magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

V Trebišove otvorili prehliadku 10. Gorazdovho ekumenického festivalu
@ Kultúra -> Podujatia      Jun 21 2004 - 08:03 GMT
Trebišov 20. júna (TASR) - Staroslovienskym Otčenášom v podaní michalovského pravoslávneho speváckeho zboru Klub byzantskej kultúry sv. Cyrila a Metoda speváckeho otvorili dnes v Trebišove prehliadku cirkevných speváckych zborov. Touto akciou v meste vyvrcholil 10. Gorazdov ekumenický festival sakrálnych skladieb.

V divadelnej sále Mestského kultúrneho strediska vystúpilo s cirkevnými chorálmi sedem zborov pravoslávnej, rímskokatolíckej, gréckokatolíckej, evanjelickej a reformovanej cirkvi.

Sprievodné podujatia festivalu venovali organizátori histórii, súčasnosti a perspektíve svätogorazdovskej tradície na Slovensku, ktorú priblížil podpredseda Cyrilo-metodskej spoločnosti a pracovník Národného osvetového centra Miroslav Holečko. Konala sa vernisáž detskej výtvarnej tvorby na tému Sväté trojhviezdie - Cyril, Gorazd, Metod a seminár 10 rokov novodobej národno-duchovnej svätogorazdovskej tradície v Trebišove.

Počas festivalu boli v trebišovských chrámoch a modlitebniach služby božie, archijerejské liturgie a omše cirkví východného a západného obradu.

Trojdňový festival zorganizovalo s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR Regionálne osvetové stredisko, Mestský úrad v Trebišove, Cyrilo-metodská spoločnosť a Národné osvetové centrum. Zapadá do podujatí svätogorazdovskej tradície, akým je aj divadelný Gorazdov Močenok, literárna svätogorazdovská súťaž v Prešove a ďalšie, ktorých cieľom je udržiavanie cyrilo-metodských tradícií na Slovensku.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]