magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Medzinárodné teologické a ekumenické sympózium začalo sa v Košiciach
@ Kultúra -> Podujatia      Jun 25 2004 - 08:38 GMT
Košice 24. júna (TASR) - Príležitosťou pre teológov i laikov na vyjadrenie postojov k ekumenickému hnutiu doma i vo svete a zbližovanie cirkví je 1. Medzinárodné teologické a ekumenické sympózium, ktoré sa začalo dnes (24. jún, štvrtok) v Košiciach.

Dvojdňové otvorené podujatie pod mottom Hľadanie v pravde a láske zorganizovalo k 10. výročiu svojej existencie košické Ekumenické spoločenstvo cirkví (ESC). Združuje deväť kresťanských cirkví, Židovskú náboženskú obec (ŽNO) a Teologickú fakultu Katolíckej univerzity v Ružomberku.

"Ako spoločenstvo sme otvorení pre dialóg a nevylučujeme možnosť komunikovať a ľuďmi iného názoru," uviedol pre TASR moderátor ESC Dušan Havrila z Evanjelickej cirkvi a. v. Pri zdôrazňovaní cieľov sympózia nadviazal na židovskú tradíciu, keď podľa biblického textu "Boh, ktorý je počiatkom všetkého, si v Abrahámovi, Izákovi a Jakobovi vyvolil svoj ľud, zahrnul ho láskou a dal mu poslanie žiť v láske a pravde, čo platí dodnes".

Profesor Imrich Belejkanič z Fakulty humanitných a prírodných vied Prešovskej univerzity v prednáške o pravosláví uviedol, že Pravoslávna cirkev participuje na súčasnom ekumenickom hnutí a vnáša do tohto prostredia predovšetkým tradičné hodnoty. "To znamená, že zdôrazňujeme biblický a patristický princíp a dôraz na spiritualitu, askézu a na modlitbu," zdôraznil Bejkanič. Dodal, že kresťania nemôžu z týchto princípov poľavovať, pretože potom by len napomáhali sekularizácii sveta a konzumnému spôsobu života.

Košický rabín Jossi Steiner okrem iného vyjadril sklamanie nad tým, že v prijatom texte európskej ústavnej zmluvy sa neobjavila zmienka o židovsko-kresťanských koreňoch Európy.

Z podujatia vydajú zborník, do ktorého prispela každá cirkev ekumenického spoločenstva.

Košické ESC vniklo v roku 1994 na dobrovoľnej, neformálne báze. Spája dnes 11 subjektov - Apoštolskú cirkev, Bratskú jednotu baptistov, Cirkev bratskú, Cirkev československú husitskú, Evanjelickú cirkev a.v., Gréckokatolícku cirkev, Pravoslávnu cirkev, Reformovanú kresťanskú cirkev, Rímskokatolícku cirkev, Teologickú fakultu Katolíckej univerzity a ako pozorovateľa Židovskú náboženskú obec.

Spoločenstvo, hľadajúce jednotu v rôznorodosti, každoročne pripravuje spoločné aktivity, ako je napríklad veľkonočný pašiový sprievod či ďakovná bohoslužba za úrodu. Poznajú ho aj v zahraničí a na domácej pôde sa stalo inšpiráciou na zakladanie podobných spoločenstiev ekumény aj v iných mestách a obciach.

"Naše snaženie speje k želaniu, ktoré pred 2000 rokmi vyslovil Ježiš Kristus - Aby všetci jedno boli," dodal Havrila.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]