magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Oslavy mesta aj v znamení koncertov, ktoré nakoniec neboli
@ Kultúra -> Podujatia      May 07 2002 - 11:00 GMT
Predposledný deň osláv Dňa mesta Košice sa niesol, prípadne mal niesť v znamení koncertov a kultúrnych vystúpení budúcich nádejných umelcov. Vďaka popoludňajšej búrke a čiastočne i organizačnému chaosu sa program naplnil len z časti.

Deň mladých

Podujatie venované predovšetkým žiakom základných škôl začalo v dopoludňajších hodinách v košickom amfiteátri. Na začiatku ho deti naplnili asi na tridsať percent, postupne ich však ubúdalo.

„Akciu organizuje Agentúra GeS a Magistrát mesta Košice s pomocou Žiackeho parlamentu", povedala nám niekdajšia študentská richtárka Katka Džunková, ktorá program moderovala.

Išlo o podujatie venované deťom a tie, zdá sa, bavili. Organizátori snáď neodhadli jeho dåžku, pretože divákov postupne ubúdalo. Predstavovali sa mladé talenty, rovesníci žiakov – tanečníci, speváci, speváčky, ktoré imitovali známe tváre pop-music, napríklad Janu Kirschner a podobne. Veľký úspech zožala tanečná skupina break-dance KSB, ktorých pohybová kultúra bola kdesi na rozhraní tanca, atletiky a akrobacie.

Show, ktorá by dozaista upútala aj staršie publikum, predviedli členovia Star klubu s bojovým umením tae-kwon-do. Tu bol vekový rozptyl väčší, od osemročných detí až po dospelých borcov z čiernymi opaskami. Prizvaní boli aj hostia tohto druhu športu z iných miest. Prerážanie drevených dosák a škridlíc rukami a kopmi, boje a ďalšie cvičenia nenechali divákov chladnými. Keď rozbíjali kladivom škridle uložené na hlaveh, prizerajúce deti naozaj tàpli v očakávaní, či s rozbitými škridlami nebudú musieť z pódia pozametať aj zbytky borca, čo sa vystavil úderu. Nestalo sa tak.

V závere stretnutia moderátorka vyzvala, aby na pódium prišiel žiacky parlament a potom predstavila aj novú študentskú richtárku Tatianu Klešíkovú. Na záver uviedla, že nasleduje vystúpenie rockovej skupiny Kvety v podpaží.

Nastal trapas. Skupina vyšla na pódium, uklonila sa, potom si išli rozložiť aparatúru, ale diváci začali odchádzať. Najmä potom, keď sa moderátorka na pódiu cez mikrofón so všetkými rozlúčila. I keď ešte niekto cez mikrofón vyzýval, aby sa vrátili, že ešte bude koncert, masy sa presúvali k bráne. Hudobníci z rockovej skupiny nechápavo pozerali, čo sa deje. Jeden z nich pripomenul, že to je ich benefičná akcia pre mesto, kvôli ktorej si musel vybrať dovolenku.

Pravda je i to, že už bol čas obeda a všetci cítili hlásiace sa žalúdky. Oslovili sme Katku Džukovú s otázkou, kto vyvolal ten zmätok. „Pravdepodobne magistrát. Odtiaľ som dostala pokyn , že to mám ukončiť. Skupina bola pripravená, a bez nich vlastne tu boli len také mladé talenty."

Keď som odtiaľto odchádzal, zastavil som sa pri opomenutých hudobníkoch, ktorí postávali v depresívno-euforickom stave. Nechápavo hľadeli, ako dopadla ich snaha odviesť v prospech mesta koncert zadarmo. Dali sme krátku reč.

- Ako sa vám vystupovalo?

„Myslím, že to bolo jedno z najkrajších vystúpení v mojom živote. Nemám slov. Na takú akciu by som išiel aj zajtra. To sú podujatia, vďaka ktorým, keď sa ráno zobudím, mám chuť žiť."

- Honorár bol primeraný energii, ktorú ste na pódiu vydali?

„No, po tých rokoch hrania sme sa dohodli, že pod tých dvesto tisíc už nejdeme. Nedá sa hrať zadarmo, struny sú tiež drahé, takto to chceme riešiť."

- Cítite sa po koncerte vyčerpaní? Aký bude ďalší program? Bazén, sauna?

„Myslím, že nielen bazén, sauna, ale aj nejaké tie fanynky, šampus a trošku si užiť prachov, čo sme tu zarobili. Už ich musíme prehadzovať do Janovej izby, lebo na spodku mi už hnijú tie, čo sme dostali z minulej akcie."

- A s kým som hovoril? Tvoje meno?

„Ja som Jozef ."

- Jozef, máš aj priezvisko?

„Vari to budeš publikovať? Hm, radšej nechcem, aby som bol menovaný."

Ro-ko-ko

Na popoludnie bola naplánovaná prehliadka košických rockových skupín s názvom Rokoko, čiže Rockový košický kolotoč. Určite nie vinou organizátorov, ale vyšších mocností sa táto akcia nekonala.

Je pravda, že amatérske rockové skupiny tohto kúta Slovenska nemajú priveľa príležitostí na koncertovanie, festivaly podobného charakteru sú skôr výnimkou, ale Košice k svojim oslavám dostali zhora dar, ktorý nie každý očakával. Prišla prvá májová búrka.

Ako o dare možno hovoriť, pretože podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu Košice a okolie prežívajú sucho, ktoré nemá obdobu sto rokov.

Pre istotu sme sa išli na plánované miesto konania rockového kolotoča pozrieť, ale na pódiu pred Štátnou vedeckou knižnicou bubnovali len kvapky.

6. 5. 2002
Slavomír Szabó   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]