magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Na štyroch ZŠ v Košiciach preberali vysvedčenie posledný raz
@ Aktuálne -> Školstvo      Jul 01 2004 - 07:16 GMT
Košice 30. júna (TASR) - Posledný raz preberali dnes (streda, 30. 6.) vysvedčenia žiaci na štyroch základných školách v Košiciach, kde mestské zastupiteľstvo začalo racionalizáciu školskej siete kvôli nedostatku financií a demografickému poklesu.

Návrh na vyradenie zo siete, ktorý ešte definitívne musí schváliť Ministerstvo školstva SR, sa napriek nesúhlasu rodičov týka aj ZŠ na ulici Park mládeže, informoval jej riaditeľ Ján Danko. Jej špecifikom bolo, že mala ako jediná v Košickom kraji špeciálne triedy pre sluchovo a rečovo postihnutých žiakov, ktorým sa venovali špeciálni pedagógovia. Škola mala aj špeciálnu pedagogickú poradňu. Realizovala dlhoročný projekt nultých ročníkov pre deti zo sociálne a jazykovo znevýhodneného, najmä rómskeho prostredia, ktoré sledovali až po umiestnenie na stredné školy, informoval Danko. Zriaďovateľ - mesto Košice - riešil špeciálne triedy ich umiestnením v nástupníckych školách. "Či to bude lepšie, alebo horšie, potvrdí až budúcnosť," dodal.

Do objektu ZŠ Park mládeže, ak to odobrí MŠ SR, by sa malo do septembra presťahovať Gymnázium s bilingválnou slovensko-španielskou sekciou, ktoré toho času sídli v mestskej časti Košice - Šaca.

Racionalizáciu siete košických základných a materských škôl začala košická samospráva ako zriaďovateľ hlavne kvôli demografickému vývoju, keď za posledných sedem rokov ubudlo v meste približne 4000 školopovinných detí a chýbajú peniaze na prevádzku škôl. Ako uviedla hovorkyňa Magistrátu mesta Košice Zuzana Bobriková, pedagogickí zamestnanci by sa prepúšťať nemali, čo však neplatí o nepedagogických pracovníkoch.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]