriť si nejaký modernistický výtvarný program. Jeho výtvarný program mu prinášal sám život a jeho citlivé pozorovanie sveta, v ktorom žil. Výsledkom boli tisíce kresieb, grafík, ale i malieb, ktoré dodnes dokazujú kvalitu úprimného výtvarného snaženia.

Výstava v Múzeu Vojtecha Löfflera, v jej komorných priestoroch, je organizovaná pri príležitosti umelcových nedožitých stých narodenín.

Peter Tajkov – kurátor výstavy   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]