magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

OREST DUBAY – VÝBER Z TVORBY
@ Kultúra -> Výstavy      Jun 01 2004 - 08:00 GMT
19.5.2004 – 15.7.2004

Východoslovenské múzeum, Hviezdoslavova č.3

Orest Bubay, národný umelec narodil sa 15.8.1919 vo Veľkej Poľane, okres Humenné.

V rokoch 1939 – 1943 študoval na oddelení kreslenia a maľovania SVŠT v Bratislave. V roku 1945 sa stáva členom Bloku slovenských výtvarných umelcov. V rokoch 1948-1981prijal miesto asistenta na Katedre výtvarnej výchovy Pedagogickej fakulty UK v Bratislave ,stáva sa členom slovenských výtvarných umelcov, menovaný čestným členom Accademia Fiorentina delle arti, menovaný profesorom neskôr rektorom VŠVU v Bratislave. V roku 1977 mu bol udelený titul národného umelca, získal Veľkú cenu na Bienále slovenskej grafiky v Banskej Bystrici, čestné uznanie na Medzinárodnej výstave knižného umenia v Lipsku.

V roku 1980 mu vychádza v cykle Dvanásť grafík vo vydavateľstve Tatran, v roku 1981 získal cenu Ex aeguo súčastnej slovenskej grafiky v Banskej Bystrici.

Orest Dubay patrí medzi významných predstaviteľov povojnovej slovenskej grafiky. Jeho grafické listy udivujú diváka nestrojenou jednoduchosťou, ktorá je veľmi vzdialená od zjednodušenia. Odrážajú všedné i sviatočné dni obyčajných ľudí, život ktorých na prvý pohľad nie je ničím príťažlivý.

Dielo Oresta Dubaya priťahuje diváka svojou zdržanlivosťou, lyrickosťou, zrozumiteľným podaním aj tých najzložitejších otázok a tém.

Svoje diela vystavuje od roku 1943 najprv ako súčasť výstavy, od roku 1959 aj ako samostatné výstavy doma i v zahraničí v Berlíne, Budapešti.

Výstava vznikla v spolupráci s Vihorlatským múzeom, Humenné.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]