magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Oslavy pod tlakom váhy činiek a s uvoľnením pri večernej fontáne
@ Kultúra -> Podujatia      May 06 2002 - 10:30 GMT
Nedeľa bola žeravá, predpoveď počasia hlásila až 30 stupňov a my sme sa v rámci osláv Dňa mesta Košice rozhodli navštíviť dve akcie. Tou prvou bola vzpieračská exhibícia športového klubu Victoria, ktorej prezidentom je starosta mestskej časti Košice - Západ Pavol Mutafov.

Exhibícia 633 kg košických vzpieračov

Akcia sa konala na pódiu pred Vedeckou knižnicou. Ako to už býva, najväčšiu pozornosť získal pri ďalších borcoch starosta. Ten sa po takmer tridsiatich rokoch vrátil k intenzívnemu tréningu a vo veku 47 rokov sa na Hlavnej ulici rozhodol zodvihnúť 633 kilogramov, teda presne toľko, koľko rokov ubehlo od udelenia prvej erbovej listiny mestu Košice. Samozrejme, nedvíhal to naraz, ale v štyroch kategóriách – drep, tlak, pozdvih a nadhod.

Vystúpenie bolo sprevádzané aj exhibíciou dlho trénovaných borcov, rovnako i žien a juniorov. Vzpieračský klub Victoria, ktorí sídli na ulici Pri jazdiarni v Starej športovej hale a trénuje na Alejovej 2 vo Všešportovom areáli, má vo svojej členskej základni niekoľkých majstrov Slovenska v rôznych kategóriách a jeho najmladší členovia sú vo veku od desať rokov. Horná veková hranica nie je ohraničená.

Pavol Mutafov drepe zodvihol 200 kilogramov ťažkú činku, na rad prišiel tlak na lavičke. Tam dostal nad hlavu 120 kilogramov. Pokračovalo sa aj v pozdvihu, kde uspel s váhou 213 kilogramov. Ostávala posledná disciplína – nadhod a posledných sto kíl, aby výsledný súčet dosiahol 633 kg. Aj v tomto smere bol úspešný.

Horúci vzduch a priame slnko boli dosť nepríjemní partneri. Napriek úctyhodnému výkonu Pavol Mutafov v zákulisí poznamenal, že v telocvični sa cíti viac vo svojej koži a bol by schopný jednotlivé kategórie zvládnuť ešte lepšie.

„Vzpieraniu som sa intenzívne venoval v sedemdesiatych rokoch, potom, keď som v roku 1975 odišiel na vysokú školu, tak to bolo slabšie, cvičil som sporadicky. Minulý rok v máji som si povedal, že keď môže Ïuro Barbarič, s ktorým sme kedysi spolu trénovali, podávať svoje výkony, tak musím aj ja pre seba niečo urobiť," rozhovoril sa Pavol Mutafov, keď sme ho požiadali o rozhovor. „Pôvodný zámer bol urobiť klasický power-liftingový súboj, čo znamená drep, tlak a pozdvih. To by znamenalo okolo 240 až 250 kíl na drep, prípadne tlak, màtvy ťah okolo tých 140 až 150 kíl na lavičke. Veľmi ma bolí rameno, takže som musel robiť aj štvrtý pokus – nadhod. Som rád, že mi to vyšlo. Je to svojim spôsobom zadosťučinenie, že i v zrelom veku je možné dosiahnuť slušný športový výkon.

Ako nám ďalej povedal, na túto akciu trénoval rok, asi štyrikrát týždenne. Jeho osobné rekordy sú 210 kíl v drepe, 213 kíl v pozdvihu.

„Musím sa zlepšiť v tlaku. Myslím si, že keď budem mať v októbri štyridsiate ôsme narodeniny, tak urobím klasický power-liftingových 633 kilogramov. To znamená 240 až 250 kilogramov v drepe a pozdvihu a 150 kíl v tlaku na lavičke.

Koncert vo fontáne

Večer patril koncertu vo fontáne. Aj keď je fontána miesto, kde zvyčajne neradno vstupovať, táto akcia má výnimku. Opodstatnenú. Nech už je pohľad na prestavbu centra mesta akýkoľvek, to čo vzniklo je vhodné náležito využiť a práve tento večer bol toho jasným dôkazom. Na plošine uprostred fontány stál so syntezátorom známy košický hudobník a skladateľ Miňo Mojžiš. Jeho koncert bol prierezom hudby od baroka až po súčasnosť. Začal upravenými verziami Georgea Friedricha Handela a Johanna Sebastiana Bacha. Viacero skladieb boli vynikajúce doplnené opernými vokálmi a na rad prišla aj súčasná hudba, kompozície Miňa Mojžiša. Najmä tie, ktoré boli vytvorené ako hudobný doprovod pre multimediálne CD o Košiciach, niesli pečať starej hudby. Takto predstavil skladby Košice, Stará Baštová a Fontány.

Atmosféru dokonale dopåňali svetelné efekty a šľahajúce prúdy vody fontány reagujúce na hudbu. Horúci májový večer prilákal Košičanov, ktorí sa ani po zotmení neponáhľali domov, ale vychutnali si poetickú atmosféru parku medzi Štátnym divadlom a Dómov svätej Alžbety.

5. 5. 2002
Slavomír Szabó   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]