magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Košice sú jediným mestom v SR, kde sa od roku 2001 nezvýšili ceny MHD
@ Doprava -> Oznamy      Jul 27 2004 - 08:45 GMT
(TASR) - Tržby Dopravného podniku mesta Košice (DPMK), a. s. za prvý polrok tohto roku dosiahli 188 miliónov Sk, čo je oproti rovnakému obdobiu roku 2003 pokles o 6 % pri porovnateľnom počte cestujúcich a najazdených kilometrov. Podľa riaditeľa DPMK Igora Reipricha výšku tržieb ovplyvnila najmä zmena sadzby DPH zo 14 na 19 %. Dopravný podnik vykázal za prvý polrok stratu 19,5 milióna Sk, pričom celoročná plánovaná strata DPMK pre rok 2004 predstavuje 58 miliónov Sk.
Riaditeľ DPMK ďalej podotkol, že Košice sú jediným mestom na Slovensku, kde sa od roku 2001 nezvýšili ceny cestovného v mestskej hromadnej doprave (MHD). Jednorazový cestovný lístok v prvom tarifnom pásme stojí už tretí rok 12 Sk. Pripustil, že vzhľadom na rast pohonných látok a ďalších vstupov dopravný podnik uvažoval o zvýšení cestovného, v košickom mestskom parlamente sa však zatiaľ nenašla dostatočná politická vôľa na úpravu taríf.
Dopravný podnik mesta Košice v prvom polroku 2004 prepravil 47 miliónov cestujúcich a jeho dopravné prostriedky najazdili 8,28 miliónov vozových kilometrov.
Ku koncu prvého polroka 2004 košická dopravná spoločnosť zamestnávala 1 343 ľudí, čo je v porovnaní s vlaňajškom pokles o 4 %. Priemerná mzda dosiahla 16 400 Sk a bola podľa Igora Reipricha na úrovni ostatných podnikov mestskej hromadnej dopravy na Slovensku s výnimkou Bratislavy.
DPMK, a. s. je 100-% mestskou spoločnosťou. Jej prevádzku sčasti dotuje štát a mesto Košice. Štátna dotácia by mala v tomto roku dosiahnuť 212 miliónov Sk, pričom štát za prvý polrok poskytol DPMK prostriedky vo výške 106 miliónov Sk. Mestskí poslanci schválili v tohtoročnom rozpočte Košíc pre DPMK dotáciu vo výške 50 miliónov Sk, v priebehu prvého polroku však dopravný podnik dostal len 6 miliónov.
V oblasti investícií sa spoločnosť zamerala na dokončenie rekonštrukcie električkovej trate na Južnej triede v Košiciach, na ktorú v tomto roku vynaloží 40 miliónov Sk. V týchto dňoch sa vozový park podniku rozšíri o päť nových nízkopodlažných autobusov.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]