magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Historicky posledné vyradenie absolventov bolo v košickej VLA GMRŠ
@ Aktuálne -> Školstvo      Jun 24 2004 - 14:14 GMT
Košice 24. júna (TASR) - Historicky posledné slávnostné vyradenie absolventov bolo dnes v areáli transformujúcej sa košickej Vojenskej leteckej akadémie generála Milana Rastislava Štefánika (VLA GMRŠ). Spolu 71 nových absolventov - inžinierov nastúpi čoskoro v hodnosti poručíka do leteckých vojenských útvarov Vzdušných síl Ozbrojených síl (VZ OS) SR.

"Dnešné slávnostné vyradenie je výnimočné nielen pre tohtoročných absolventov, ale aj pre celú VLA GMRŠ a VS OS SR," uviedol v slávnostnom príhovore rektor akadémie Peter Kandráč. Pripomenul, že je to takmer isto posledné vyradenie v rámci vzdelávacej inštitúcie VLA. Podľa rektora bol slávnostný nástup historicky aj prvým vyradením nových dôstojníkov ako príslušníkov OS SR - plnoprávneho člena EÚ a Severoatlantickej aliancie.

V mene ministra obrany SR Juraja Lišku pozdravil nových dôstojníkov vojenského letectva generálny riaditeľ sekcie vojenského vzdelávania MO SR Peter Švec. Absolventom pripomenul, že do jednotiek a zariadení nastúpia vo veľmi zložitom období reformy, ktorej cieľom je zásadná modernizácia OS SR po všetkých stránkach. Veliteľ VZ SR SR Jozef Dunaj spresnil, že na jej konci majú byť malé, ale dobre vybavené a vycvičené sily, ktoré budú zárukou pre obranu slovenského vzdušného priestoru a stanú sa zároveň dôstojným partnerom pre spoločnú obranu Severoatlantickej aliancie.

Ako uviedol Kandráč pre TASR, VLA vstúpila do zásadnej transformácie v roku 31. výročia založenia, ktoré oslávi v septembri. Vznikla ako pokračovanie Vyššieho leteckého učilišťa v Košiciach a za čas existencie vyraďovala ročne 150 - 200 poručíkov letectva, ktorí ešte dnes tvoria chrbticu vzdušných síl SR i ČR.

"Proces transformácie je v štádiu, že bol vydaný rozkaz ministra obrany SR na zoštíhlenie a personálne úpravy k 15. augustu tak, aby sa akadémia dostala do podoby, v akej splynie v septembri s košickou Technickou univerzitou (TU)," informoval Kandráč. Zákon, ktorý to zlegalizuje, prerokúvajú poslanci NR SR na terajšej schôdzi. Poslucháči posledných dvoch ročníkov budú ako vojaci vedení vo Vojenskej akadémii v Liptovskom Mikuláši, ale akademicky budú študentmi TU a budú sa vzdelávať na jej Leteckej fakulte, ktorá má vzniknúť, dodal Kandráč.

Bojovú zástavu útvaru odovzdajú Historickému ústavu OS SR a buď ju odovzdajú novému útvaru ako pokračovateľovi tradícií, alebo ju založia do historických zbierok ústavu.

Posledných vyraďovaných absolventov VLA GMRŠ pozdravila počas posledného slávnostného nástupu zo vzduchu posledný raz akrobatická letka Biele Albatrosy. Na vyradení boli prítomní zástupcovia z partnerských škôl, bývalí rektori, rodičia, príbuzní a ďalší hostia.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]